Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2014 07 26

Vyriausybė neatmeta galimybės plėsti nepageidaujamų asmenų sąrašą

Premjeras Algirdas Butkevičius neatmeta galimybės, kad siekiant kovoti su propaganda ateityje gali būti svarstomas klausimas dėl tam tikrų Rusijos atlikėjų įtraukimo į nepageidaujamų sąrašą, kaip padarė kaimyninė Latvija.
Olego Gazmanovo koncertas
Olego Gazmanovo koncertas / Dariaus Jakubausko nuotr.

„Būdama Europos Sąjungos narė Lietuva sankcijų klausimus derina su kitomis ES šalimis ir pasisako už jų griežtinimą. Kalbant apie konkrečių atlikėjų iš Rusijos įtraukimą į nepageidaujamų sąrašą, kol kas tai nėra priimta, bet mes neatmetame galimybės svarstyti to ateityje, jei prireiks, siekiant kovoti prieš propagandą, kuri kursto nesantaiką ir konfliktą pasaulyje“, – premjero poziciją BNS perdavė jo atstovė spaudai Evelina Butkutė-Lazdauskienė.

Buvusi krašto apsaugos ministrė konservatorė Rasa Juknevičienė šiuo klausimu laikosi griežtos pozicijos – Rusijos prezidento Vladimiro Putino agresiją prieš Ukrainą remiantys atlikėjai Lietuvoje turėtų būti nepageidaujami.

Reikia labai principingo ir aiškaus sprendimo, kad mes brėžtume vertybinę liniją, kurią visada Lietuva brėžė, parodant ir tiems patiems veikėjams, ir Rusijai, ir kitiems, kas yra blogis, kas yra tie kolaborantai, kurie remia imperialistinę politiką

„Aš manau, kad jei prieš kokius trejus metus buvo galima suprasti argumentus, kad nereikia reklamos daryti tiems veikėjams, tegu jie čia pakoncertuoja, niekas čia jų daug neklauso, man atrodo, tokia taktika nebetinka. Reikia labai principingo ir aiškaus sprendimo, kad mes brėžtume vertybinę liniją, kurią visada Lietuva brėžė, parodant ir tiems patiems veikėjams, ir Rusijai, ir kitiems, kas yra blogis, kas yra tie kolaborantai, kurie remia imperialistinę politiką“, – BNS sakė R.Juknevičienė.

Pasak konservatorės, į Lietuvą reikėtų neįleisti visų Rusijos kultūros pasaulio atstovų, kurie pasirašė pareiškimą, jog remia V.Putino poziciją dėl Ukrainos ir Krymo. Pareiškimas ir jį pasirašiusių sąrašas skelbiami Rusijos kultūros ministerijos interneto puslapyje.

„Tie penki šimtai veikėjų, kurie savo parašais parėmė invaziją į Krymą ir Krymo aneksiją, tarp jų yra ir tie trys, kuriems latviai atsisakė išduoti vizas. Aš manau, kad šitie žmonės, kurie pasirašė dėl paramos V.Putinui, tikrai neturėtų atvykti į Lietuvą kaip niekur nieko“, – sakė R.Juknevičienė.

Tuo tarpu Liberalų sąjūdžio vadovas Eligijus Masiulis sako, kad keliems atlikėjams neleidus atvykti į šalį problema nebus išspręsta. Pasak E.Masiulio, jo svajonė – kad vieną dieną tokių atlikėjų koncertus Lietuvoje tektų atšaukti, neišpirkus bilietų.

„Aš laikausi nuostatos, kad kelių žmonių įvažiavimo uždraudimas galbūt yra simbolinis veiksmas, bet problema ne kokiam nors Gazmanove ar kitam dainininke, problema ta, kad jie turi milžinišką pasisekimą ir didžiules auditorijas čia, Lietuvoje. Dalies visuomenės kultūros būsena ir lūkesčiai, poreikiai yra primityvūs, ir neišsispręstų ta problema, jei mes uždrausim vienam ar kitam atlikėjui atvykti čia, nes dar labiau jo muzika gali tapti geidžiama ir jis bus žiūrimas, klausmas per televiziją, radiją, internetą, kur tik nori“, – BNS sakė E.Masiulis.

„Kur kas svarbesnis dalykas – kiek įmanoma greičiau skirti pastangų, lėšų tam, kad būtų formuojamas mūsų žmonių subtilesnis skonis, Kuo mažiau ateity Lietuvoje liks žmonių, kuriems tai (Rusijos atlikėjai) įdomu, tuo labiau mažės tiems žmonėms poreikis atvažiuoti. Aš svajoju, kad kažkada atvažiuotų Gazmanovas ir į jo koncertą nesusirinktų žmonės“, – kalbėjo Liberalų sąjūdžio vadovas.

Darbo partijos įkūrėjas Viktoras Uspaskichas sako, jog tokiais draudimais Lietuva grįžtų į sovietmetį. „Jeigu mes laisva valstybė, gerbianti žodžio laisvę, mes neturime bijoti jokių nuomonių, o turėti argumentus tokiai nuomonei atremti. O draudimai – tik sovietų laikais ir autoritarinio režimo laikais galėtų būti. Aš esu laisvos demokratiškos šalies žmogus“, – BNS sakė V.Uspaskichas.

Latvija priėmė sprendimą neapibrėžtam laikui tris Rusijos popmuzikos atlikėjus – Olegą Gazmanovą, Josifą Kobzoną ir Valerijos sceniniu vardu žinomą Alą Perfilovą – įtraukti į sąrašą asmenų, kuriems draudžiama atvykti į šalį. Latvijos Užsienio reikalų ministerija argumentuoja, kad šie asmenys savo žodžiais ir veiksmais prisidėjo prie žalos Ukrainos suverenitetui ir teritoriniam vientisumui.

Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų Jaunimo bendruomenė šią savaitę kreipėsi į Lietuvos vadovus bei atsakingus pareigūnus ragindami pasekti latvių pvyzdžiu ir „imtis atitinkamų veiksmų įtraukiant propagandos atlikėjus iš Rusijos į Lietuvoje nepageidaujamų asmenų sąrašus“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius