Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 03 03

Vyriausybė netesėjo pažado ištirti, ar laiko sukiojimas kenkia mūsų sveikatai. Kas toliau?

Specialiam Vyriausybės žadėtam, bet neatliktam tyrimui numatyti 12 tūkst. litų bus panaudoti kitiems reikalams. Kol kas Lietuva nežinos, ar laiko sukiojimas tikrai naudingas ekonomikai ir kaip jis veikia sveikatą.
Laikas pinigai
Laikas pinigai / BFL nuotr.

Pensininkė Laima LNK TV sakė, kad, persukus laiką valanda, jai prireikia pusantro mėnesio, kol susireguliuoja dienos ir nakties ritmas: „Sergu nemiga, man labai sunku (prisitaikyti) prie laiko pasikeitimų, nes priprantu atsigulti maždaug vienu ir tuo pačiu metu. Tenka kaitalioti laiką. Nors esu jau pensininkė, tai vis tiek sudėtinga“.

Kiti gatvėje apklausti praeiviai taip pat laikėsi nuomonės, kad jokio rodyklių sukiojimo nereikia – kaip gamta sureguliavo, taip ir turi būti.

Vos viena kita pašnekovė teigė, kad, kai švinta anksčiau, tai ir keltis reikia anksčiau.

Psichiatrai sulaukia skundų

Psichiatrai patvirtino, kad, persukus laiką, jie sulaukia nemažai tokiomis permainoms besiskundžiančių pacientų. Įprastai žmogus prie laiko permainų prisitaiko per kelias dienas. Jautresniems adaptacija gali trukti net mėnesį.

„Kardiologinio profilio pacientai ypač jautriai reaguoja, taip pat turintys biologinio laikrodžio sutrikimų. Be abejo, ir miego sutrikimų atsiranda daugiau. Taip pat nerimo, depresijos“, – sakė Algirdas Dambrava, psichiatras.

Žadėta: jei rezultatai bus nepalankūs, ES valdininkų bus prašoma leisti laiko Lietuvoje nekaitalioti.

Vyriausybė buvo užsimojusi atlikti tyrimą, kaip laiko persukimas veikia žmones ir ūkį. Tuomet žadėta: jei rezultatai bus nepalankūs, ES valdininkų bus prašoma leisti laiko Lietuvoje nekaitalioti.

Tačiau toks tyrimas nebus atliktas, nes Vyriausybė nerado agentūros, kuri  galėtų įvykdyti tokį užsakymą.

„Mes paskelbėme viešą pirkimą ir atsirado tik viena agentūra. Kadangi buvo reikalavimas, kad ta agentūra, atliekanti tyrimą, turėtų poveikio tyrimų analizės patirtį, dalyvavusi pirkime agentūra netiko. Jeigu dabar skelbtume kitą pirkimą, tam nepakaktų laiko, nes jau greitai suksime rodykles“, – sakė Seimo kanclerio pirmasis pavaduotojas Remigijus Motuzas.

Dabar dėl galimybės nepersukti laiko į ES Lietuva kreipsis tik 2016 metais, kai Europos Komisija svarstys laiko persukimo klausimą iš naujo. O kol kas tyrimui numatytus tūkstančius numatyta skirti Lietuvai pasirengti pirmininkavimui ES. Premjeras A.Butkevičius dar gilinsis, kodėl toks tyrimas neatliktas.

„Jeigu yra toks pageidavimas, tai reikia padaryti. Tegul visuomenė žino, koks yra (laiko sukiojimo) poveikis“, – sakė premjeras.

Vasaros laikas Lietuvoje įvedamas jau 10 metų. Kaip reikalauja ES direktyvos, laikrodžio rodykles valanda į priekį suksime po mėnesio.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius