Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 12 21

Vyriausybė netrukdys Vilniaus turto privatizacijai

Pasak premjero Andriaus Kubiliaus, Vyriausybė palaiko Vilniaus savivaldybės norą privatizuoti dalį savo turto, bet akivaizdu, kad ministrų kabinetas nenori dalytis atsakomybe dėl konkrečių sprendimų.
Dabar Vilniuje koncentruota didelė dalis šalies ekonomikos.
Vilniaus miesto savivaldybė / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Po sostinės savivaldybėje surengto išvažiuojamojo Vyriausybės posėdžio ministras pirmininkas pirmadienį sveikino sostinės valdžią už tai, kad ji pati ieško būdų, kaip spręsti savo šimtamilijoninių skolų problemą, „nesėdi sudėjusi rankų“. Anot A.Kubiliaus, „kai kurie iš tų būdų yra inovatyvūs“, nors ir „verti didelių diskusijų ir gero pasirengimo juos įgyvendinant“. Tačiau esą Vilniaus idėjos galėtų būti pavyzdys ir kitoms skolose skęstančioms savivaldybėms.

„Mes konkrečiai nepritariame nė vienam projektui, nes jų nesvarstėme, tačiau pritariame pačiai nuostatai, kad savivaldybė pati ieško pačių įvairiausių būdų, kaip spręsti milžiniškų skolų problemą“, – sakė A.Kubilius. Esą pati savivaldybė turi spręsti, kokią dalį ir kokio savo turto turi privatizuoti.

V.Navickas neišsklaidė gyventojams kylančių abejonių, kad iš dalies privatizavus svarbias miesto įmones, nedidės jų teikiamų paslaugų kainos.Šiuo metu privatizuojant savivaldybei priklausančius objektus reikalingas tokį sprendimą laiminantis Vyriausybės nutarimas. Ministras pirmininkas išsakė nuomonę, kad šioje srityje reikia savivaldai labiau atrišti rankas.

„Mes manome, kad savivaldybių savarankiškumas, garantuojamas Konstitucijos, turėtų būti įgyvendinimas tokiu būdu, kad jos pačios spręstų, ką nori privatizuoti. Tam reikia keisti teisės aktus, bet tai nėra sudėtinga“,  – įsitikinęs A.Kubilius.

Paklaustas, ką mano apie Vilniaus valdžios norą parduoti patį savivaldybės dangoraižį ir vėliau jį nuomotis, premjeras priminė, kad panašiai yra pasielgusios kai kurios stambios privačios Lietuvos kompanijos, pavyzdžiui, TEO LT.

Galėtų padengti visas skolas?

Konservatorius-krikdemas A.Kubilius akcentavo tuos pačius galimo Vilniaus turto privatizavimo bruožus, kaip Vilniaus valdžia, vadovaujama tai pačiai partijai priklausančio mero Viliaus Navicko. Jau ne kartą kalbėta, kad didžiųjų infrastrūktūros įmonių, pavyzdžiui, „Vilniaus vandenų“, sostinės valdžia ketintų parduoti tik dalį akcijų, išlaikydama dominuojantį akcijų paketą. Savivaldybė esą ne tik gautų pinigų už parduotą turtą, bet ir kitos naudos – bendradarbiaujant su privačiu kapitalu paslaugas miestiečiams tiekiančių įmonių valdymas būtų skaidresnis ir efektyvesnis.

Pasak V.Navicko, savivaldybės skolos svyruoja apie 760 mln. Lt. Priėmus tam tikrus kompleksinius sprendimus esą būtų galima surinkti tiek lėšų, kad užtektų  padengti visas skolas.

„Mes turime svarstyti visas galimybes, kokias turime: tai ir pastato nuoma, ir nekilnojamojo turto pardavimas, ir įmonių privatizavimas, tai ir įmonių valdymo efektyvumo didinimas, pavyzdžiui, autobusų ir troleibusų parkų bei „Susisiekimo paslaugų“ sujungimas“,  – vardijo meras.

Kainos gali kilti

V.Navickas neišsklaidė gyventojams kylančių abejonių, kad iš dalies privatizavus svarbias miesto įmones, nedidės jų teikiamų paslaugų kainos.

„Kaina visada turi būti ekonomiškai pagrįsta ir teisinga. O teisingumas turi dvi puses. Autobusų ir troleibusų važiavimo bilietai prieš keletą metų buvo pigiausi visoje Lietuvoje, tai vos troleibusų ir autobusų parkai nebankrutavo. Kainų kėlimas dažnai yra išgyvenimo klausimas. Ar mūsų troleibusai ir autobusai atitinka modernaus europietiško miesto lygį? Yra šimtamilijoninės skolos, kurias reikia mokėti už kurą. Sumokėjom ir važiuojam toliau. O ką darysim su autobusais ir  troleibusais? Visos įmonės turi ir tam tikrų investicijų daryti, ne tik užtikrinti šios dienos išgyvenimą“, – tvirtino meras.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius