Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 12 12

Vyriausių architektų susitikimas: geriausias problemų sprendimo būdas – bendravimas

Gruodžio 8 dieną Aplinkos ministerija vyriausiuosius savivaldybių architektus pakvietė aptarti per metus nuveiktų darbų, padiskutuoti apie kylančius iššūkius ir nupiešti artimiausių metų darbų gaires. Aplinkos viceministrė pabrėžė, kad tokie susitikimai su žmonėmis, praktiškai dirbančiais su įstatymais, yra be galo naudingi – tik kalbėdami sužinosime, kas yra gerai, kas – ne itin ir ką turime keisti bei kuria kryptimi judėti.
Savivaldybių vyriausių architektų susitikimas
Savivaldybių vyriausių architektų susitikimas / Aplinkos ministerijos nuotr.

Svarbiausi darbai

Susitikime aplinkos viceministrė Daiva Matonienė vienu svarbiausiu metų įvykių įvardijo nuo 2014 metų sausio 1 dienos įsigaliojusį naująjį Teritorijų planavimo įstatymą. Anot viceministrės, nors baimintasi buvo daug, akivaizdu, kad jis atnešė naudos.

Vienas svarbiausių susitikimo tikslų ir buvo tų, kurie dirba su minėtu įstatymu, pasiklausti – kaip iš tiesų viskas einasi. „Ir gyvenime, ir mūsų darbe svarbiausia yra kalbėti. Laukiame jūsų pasiūlymų, pastabų, įžvalgų“, – kalbėjo D.Matonienė.

Viceministrė pabrėžė, kad tik tie, kurie rengia planus, juos koreguoja ir susiduria su tuo kasdien gali įvardinti silpnąsias vietas: „Nekalbėdami su vyr. architektais, su tais, kurie iš tiesų dirba su Teritorijų planavimo įstatymu, nesužinosime, ką dar galime padaryti, kad būtų geriau ir lengviau. Tie susitikimai yra galimybė padiskutuoti, išsiaiškinti, kur kas stringa. Tik taip galime tobulėti.“

Tie susitikimai yra galimybė padiskutuoti, išsiaiškinti, kur kas stringa. Tik taip galime tobulėti, – teigė D.Matonienė.

Kitų metų planai

Aplinkos viceministrė Daiva Matonienė apžvelgė ir artimiausiu metu ketinamus žengti žingsnius – Infrastruktūros įstatymo priėmimą ir didelį dėmesį būtent kompleksiniam planavimui. Pasak viceministrės, atnaujinant mūsų miestų rajonus nemažo indėlio tikimasi ir iš savivaldybių vyriausiųjų architektų.

D.Matonienė priminė, kad tiek architektų, tiek gyventojų teritorijų planavimo procedūras palengvinti turėtų ir netrukus startuosianti Teritorijų planavimo stebėsenos informacinė sistema. Jos nauda pasitarimo dalyviai įsitikino, susipažinę su Klaipėdos miesto savivaldybės bendrojo plano stebėsenos rezultatais, kuriuos pristatė „Sweco Lietuva“ vyr. architektas-urbanistas Mindaugas Pakalnis.

Viceministrė pasakojo, kad su specialistais taip pat diskutuota ir apie bendrą Lietuvos teritorijų planavimo padėtį, apie reikiamus įgyvendinti planus: „Aišku, svarbu numatyti, ką dar galime padaryti. Kalbėjome ir apskritai apie teritorijų planavimo ypatumus. Architektai pasidžiaugė, kad dokumentų procesas tikrai pagreitėjo, padaugėjo ir žemėtvarkos projektų, kurių rengimas trunka tik kelis mėnesius, o detaliųjų planų trukdavo kone metus ar pusantrų. Daug nuveikėme, bet daug dar ir turime nuveikti.“

Pasak D.Matonienės, atkreiptas dėmesys ir į detales, kurios taip pat yra svarbios siekiant sklandesnio darbo. „Aptarėme ir praktinius klausimus, kaip tinkamai sukelti dokumentus į „Infostatybos“ sistemą. Sutarėme, kad bus rengiamos nemokamos konsultacijos, teikiama reikiama informacija šiuo klausimu. Turime bendradarbiauti, kalbėti, padėti vieni kietiems – juk nuo to priklauso visų mūsų darbo efektyvumas“, – kalbėjo viceministrė.

Aplinkos ministerija primena, kad teritorijų planavimo įstatymo tikslas užtikrinti darnų teritorijų vystymą. Neracionali teritorijų plėtra gali pakenkti žmonių gyvenimo kokybei, aplinkos darnai, vertingo kraštovaizdžio saugojimui, biologinei įvairovei, gamtos ir kultūros paveldo vertybėms. Tiek gyventojai, tiek teritorijų planavimo specialistai turi atkreipti dėmesį į tai, kad miestai turi būti vystomi atsižvelgiant ne tik į statytojų poreikius, bet ir gamtos sąlygas bei galimybes.

Parengta bendradarbiaujant su LR Aplinkos ministerija

AM-logo-bendras

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius