-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 05 04

Vyriausybė linkusi nepritarti siūlymui kodekse atskirai įtvirtinti draudimą diskriminuoti „ketinančius planuoti šeimą“

Vyriausybė nėra linkusi pritarti siūlymui Darbo kodeksą papildyti nuostata, kad priimant į darbą draudžiama diskriminuoti dėl „ketinimo planuoti šeimą“.
Mergaitė
Mergaitė / Š. Mažeikos BFL nuotr.

Pasak Vyriausybės nutarimo projektą parengusios Socialinės apsaugos ir darbo ministerijos, toks socialdemokratės Aušrinės Marijos Pavilionienės siūlymas yra perteklinis, nes atitinkamas draudimas egzistuoja kitose nuostatose, o žmogaus mintys apie šeimos planavimą negalės būti ginčo dalyku.

Parlamentarė „ketinimą planuoti šeimą“ siūlo įrašyti greta šiuo metu Darbo kodekse numatytų kitų aplinkybių, kuriomis draudžiama atsisakyti priimti į darbą: asmens lyties, seksualinės orientacijos, rasės, tautybės, kalbos, kilmės, pilietybės ir socialinės padėties, tikėjimo, santuokinės ir šeiminės padėties, amžiaus, įsitikinimų ar pažiūrų, priklausomybės politinėms partijoms ir visuomeninėms organizacijoms, aplinkybių, nesusijusių su darbuotojų dalykinėmis savybėmis.

Šiuo metu esantis teisinis reguliavimas sudaro prielaidas darbdaviui diskriminuoti įsidarbinti ketinantį asmenį dėl jo ketinimų planuoti šeimą.

Vyriausybės išvados projekte teigiama, kad žodžiai „ketinimo planuoti šeimą“ yra pertekliniai, nes įstatyme jau numatytas darbo teisės subjektų lygybės principas nepaisant jų santuokinės ir šeiminės padėties, taip pat nepaisant kitų aplinkybių, nesusijusių su darbuotojų dalykinėmis savybėmis.

„Šiuo metu jau yra draudžiama atsisakyti priimti į darbą dėl darbuotojo ketinimo planuoti šeimą“, – teigiama Vyriausybės išvados projekte.

Taip pat pažymima, kad „siūlomas Darbo kodekso 2 straipsnio pakeitimas nėra aiškus dėl to, kad taikant šias nuostatas, nebūtų aišku, kas galėtų apibrėžti ketinimą planuoti šeimą“.

„Lietuvių kalbos žodyne yra paaiškinta, kad „ketinti“ reiškia „norėti, manyti, rengtis ką daryti“. Žmogaus mintys apie šeimos planavimą, jo noras turėti šeimą negalės būti ginčo dalyku“, – teigiama išvados projekte.

M.A.Pavilionienė, siūlanti pildyti Darbo kodeksą minėta nuostata, teigia, kad realiai egzistuojanti praktika rodo, kad šiuo metu esantis teisinis reguliavimas sudaro prielaidas darbdaviui diskriminuoti įsidarbinti ketinantį asmenį dėl jo ketinimų planuoti šeimą.

„Praktikoje dažni atvejai, kai ketinimas planuoti šeimą lemia darbdavio atsisakymą (nenorą) priimti darbuotoją į darbą arba atsisakymas planuoti šeimą tampa esmine sąlyga asmenį priimant į darbą“, – teigia parlamentarė.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius