Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 05 12

Vyriausybė pritarė senaties terminų ilginimui

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Teisingumo ministerijos išvadoms, siūlančioms įtvirtinti ilgesnius baudžiamosios atsakomybės senaties terminus visiems nusikaltimams bei papildyti pagrindų sąrašą, numatantį kada senatis gali būti stabdoma.
Vyriausybė
Vyriausybė / Gedimino Savickio nuotr.

Senatis – tai baudžiamojo įstatymo nustatytas terminas, kuriam suėjus nusikalstamą veiką padaręs asmuo negali būti traukiamas baudžiamojon atsakomybėn. Vienas iš tikslų, dėl ko jis nustatytas yra siekis užtikrinti spartesnį nusikaltimų tyrimą ir nagrinėjimą bei išvengti proceso vilkinimo. Atsižvelgiant į tai, Vyriausybėje nepritarta siūlymui atsisakyti skaičiuoti senatį, nes tokiu atveju baudžiamųjų bylų nagrinėjimas galėtų būti vilkinamas iki begalybės, teigiama Vyriausybės pranešime.

Tačiau ministrų kabinetas sutarė, kad senaties terminai turėtų būti ilginami, o tai turėtų būti daroma proporcingai ir be išimties visoms nusikalstamoms veikoms. Siūlymui papildyti nusikaltimų, kuriems netaikoma senatis, sąrašą įtraukiant į jį kyšininkavimą nebuvo pritarta, tačiau sutarta, kad tiek už šį nusikaltimą, tiek už kitas korupcinio pobūdžio veikas turėtų būti numatyti ilgesni senaties terminai.

Vyriausybė taip pat pritarė siūlymui papildyti aplinkybių, kada gali būti sustabdyti senaties terminai apkaltinamajam nuosprendžiui priimti, sąrašą. Vienas iš atvejų – jeigu įtariamas asmuo turi imunitetą nuo baudžiamosios atsakomybės ir jam kurį laiką negali būti vykdomas baudžiamasis persekiojimas. Pavyzdžiu galėtų būti Seimo nariai, kurių už padarytus nusikaltimus negalima traukti baudžiamojon atsakomybėn, kol nesibaigs jų kadencija ar neišnyks jų imunitetas. Kol tai įvyks, gali sukakti nusikaltimui taikomi senaties terminai ir asmuo liks nenubaustas. Senaties terminas galėtų būti sustabdytas ir tuomet, kai proceso metu dėl papildomų įrodymų teisinės pagalbos bus kreipiamasi į užsienio valstybę ir tokiam susirašinėjimui reikės papildomo laiko, ir pan.

Taip pat ministrų kabinetas sutarė dėl nuostatos, kad nusikaltimams, kurių auka yra tapęs nepilnametis ir kuriais padaryta žymi žala vaiko psichikai bei tolimesniam jo vystymuisi, senaties terminai būtų pradėti skaičiuoti ne nuo nusikaltimo padarymo momento, o kai vaikas sulaukia pilnametystės, t.y. nukeliant senaties terminų skaičiavimo pradžią. Tokiu būdu būtų užtikrinta, kad senaties terminai dėl nusikaltimų prieš vaikus nebūtų pernelyg trumpi ir asmuo, kai jam sukaks 18 metų, pats savarankiškai galės apsispręsti, ar kreiptis į teisėsaugos institucijas dėl jo teisių gynimo, jei iki to laiko to nebus padarę vaiko atstovai.

Seimui ši Vyriausybės nuomonė, įtvirtinta nutarimu, bus perduota artimiausiu metu. Dėl siūlymų keisti baudžiamosios atsakomybės senaties reglamentavimą, įvertinus visus argumentus, galutinai turės apsispręsti Seimas.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius