-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2012 05 21

Vyriausybė linkusi atsisakyti Konstitucijai prieštaraujančio valstybinių pensijų ribojimo

Vyriausybė iš esmės pritarė, kad nuo rugsėjo 1 dienos būtų atstatytos sumažintos pirmo ir antro laipsnio valstybinės pensijos dirbantiems gyventojams, taip pat valstybinės pensijos nukentėjusiems asmenims, pareigūnams ir kariams, mokslininkams, teisėjams.
Akimirka iš apdovanojimo
Akimirka iš apdovanojimo / Alfredo Pliadžio / KAM nuotr.

Vyriausybė pasitarime pirmadienį pritarė tai numatančioms pataisoms, kurias parengė Socialinės apsaugos ir darbo ministerija (SADM). Pataisas apsvarsčius Vyriausybei, joms turės pritarti ir Seimas.

„Šiandien Vyriausybės pasitarime buvo priimtas sprendimas vykdyti šių metų vasario 6 dienos Konstitucinio teismo nutarimą, kuris kai kurias laikinojo išmokų perskaičiavimo įstatymo nuostatas pripažino antikonstitucinėmis. Socialinės apsaugos ir darbo ministerija pateikė projektą, kurio esmė yra tai, kad vis dėlto dirbantiems valstybinių pensijų gavėjams nuo rugsėjo 1 dienos bus atstatytos valstybinės pensijos ir taip pat bus padidintos valstybinių pensijų ir socialinių draudimo pensijų maksimalios „lubos“, – po Vyriausybės pasitarimo žurnalistams sakė Socialinės apsaugos ir darbo viceministras Audrius Bitinas.

Atsisakius Konstitucijai prieštaraujančių valstybinių pensijų apribojimų, šiemet papildomai reikės apie 4,5 mln. litų biudžeto lėšų.

Vyriausybė siūlomoms pataisoms galutinai turėtų pritarti trečiadienį.

A.Bitino teigimu, valstybinių pensijų reforma privalo būti vykdoma, o pagrindinės jos nuostatos visuomenei bus pateiktos rugsėjį.

„Atkreiptinas dėmesys, kad iki sausio 1 dienos dar galios kai kurios sumažintos valstybinės pensijos, kadangi dabar mes šnekame tik apie valstybinių pensijų atstatymą dirbusiems, dirbantiems valstybinių pensijų gavėjams“, – sakė A.Bitinas.

Be to, pirmo ir antro laipsnių, nukentėjusių asmenų, pareigūnų ir karių, taip pat mokslininkų valstybinės pensijos dydis bei tam pačiam asmeniui priskirtų socialinio draudimo pensijos bendra suma negalės viršyti 1,5 užpraeito ketvirčio šalies vidutinio mėnesio darbo užmokesčio dydžio.

Tokia valstybinių pensijų dydžio riba galiojo iki 2010-ųjų pradžios, kai ji buvo sumažinta iki 1,3 darbo užmokesčio dydžio. Konstitucinis Teismas konstatavo, kad toks valstybinių pensijų sumažinimas yra neproporcingas ir neatitinka pagrindinio šalies įstatymo.

Taip pat ketinama atsisakyti Socialinių išmokų perskaičiavimo ir mokėjimo įstatymo nuostatų, kuriomis buvo nustatytas papildomas socialinio draudimo pensijų, valstybinių pensijų bei kitų socialinių išmokų mažinimas jų gavėjams, turintiems draudžiamųjų pajamų. Konstitucinis Teismas šias nuostatas taip pat yra pripažinęs prieštaraujančiomis Konstitucijai.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius