Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 04 26

Vyriausybė pritarė naujai vaistų kompensavimo tvarkai

Trečiadienį Vyriausybė pritarė siūlymui keisti vaistų patekimo į Kompensuojamųjų vaistų kainyną tvarką. Numatyta sugriežtinti reikalavimus, kurie leis apie 30 proc. sumažinti vaistų kainas šalyje, rašoma spaudai išplatintame pranešime.
Vaistai
Vaistai / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Vyriausybė pritarė siūlymui keisti vaistų patekimo į Kompensuojamųjų vaistų kainyną tvarką. Numatyta sugriežtinti reikalavimus, kurie leis apie 30 proc. sumažinti vaistų kainas šalyje.

„Pokyčiai šioje srityje buvo būtini jau seniai. Vaistų kainos Lietuvoje yra neadekvačiai didelės – tai niekam ne paslaptis. Tačiau efektyvūs sprendimai, leidžiantys jas sumažinti, iki šiol taip ir nebuvo vykdomi. Turime skatinti sąžiningą vaistų prekybą bei liautis pažeidinėti pirkėjų teises, dėl ko labiausiai nukenčia socialiai jautriausios visuomenės grupės. Šiandienos sprendimas leis to pasiekti“, – sakė Ministras Pirmininkas Saulius Skvernelis.

Šių metų Kompensuojamųjų vaistų kainyno projekto analizė parodė, kad apie 90 proc. vaistinių preparatų gamintojo deklaruojamų kainų Lietuvai yra didesnės negu gamintojų pateikiamos kainos referencinėse valstybėse, t. y. geografiškai ir ekonomiškai artimose Lietuvai šalyse, kuriomis remiamasi apskaičiuojant vaistinio preparato bazinę kainą. Tokie kainų skirtumai lemia didesnes Privalomojo sveikatos draudimo fondo išlaidas bei pacientų priemokas.

Atsižvelgusi į tai, Vyriausybė nusprendė, kad kainų mažinimą būtina reglamentuoti teisės aktais. Tai yra prioritetinis klausimas, kuriuo siekiama ženkliai sumažinti žmonių išlaidas kompensuojamiesiems vaistams. Taip Lietuvos gyventojai galės įsigyti vaistus ne brangiau nei tai daro asmenys kaimyninėse šalyse.

Naujasis nutarimas numato, kad į minėtą vaistų kainyną nebus įtraukiami medikamentai, už kuriuos tektų mokėti 10 proc. daugiau negu referencinėse šalyse esanti pigiausių vaistų kaina.

Planuojama, kad dėl to žmonių išlaidos vaistams sumažės trečdaliu. Sveikatos apsaugos ministerijos duomenimis, šalies gyventojai per metus sutaupys apie 20 mln. eurų, o Privalomojo sveikatos draudimo fondas – apie 10 mln. Eur. Be to, taip bus įgyvendintos ir Konkurencijos tarybos rekomendacijos.

Vaistų kainai neatitikus nustatyto reikalavimo, šie medikamentai galės būti įrašyti į Kompensuojamųjų vaistų kainyną tik tokiu atveju, jei gamintojas įsipareigos taikyti nuolaidą. Ja bus privaloma sumažinti vaistų kainą iki nustatytų reikalavimų.

Tikėtina, kad priėmus šiuos nutarimo pakeitimus gali šiek tiek sumažėti vaistų pasiūla. Tačiau pacientų interesai dėl to neturėtų nukentėti. Šiuo metu rinkoje esančius brangius medikamentus pakeis kitų gamintojų siūlomi pigesni vaistai. Sveikatos srities ekspertai pažymi, kad pacientus gydo vaisto veiklioji medžiaga, o ne pakuotė, spalva, kompanijos pavadinimai.

Seime jau yra įregistruotas ir Farmacijos įstatymo pakeitimas, leisiantis dažniau peržiūrėti vaistų kainas. Iki šiol jos buvo peržiūrimos kartą per metus, o priėmus įstatymo pataisą, tai padaryti bus galima kiekvieną metų ketvirtį. Toks sprendimas leis dar greičiau reaguoti į visų kompensuojamųjų vaistų kainų pasikeitimus ir nustatyti mažesnes jų kainas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius