Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 18

Vyriausybė nepritaria siūlymui kitąmet visus ikimokyklinukus ir pradinukus maitinti nemokamai

Vyriausybė trečiadienio posėdyje patvirtino neigiamą išvadą Seime svarstomam siūlymui nuo 2012 metų visiems mokiniams, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ar pradinio ugdymo programas, skirti nemokamą maitinimą.
Mokinukas
Mokinukas / 123RF nuotr.

Išvadoje teigiama, kad pasiūlymas neatitinka Vyriausybės programos nuostatų, kuriose siekiama taupiai ir efektyviai naudoti mokesčių mokėtojų lėšas.

„Pasiūlymas skirti nemokamą maitinimą visiems mokiniams, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ar pagal pradinio ugdymo programas, suteiktų teisę į paramą toms šeimoms, kurioms ši parama nėra būtina, ir reikalautų papildomų lėšų. Įteisinus siūlomą nuostatą nuo 2012 metų rugsėjo 1 dienos, nemokamą maitinimą papildomai gautų apie 84 tūkst. mokinių, (...) vienam mokiniui vienai dienai nemokamam maitinimui vidutiniškai skiriant 3,8 lito, iš valstybės biudžeto papildomai reikėtų apie 23,6 mln. litų“, – teigiama išvadoje.Mokyklų steigėjų papildomos lėšos patiekalų gamybos išlaidoms finansuoti sudarytų apie 5,7 mln. litų.        
„Siekiant garantuoti finansų sistemos stabilumą ir ilgalaikį finansų sistemos tvarumą, tikslinga neprisiimti papildomų lėšų reikalaujančių įsipareigojimų ir užtikrinti teisės aktais jau nustatytus valstybės įsipareigojimus – garantuoti, kad socialinę paramą gautų labiausiai pažeidžiami visuomenės nariai – nepasiturintys asmenys“, – teigia Vyriausybė.

Šiuo metu nemokamas maitinimas skiriamas vaikams, gyvenantiems šeimose, kurių pajamos vienam šeimos nariui neviršija 1,5 valstybės remiamų pajamų dydžio (525 litų).  

Be to, visi mokiniai, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ar pagal pradinio ugdymo programas, gali gauti nemokamai pieno gaminių bei vaisių ir daržovių, jeigu mokyklos dalyvauja Žemės ūkio ministerijos koordinuojamose vaikų maitinimo programose „Pienas vaikams“ ir „Vaisių vartojimo skatinimo mokyklose programa“, finansuojamose iš Europos Sąjungos biudžeto ir nacionalinio biudžeto lėšų.       

Pasak Vyriausybės, ateityje galėtų būti svarstoma teisinio reguliavimo galimybė dėl visuotino mokinių, kurie mokosi pagal priešmokyklinio ar pagal pradinio ugdymo programas, nemokamo maitinimo.

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Reklama
28 metai su „Teleloto“ – kas lieka už kadro?
Reklama
Pasiskiepyti – į vaistinę: ateina per pietų pertrauką, kartu atsiveda ir šeimos narius
Užsisakykite 15min naujienlaiškius