Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 06 25

Vyriausybė nelinkusi profsąjungų prašymu minimalią algą didinti iki 2500 litų

Jungtinė profesinė sąjunga (JPS) Vyriausybės reikalauja į darbą grąžinti per tūkstantį esą neteisėtai atleistų valstybinio sektoriaus darbuotojų bei nustatyti 2500 litų dydžio minimalų atlyginimą, kurio sąskaita darbdavys negalėtų taupyti.
Pinigai
Pinigai / Egidijaus Jankausko/15min nuotr.

JPS vienija šešis profsąjungų susivienijimus: Švietimo ir kultūros darbuotojų profesinę sąjungą, Lietuvos bibliotekininkų sąjungą, Medicinos darbuotojų profesinę sąjungą, Pramonės profesinę sąjungą, Transporto profesinę sąjungą, Įstaigų ir organizacijų profesinę sąjungą. Šie susivienijimai jungia per 80 įstaigų ir institucijų profsąjungų, daugiausia – bibliotekų.

Nori minimalaus 2500 litų atlyginimo

Arba didinam pajamas, didindami kai kuriuos mokesčius, arba mažinam išlaidas, tarp jų – ir socialiai jautrias, nes kitokių mažinimo būdų jau nebėra, – pareiškė Andrius Kubilius.Jungtinės profesinės sąjungos (JPS) atstovai reikalauja atšaukti, pasak jų, neteisėtai įteiktus įspėjimus dėl grupinio atleidimo iš darbo Lietuvos apskričių viršininkų administracijų darbuotojams – esą dėl tokių atleidimų nebuvo tartasi su profsąjungomis.

Taip pat reikalaujama nustatyti JPS atstovaujamiems darbuotojams atlyginimo ribą, nuo kurios nebūtų galima „taupyti“ nemokamomis atostogomis ar nepilnu darbo laiku – siekiama, kad pastarasis nebūtų trumpinamas iš anksto nepasitarus su profesinėmis sąjungomis.

Pasak JPS pirmininko Arūno Dambrausko, minimalus atlyginimas turėtų būti 2500 litų, bet „galima derėtis“. Anot jo, bus ieškoma kompromiso, kuris patenkintų abi puses – tiek profsąjungas, tiek ir Vyriausybę.

Pasirinkimo taupymui nebelieka

Tačiau premjeras Andrius Kubilius po susitikimo su JPS atstovais leido suprasti, kad šie reikalavimai liks neišgirsti – esą dabar yra svarbiausia iki 2012 metų sumažinti viešojo sektoriaus deficitą 7 mlrd. litų, o toks taupymas  turės paliesti visus.

„Pasirinkimas, kokiais keliais tai galima pasiekti, yra pakankamai apibrėžtas ir ribotas: arba didinam pajamas, didindami kai kuriuos mokesčius, arba mažinam išlaidas, tarp jų – ir socialiai jautrias, nes kitokių mažinimo būdų jau nebėra“, – prastą finansinę padėtį pabrėžė A.Kubilius. Jis teigė tikintis, kad sulauks paramos savo vykdomai finansų politikai tiek iš šios, tiek ir iš kitų profesinių sąjungų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius