Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 06

Vyriausybė palieka Seimui nuspręsti, kiek laiko Rolandui Paksui neleisti kandidatuoti į parlamentą

Vyriausybė palieka Seimui apsispręsti, kiek laiko per apkaltą iš pareigų pašalintas asmuo negalėtų siekti Seimo nario mandato. Premjeras Andrius Kubilius viliasi, kad reikalingi Konstitucijos pakeitimai bus padaryti dar šioje Seimo kadencijoje.
Reginio akimirkos
Reginio akimirkos. / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Po pirmadienio Vyriausybės pasitarimo premjeras A.Kubilius sakė, kad ministrų kabinetas pritarė jo sudarytos darbo grupės teisininkų išvadoms.

Praėjusią savaitę darbą baigę teisininkai pasiūlė tris alternatyvas, kaip reikėtų keisti Pagrindinį įstatymą po Europos Žmogaus Teisių Teismo sprendimo Rolando Pakso byloje prieš Lietuvą.

Viena jų siūloma neleisti priesaiką sulaužiusiam asmeniui kandidatuoti į Seimą 10 metų, kita alternatyva siūloma tokiam asmeniui neleisti siekti Prezidento posto, trečioji alternatyva yra griežčiausia – ja siūloma drausti užimti visas pareigas, kurios susijusios su konstitucinės priesaikos davimu ir leisti būti renkamu Seimo nariu ne anksčiau nei po 10 metų.

„Siunčiame išvadas į Seimą. Yra suformuotas aiškus pagrindimas, kodėl siūlomas būtent toks kelias – keisti Konstituciją, o kaip žinia, Konstitucijos pataisas gali inicijuoti tik Seimo nariai“, – kalbėjo premjeras A.Kubilius.

Jo teigimu, parlamentarai turės pasirinkti vieną iš teisininkų siūlomų alternatyvų.

Norint, kad būtų pakeistas Pagrindinis įstatymas, tam turi pritarti 94 parlamentarai. „Seimas yra institucija, kuri pati sprendžia, kaip balsuoti ir už kurį variantą balsuoti. O dabar prognozuoti kažką daugiau būtų tikrai per anksti“, – paklaustas, ar tiki, kad Konstitucija apskritai bus pakeista, sakė premjeras.

Teisingumo ministras Remigijus Šimašius taip pat teigė, kad dėl to, kurį Pagrindinio įstatymo straipsnį reikėtų pakeisti, turi sutarti parlamentarai. Tačiau ministrui priimtiniausias pirmasis teisininkų pasiūlymas – tam tikrą laiką neleisti priesaiką sulaužiusiam asmeniui kandidatuoti į Seimą.

„Tačiau visi variantai galimi, tai Seimo prerogatyva“, – pridūrė R.Šimašius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius