-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 02 18

Vyras apkarpytą pensiją sieks atgauti Strasbūre

Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) Strasbūre priėmė nagrinėti 71 metų palangiškio pensininko Vitoldo Čepulio skundą dėl sumažintos pensijos.
Centai
Centai / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

„Lietuvos rytas“ šeštadienį rašo, kad V.Čepulis pernai spalio mėnesį EŽTT išsiuntė skundą dėl to, kad jam, kaip dirbančiam, buvo sumažinta pensija. Neseniai iš Strasbūro jis sulaukė pranešimo, kad skundas priimtas nagrinėti. EŽTT palangiškio paprašė pateikti papildomų dokumentų ir nurodyti prašomą atlyginti žalą.

„Siekiu, kad būtų pripažinta, jog atėmusi didelę dalį pensijos Lietuvos valstybė pažeidė mano, kaip žmogaus, teises“, – dėsto V.Čepulis.

Jis prašo teismo įpareigoti Lietuvą kompensuoti išlaidas advokatui, grąžinti iš jo atimtą pensijos dalį ir atlyginti patirtą neturtinę žalą – 10 tūkst. litų.

Bendrovėje „Palangos komunalinis ūkis“ šaltkalviu dirbančiam pensininkui buvo apskaičiuota beveik 907 litų pensija. Priėmus laikinąjį įstatymą dėl socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo nuo 2010 metų pradžios jo pensija buvo sumažinta 50 litų. Tačiau, kaip dirbančiam ir nemažą atlyginimą gaunančiam pensininkui, valstybė jam priklausančią socialinę išmoką dar nurėžė iki 384 litų.

V.Čepulis apskaičiavo, kad kas mėnesį vidutiniškai prarasdamas po 494 litus per dvejus metus jis neteko beveik 12 tūkst. litų.

Valstybės sprendimą atimti didesnę jo pensijos dalį palangiškis skundė šalies teismams, bet pernai Vilniaus apygardos administracinis ir Vyriausiasis administracinis teismai jo skundus atmetė.

Šių metų vasario 6 dieną Konstitucinis Teismas paskelbė, kad laikinai sumažinusi senatvės pensijas valdžia nepažeidė Konstitucijos, tačiau antikonstitucinėmis pripažino teisės aktų nuostatas, kuriomis buvo nurėžtos pensijos dirbantiems pensininkams. Prieštaraujančiomis Konstitucijai pripažintos tos Laikinojo įstatymo nuostatos, kuriomis dirbantiems ar tam tikru verslu užsiimantiems senatvės ir valstybinių pensijų gavėjams pensijos buvo sumažintos vien dėl to, kad jie dirba.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius