-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2017 04 12 /14:23

Vyriausybė ir prezidentė pritaria siūlymui trumpinti prekybos alkoholiu laiką

Vyriausybė posėdyje trečiadienį pritarė Seime svarstomoms pataisoms, kurios labiau ribotų galimybes įsigyti alkoholį ir jį reklamuoti. Prezidentė Dalia Grybauskaitė taip pat pritaria prekybos alkoholiu ribojimui.
LR Vyriausybės pastatas
LR Vyriausybės pastatas / Žygimanto Gedvilos / BNS nuotr.

Vyriausybės išvadoje keliems Seime svarstomiems įstatymų paketams pritariama iniciatyvai, kad alkoholį būtų galima pirkti tik sulaukus 20 metų (dabar jo galima įsigyti nuo 18 metų).

Ministrų kabinetas taip pat pritarė siūlymui, kad alkoholiu nuo pirmadienio iki šeštadienio būtų leidžiama prekiauti nuo 10 iki 20 valandos, o sekmadieniais – iki 15 valandos (dabar parduotuvėse alkoholio galima įsigyti nuo 8 iki 22 valandos visą savaitę).

Be kita ko, Vyriausybė pritarė ir visiškam alkoholio reklamos draudimui.

Tokios kompleksinės ir subalansuotos priemonės, skirtos alkoholio vartojimo ir žalos mažinimui, siūlomos pirmą kartą nuo Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo, rašoma spaudai išplatintame Vyriausybės pranešime.

Siūlomi alkoholio apribojimai
Siūlomi alkoholio apribojimai

Prieš keletą metų jau buvo apribotas alkoholio pardavimo laikas. Naujomis įstatymo pataisomis ketinama šį laiką dar šiek tiek sutrumpinti, tačiau alkoholio pardavimo tvarka viešojo maitinimo įstaigose dėl to nesikeis. Atkreiptinas dėmesys, kad kaip ir iki šiol, vakarais ir naktimis išsinešti alkoholį iš viešojo maitinimo įstaigų nebus leidžiama.

Viena iš didžiausių su alkoholiu susijusių problemų yra ta, kad jį vartoti žmonės pradeda labai jauno amžiaus, kas vėliau sukelia daugybę sveikatos problemų, didina jaunų asmenų nusikalstamumą, smurtą. Todėl ketinama didinti amžiaus ribą, nuo kurios bus galima įsigyti ir vartoti alkoholį iki 20 metų. Tai reiškia, kad bus draudžiama parduoti alkoholį jaunesniems nei 20 m. asmenims. O jie savo ruožtu negalės jo vartoti ar turėti su savimi.

Pažymėtina, kad alkoholio prieinamumo ir alkoholio vartojimo pasekmių mažinimui yra taikomos tos kompleksinės priemonės, kurias rekomenduoja Pasaulio sveikatos organizacija bei kitos ekspertų grupės, remdamosi moksliniais tyrimais, kitų šalių patirtimi.

Nuo šiol savivaldos institucijos bus įgaliotos pačios spręsti prekybos alkoholiu viešų renginių metu klausimą. Taip pat savivaldybės turės teisę apriboti alkoholio pardavimo laiką, nustatyti konkrečias teritorijas, kuriose galima juo prekiauti viešų renginių metu.

Rengiant įstatymo pakeitimo projektą buvo atsižvelgta ir į dar vieną paplitusį reiškinį – nelegalią taksi vairuotojų teikiamą paslaugą, kurios metu jie klientams atveža alkoholinių gėrimų. Įstatymo projekte numatyta, kad vairuotojams taksi automobiliuose darbo metu laikyti ir gabenti alkoholio produktus, draudžiama.

Tam tikri alkoholio reklamos apribojimai galiojo ir iki šiol, o naujomis įstatymo pataisomis siekiama apsaugoti žmones nuo neteisingos nuomonės formavimo ir visiškai uždrausti alkoholio reklamą.

Tai reiškia, kad pirmiausia bus labai aiškiai atskirta, kas yra laikoma reklama, o kas nepatenka į šią kategoriją. Reklama nebus laikomas įmonės, prekiaujančios alkoholiniais gėrimais, pavadinimas, logotipas ar konkretaus gėrimo logotipas. Tai reiškia, kad prekės ženklai ant įrangos, taurių, baldų ir pan. nebus draudžiami.

Prezidentė: Priemonės mažinant alkoholio prieinamumą yra vertos palaikymo

Vyriausybės svarstomos priemonės dėl amžiaus cenzo parduodant alkoholį didinimo, pardavimo laiko ribojimo yra vertos palaikymo, sako prezidentė Dalia Grybauskaitė.

„Tai vertinu pozityviai, nes manau, kad prieinamumą turime mažinti. Šios priemonės yra standartinės, jos numatytos daugelyje valstybių, kai šie klausimai yra sprendžiami ir rekomenduojamos tarptautinių organizacijų. Taigi, šios priemonės tikrai vertos palaikymo“, – žurnalistams Maišiagaloje trečiadienį sakė D.Grybauskaitė.

Planuojama įvertinti specializuotų parduotuvių galimybę

Pagal patvirtintą išvadą, Vyriausybė siūlo Seimui kol kas nenustatyti specialių reikalavimų alkoholio parduotuvėms, nes dar planuojama įvertinti specializuotų parduotuvių galimybę.

Dokumente taip pat sakoma, kad šiuo metu Seimas neturėtų keisti akcizų alkoholiui. Pažymima, kad Vyriausybė yra pavedusi kelioms ministerijoms iki metų pabaigos įvertinti 2016 metais priimtų akcizų pakeitimų poveikį viešiesiems finansams, šalies ekonomikai, akcizų mokesčio surinkimui.

„Atsižvelgiant į tai, kad nauji alkoholio produktų akcizų tarifai įsigaliojo nuo 2017 metų kovo 1 dienos ir dar nėra aiškus šio reguliavimo poveikis, manytina, kad šiuo metu netikslinga keisti Lietuvos Respublikos akcizų įstatymo ir nustatyti naujų akcizų tarifų alkoholio produktams“, – teigiama išvadoje.

Šiuo metu Seimui yra pateikti du įstatymų paketai – jie numato steigti specializuotas alkoholio prekybos parduotuves, vėlinti amžių, nuo kurio galima pradėti vartoti svaigalus, ir ankstinti laiką, kada draudžiama parduoti alkoholį. Savivaldybių taryboms būtų suteikta teisė nustatyti vietas ar teritorijas, kur būtų draudžiama prekiauti alkoholiu. Projektuose numatytas ir alkoholio reklamos draudimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius