Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 09 28 /12:29

Algirdas Butkevičius: jei bijočiau, kad Jonas Milius paduos į teismą, nepriimčiau sprendimo

Trečiadienį Vyriausybė nusprendė, kad Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Jonas Milius atleidžiamas nuo spalio 5 dienos. Pats J.Milius aiškina dar nenusprendęs, ar kreipsis į teismą dėl atleidimo, ir tikina pirmiausiai norintis pailsėti. Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė sprendimą vadina politizuotu, o premjeras Algirdas Butkevičius teigia priešingai, kad sprendimas – teisinis, o ne politinis.
Jonas Milius
Jonas Milius / Luko Balandžio / 15min nuotr.

Balsuojant dėl J.Miliaus atleidimo lemiantis buvo „tvarkiečių“ deleguoto vidaus reikalų ministro Tomo Žilinsko balsas.

Kaip žinoma, „Tvarkos ir teisingumo“ partijos atstovai yra sakę, kad nepalaikys J.Miliaus atleidimo.

T.Žilinskas žurnalistams sakė šį klausimą aptaręs su partijos pirmininku Rolandu Paksu ir iš jo išgirdęs, kad sprendimai turi būti priimami vadovaujantis teise.

„Kitaip pasielgti Vyriausybė negalėjo, nes atleidimo pagrindas yra Vyriausybės nepritarimas ataskaitai. Šiandien buvo tik formalizavimas įstaigos vadovo atleidimo“, – savo balsavimą paaiškino jis

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tomas Žilinskas
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Tomas Žilinskas

A.Butkevičius: STT ataskaita – tik rekomendacinio pobūdžio

Premjeras A.Butkevičius trečiadienį pabrėžė, kad sprendimas dėl J.Miliaus atleidimo buvo teisinis, o ne politinis.

Jis tikino, kad ministrams pateikta STT pažyma sprendimo nelėmė, ji suvaidino pašalinį vaidmenį.

Jos turinio A.Butkevičius nekomentavo, apie J.Miliaus pokalbius su kolegomis iš Rusijos, kuriuos pats VMVT vadovas įvardijo kaip vieną iš jo atleidimo priežasčių, premjeras kalbėti nenorėjo.

Jis prisipažino nebijantis, kad J.Milius į postą bandys grįžti per teismą: „Jei bijočiau, tai aš nepriimčiau sprendimo.“

V.Baltraitienė: J.Miliaus ataskaita posėdyje svarstyta nebuvo

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė nuo balsavimo nusišalino. Ji po posėdžio žurnalistams kartojo, kad sprendimas yra politizuotas, nes jeigu asmuo yra įtariamasis, teisės aktai neverčia jo atleisti iš pareigų.

Ministrė teigė neatsižadanti nuomonės, jog J.Milius turėjo pasitraukti pats, bet tik dėl to, kad kelia daug politinių diskusijų.

Ji dar kartą pakartojo, kad to neprašė ir tyrimą dėl J.Miliaus atliekantis prokuroras.

Ministrė leido suprasti, kad pagrindinis motyvas atleisti J.Milių nepasibaigus tyrimui, buvo jo pokalbiai su kolegomis iš Rusijos. „Tai nėra teisinis sprendimas“, – teigė ji.

V.Baltraitienė pabrėžė, kad J.Miliaus ataskaita Vyriausybės posėdyje net nebuvo svarstoma – esą su ja ministrai buvo supažindinti Ministrų kabineto pasitarime.

Ministrė teigė neatsižadanti nuomonės, jog J.Milius turėjo pasitraukti pats, bet tik dėl to, kad kelia daug politinių diskusijų ir kenkia pačiai tarnybai.

„Šiandien įtariamasis, rytoj galiu būti neįtariamasis“

Kas po spalio 5-osios pavaduos J.Milių, kol kas neaišku, nes Vyriausybė to niekam dar nepavedė.

Po posėdžio kalbėdamas su žurnalistais jis kartojo iki galo nežinantis, už ką atleistas, ir priminė, kad galioja nekaltumo prezumpcija.

„Klausykit, kokiu jūs mąstymu mąstote? Įtariamasis. Šiandien įtariamasis, rytoj galiu būti neįtariamasis“, – sakė jis.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Milius
Luko Balandžio / 15min nuotr./Jonas Milius

Jis klausimu į klausimą atsakė, kodėl nepritarta jo ataskaitai: „Jūs man atsakykit irgi. Kol kas negavau atsakymo.“

Prabilo apie skambučius į Rusiją

Paskutines dienas poste skaičiuojantis VMVT vadovas sakė apie atleidimo priežastis kalbėjęsis su premjeru Algirdu Butkevičiumi. „Premjeras šiandien aiškino. Sakė, kad dėl skambučių į kitas šalis“, – teigė J.Milius.

Jis prisipažino, kad lemiamos reikšmės turėjo jo skambučiai į Rusiją: „Į Rusiją, taip. Nežinau, kas pažymoje, nemačiau, nesusipažinau. Kadangi nerodė man tos pažymos niekas. Paskambinau kolegai, kad nori susitikti verslininkai pakalbėt, kokios ten yra kliūtys toje valstybėje ir ką ten padaryti, kad to nerastų, pavyzdžiui. Na, tokia listerija, pavyzdžiui, ar galima virtą koldūną vežti – mano klausimas toks. Tai čia....“

Teisėsauga įtaria, kad šaldytų mėsos gaminių gamintoja „Judex“ per Seimo narį Petrą Gražulį bandė paveikti J.Milių, kad „Judex“ nebūtų baudžiama dėl jos produkcijoje rastų bakterijų, taip pat ir listerijos, bei ši informacija nepatektų į viešumą. Pranešama, kad bakterijų „Judex“ produkcijoje rado Rusijos pareigūnai.

Dabar aiškėja, kad J.Milius dėl „Judex“ bėdų kontaktavo su Rusijos pareigūnais ir tarpininkavo jų susitikimui su verslininkais.

Planuoja pailsėti

„Mano planas – pailsėti. Kadangi dirbau be atostogų“, – paklaustas apie ateities planus, sakė J.Milius. Jam priminus, kad ką tik atostogavo, jis tikino, kad to buvo maža, nes dirbo daug metų be atostogų ir yra jų sukaupęs 200 dienų.

„Na tai gausiu (išeitinių). Turėsiu iš ko gyvent“, – šyptelėjo jis ir prisipažino VMVT vadovo poste uždirbdavęs 3 tūkst. eurų per mėnesį.

J.Miliui yra pareikšti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo.

Kaip J.Milius buvo krapštomas iš posto

J.Milius iš posto buvo krapštomas ilgai. Įtarimai piktnaudžiavus tarnyba ir klastojus dokumentus J.Miliui buvo pareikšti liepos 28 dieną.

Iškart po to prezidentė Dalia Grybauskaitė ir premjeras A.Butkevičius pradėjo raginti tarnybos vadovą atsistatydinti, tačiau jis sakė, jog to daryti neketina, nes įtarimai dar nereiškia, kad jis dėl ko nors kaltas.

Rugpjūčio antroje pusėje paaiškėjo, kad V.Baltraitienė, J.Milius ir Latvijos žemės ūkio ministras Janis Dūklavas dalyvavo vakarienėje ir medžioklėje su verslininkais, kurių veiklą prižiūri VMVT.

Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Virginijos Baltraitienės ir Jono Miliaus spaudos konferencija
Irmanto Gelūno / 15min nuotr./Virginijos Baltraitienės ir Jono Miliaus spaudos konferencija

Kilus triukšmui vakarienės dalyviai skirtingai aiškino, kas į vakarienę ir medžioklę pakvietė verslininkus. V.Baltraitienė net buvo nurodžiusi J.Dūklavą, po ko šis viešai pareiškė V.Baltraitienei, jog taip elgtis negalima.

Galiausiai suderinę pozicijas ministrė ir J.Milius suorganizavo spaudos konferenciją, kurioje paskelbė, kad neformalią vakarienę suorganizavo J.Milius. Po to V.Baltraitienė nusišalino nuo J.Miliaus klausimo svarstymo.

Per skandalą dėl su „tvarkiečiu“ Petru Gražuliu siejamai koldūnų bendrovei „Judex“ galbūt darytų palankių sprendimų, J.Milius išėjo paatostogauti.

VMVT vadovui atostogaujant Vyriausybė nusprendė prašyti J.Miliaus pateikti savo, kaip vadovo ataskaitą, mat tuomet paaiškėjo, kad jokio kito būdo atleisti VMVT vadovą nėra, nebent Vyriausybė nepritartų jo ataskaitai.

J.Milius savo veiklos ataskaitą Vyriausybei ir Žemės ūkio ministerijai išsiuntė rugsėjo 1 dieną.

Rugsėjo 15 dieną susirinkęs ministrų kabinetas nusprendė ataskaitai nepritarti, nepaisant to, kad ŽŪM sudaryta darbo grupė, vertinusi tą pačią ataskaitą, priėmė priešingą sprendimą, kad ji tinkama.

Tuomet pradėjo aiškėti, kad balsų atleisti J.Milių gali nepakakti, nes J.Baltraitienę ginantys „darbiečiai“ ir P.Gražulio interesų paisantys „tvarkiečiai“ pareiškė, kad J.Milių palaikys.

Tądien premjeras A.Butkevičius sakė, kad sprendimą lėmė Specialiųjų tyrimų tarnybos (STT) kiekvienam ministrui pateikta slapta informacija apie J.Milių. VMVT vadovo gynėja V.Baltraitienė buvo įpareigota parengti Vyriausybės nutarimo projektą, kuriuo siūloma atleisti J.Milių iš pareigų.

Tuomet pradėjo aiškėti, kad balsų atleisti J.Milių gali nepakakti, nes J.Baltraitienę ginantys „darbiečiai“ ir P.Gražulio interesų paisantys „tvarkiečiai“ pareiškė, kad J.Milių palaikys.

Tiesa, Darbo partijos deleguotas energetikos ministras Rokas Masiulis yra sakęs, kad partijos nuomonė jam tik patariamoji ir jis balsuos pagal savo sąžinę. Pagal įstatymus sakė balsuosiantis ir „tvarkiečių“ deleguotas vidaus reikalų ministras Tomas Žilinskas.

Socialdemokratai suprato, kad vien jų balsų atleisti J.Milių nepakanka – reikia ne mažiau kaip 8 balsų, todėl iš pirmadienio darbotvarkės J.Miliaus klausimas buvo išbrauktas susisiekimo ministrui Rimantui Sinkevičiui paprašius, nes esą dėl ligos nebuvo laiko susipažinti su STT medžiaga. Tiesa, vėliau paaiškėjo, kad ministras tuo metu tikrai nesirgo ir tai liudijo jo „Facebook“ paskyra.

Rimti įtarimai

Prokurorai įtaria, kad šaldytus maisto produktus gaminanti Kauno bendrovė „Judex“ per parlamentarą „tvarkietį“ P.Gražulį siekė paveikti Valstybinę maisto ir veterinarijos tarnybą, kad ši neskirtų nuobaudų už pažeidimus.

J.Miliaus veiklos ataskaitoje nurodoma, kad 2015 metais tarnyba gavo du pranešimus iš Rusijos dėl „Judex“ koldūnuose nustatytos listerijos bakterijos.

Liepos mėnesį kratas Maisto ir veterinarijos tarnyboje bei su „Judex“ siejamo Seimo nario „tvarkiečio“ P.Gražulio namuose bei darbo vietoje atlikusi STT tiria įtarimus, ar „Judex“ galėjo papirkti įvairius valstybės tarnautojus, siekdama išvengti nuobaudų už darbų saugos, pakavimo, ženklinimo, higienos ar kitus pažeidimus.

VMVT vadovui J.Miliui pateikti įtarimai dėl piktnaudžiavimo tarnyba ir dokumentų klastojimo. Seimo narys šioje byloje apklaustas kaip specialusis liudytojas.

Įmonėje „Judex“ dirba P.Gražulio artimųjų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius