-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 05 07

Gėjų eitynėms leidimas duotas! (atnaujinta 15.55 val.)

Vyriausiasis administracinis teismas leido šeštadienį Vilniuje rengti seksualinių mažumų paradą.
Akcijos organizatoriai prezidentūros kanceliarijoje įteikė 14,5 tūkst. parašų.
LGL lyderis V.Simonko ir jo bendraminčiai pasiekė tikslą. / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Lietuvos vyriausiasis administracinis teismas (LVAT) penktadienį patenkino Lietuvos gėjų lygos skundą ir panaikino Vilniaus apygardos administracinio teismo sprendimą pritaikyti laikinąsias apsaugos priemones, sustabdant sostinės valdžios eitynėms išduoto leidimo galiojimą, BNS sakė teismo atstovė Neringa Lukoševičienė.

Vilniaus apygardos administracinis teismas eitynes laikinai buvo uždraudęs, atsižvelgdamas į laikinai pareigas einančio generalinio prokuroro Raimondo Petrausko prašymą.

R.Petrauskas teigė, kad per eitynes gali kilti neramumų, o pareigūnai negarantuoja jų dalyvių bei kitų asmenų saugumo.

Esmė – susirinkimų laisvė

Teisėjų kolegija nutartyje konstatavo, kad, vadovaujantis Europos žmogaus teisių ir pagrindinių laisvių apsaugos konvencija ir Europos žmogaus teisių teismo praktika, valstybė turi pozityvias pareigas užtikrinti veiksmingą naudojimąsi taikių susirinkimų teise visiems, taip pat ir asmenims, turintiems nepopuliarias pažiūras ar priklausantiems mažumoms.Pareiškėjai nepateikė svarių duomenų ar įrodymų, iš kurių būtų galima spręsti apie tai, kad valstybė nėra tinkamai pasirengusi įvykdyti savo pozityvių pareigų užtikrinti eitynių dalyvių apsaugą numatomo taikaus susirinkimo metu.

Esminė veiksmingo naudojimosi susirinkimų laisve sąlyga yra teisėtumo prezumpcija, kuri paneigiama atsisakant oficialiai sankcionuoti susirinkimą ir taip atgrasinant mažumoms priklausančius asmenis nuo dalyvavimo susirinkime. Tokių neigiamų pasekmių susirinkimų laisvei negalima išvengti, kai šios laisvės teisinės gynybos priemonės yra taikomos tik po numatomo susirinkimo datos, pažymima LVAT pranešime spaudai.

Teismo nutartyje nurodoma, kad pareiškėjai nepateikė svarių duomenų ar įrodymų, iš kurių būtų galima spręsti apie tai, kad valstybė nėra tinkamai pasirengusi įvykdyti savo pozityvių pareigų užtikrinti eitynių dalyvių apsaugą numatomo taikaus susirinkimo metu.

Vyriausiasis administracinis teismas taip pat konstatavo, kad nagrinėjamos bylos aplinkybėmis, kai iki numatytos eitynių „Už lygybę“ dienos ginčas dėl eitynių organizavimo teisėtumo nėra išnagrinėtas iš esmės, leidimo organizuoti eitynes galiojimo sustabdymas reikštų susirinkimų laisvės ribojimą, kuriuo, remiantis Europos Žmogaus Teisių Teismo praktika, būtų paneigiama esminė veiksmingo naudojimosi susirinkimų laisve sąlyga.

Taip pat atkreipiame dėmesį, kad LVAT yra nustatytos teisėjų specializacijos byloms nagrinėti. Teisėjas pranešėjas bylose skiriamas kompiuterinės sistemos pagalba (kaip ir buvo padaryta šiuo atveju). Atsižvelgiant į tai, kad atskirajame skunde buvo keliami aktualūs žmogaus teisių apsaugos klausimai, kuriuos, be kita ko, reglamentuoja tarptautinės teisės aktai, teisėjų kolegija buvo sudaryta iš teisėjų, kurie specializuojasi bylose, susijusiose su Europos Sąjungos ir tarptautinės teisės taikymu.

Ši LVAT nutartis yra neskundžiama.

Teisinis mūšis

Kaip žinoma, teisinis mūšis dėl gėjų eitynių prasidėjo praėjusį antradienį, kai laikinasis generalinis prokuroras Raimondas Petrauskas, siekiantis apginti viešąjį interesą, ir Kauno savivaldybės tarybos narys Stanislovas Buškevičius pateikė Vilniaus apygardos administraciniam teismui (VAAT) prašymą panaikinti Vilniaus savivaldybės leidimą organizuoti Vilniuje gėjų eitynes „Už lygybę“.

Prokurorų ir politiko prašyme teismui buvo teigiama, kad Generalinė prokuratūra gavo operatyvinių duomenų, jog per gegužės 8 dieną įvyksiančias eitynes ketina protestuoti ir įvairaus pobūdžio provokacijas organizuoja radikalių bei destruktyviai nusiteikusių grupių atstovai.

Prokuratūros atstovai tąsyk pažymėjo, kad toleruoja patį renginį, bet bijo, kad nepavyks užtikrinti žmonių saugumo jo metu.

Tą pačią dieną Vilniaus apskrities policijos vadovas Kęstutis Lančinskas oficialiai pareiškė, kad pareigūnai yra visiškai pasirengę užtikrinti saugumą gėjų renginio metu.

Trečiadienį VAAT teisėjų kolegija paskelbė nutartį, kuria buvo iš sustabdytas Vilniaus miesto savivaldybės administracijos leidimo gegužės 8 dieną organizuoti eitynes „Už lygybę“ galiojimas.

Žaibiškas procesas

Buvo manoma, ši nutartis palaidoja bet kokias viltis šeštadienį rengti eitynes, nes ją panaikinti galėjo tik Vyriausiojo administracinio teismo teisėjai, o LVAT bylas paprastai nagrinėja tik po metų nuo skundo pateikimo. Tačiau šiuo atveju LVAT į gegužės 6 dieną, ketvirtadienį, gautą Gėjų lygos atstovų atskirąjį skundą dėl Vilniaus savivaldybės administracijos išduoto leidimo organizuoti eitynes sustabdymo reagavo žaibiškai.

Ginčo šalims duota laiko pateikti atsiliepimus į skundą tik iki penktadienio 10.30 val.

Nuo 11 val. LVAT teisėjai ėmėsi darbo, bylos nagrinėjimas vyko raštiško proceso būdu, kai ginčo šalys posėdyje nedalyvauja.

Beje, siekiant skaidrumo, bylos teisėjų kolegijoms LVAT yra skiriamos kompiuteriniu bylų paskirstymo būdu.
 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius