-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 13

Vyriausybė pritarė, kad kyšiu būtų laikomas ir nematerialus atlygis

Trečiadienį Vyriausybė pritarė teisingumo ministro siūlymui nustatyti, kad kyšiu būtų laikoma ne tik materialinė nauda, bet ir nematerialus atlygis. Tai viena iš siūlomo viso komplekso priemonių, padėsiančių efektyviau kovoti su korupcija ir nusikalstamumu.
Kyšis
Kyšis / Tomo Urbelionio/BFL foto

Šiuo metu Baudžiamasis kodeksas (BK) numato, kad kyšiu gali būti laikoma tik turtinė nauda, todėl visi kiti neteisėto nematerialinio atlygio būdai nėra laikomi kyšiu. Pavyzdžiui, tokios kyšio formos kaip suteikiama protekcija, diplomai ar apdovanojimai, ar kiti nematerialūs dalykai, kurių vertės pinigais įvertinti praktiškai neįmanoma, yra palikti už įstatymo ribų. Teisingumo ministerijos parengtame BK projekte numatoma, kad bet kokios turtinės ar kitokios asmeninės naudos forma išreikštas neteisėtas atlygis turėtų būti vertinamas kaip kyšis, o už tokio pobūdžio nusikalstamas veikas numatyta atitinkama baudžiamoji atsakomybė.

Projekte taip pat numatoma, kad padariusiems korupcinius nusikaltimus asmenims teismas turės skirti realias bausmes – laisvės atėmimą, areštą ar baudas, o iš bausmių sąrašo bus išbrauktas atleidimas iš pareigų. Šios bausmės atsisakoma, nes tokius neteisėtus veiksmus atlikęs asmuo iš karto netenka savo pareigų vadovaujantis kitais įstatymais. Tokiu atveju teismui paskyrus bausme tai, kas asmeniui ir taip neišvengiama pagal kitus įstatymus, jis nepatiria realios baudžiamosios sankcijos.

Iš bausmių sąrašo būtų išbraukti ir teisės dirbti tam tikrą darbą ar užsiimti tam tikra veikla atėmimas bei viešųjų teisių atėmimas. Pastaruosius sutarta priskirti prie baudžiamojo poveikio priemonių, kurias teismas galėtų skirti kartu su kitomis bausmėmis. Tai padėtų užpildyti spragas tuomet, kai įstatymai nenumato draudimo eiti pareigas, kurias eidamas asmuo padaro nusikalstamą veiką, be to, neleistų teismui dubliuoti bausmės su įstatymuose numatytais draudimais.

Projekte griežtinama ir atsakomybė už piktnaudžiavimą tarnyba. Šiuo metu baudžiamoji atsakomybė už tokius neteisėtus veiksmus kyla tik tuomet, jei padaryta žala siekia 250 MGL. Įsigaliojus pakeitimams, baudžiamoji atsakomybė kiltų jau tuomet, kai žala viršija 50 MGL.

Siūlomoms pataisoms dar turės pritarti ir Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius