Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 08 26

Vyriausybei kelia nuostabą ir susirūpinimą kai kurie vieši LPK atstovų pareiškimai

Lietuvos pramonininkų konfederacijos (LPK) Ekonomikos ir finansų departamento direktorius Sigitas Besagirskas viešai skelbia nuomonę esą šešėlinio verslo augimo tendencijos bus tas veiksnys, kuris padės atsigauti ekonomikai.

„Šešėlinė ekonomika Lietuvą labiau gelbėja, nei jai kenkia. (...) Daug didesnė problema būtų ta, jei lietuviai būtų sąžiningi ir sumokėtų visus mokesčius“, - interviu „Respublikai“ pareiškė oficialus LPK atstovas.

Ministro Pirmininko patarėjas Mykolas Majauskas sako, kad Vyriausybei kelia nuostabą ir susirūpinimą tokie vieši LPK pareiškimai, skatinantys verslininkus būti nesąžiningais ir vengti mokėti mokesčius. „Suprantame, kad dauguma įmonių išgyvena sudėtingą laikmetį. Vyriausybė aktyviai vykdo ekonomikos skatinimo planą, įgyvendina daugelį priemonių, lengvinančių naštą verslui, įliejama papildomų pinigų į ekonomiką. Krizės laikotarpiu visose šalyse stebima ta pati tendencija – verslas gundosi eiti į „šešėlį“. Ir Lietuvoje yra tam tikrų požymių, kurie leidžia daryti išvadas, jog oficialiai neapskaitytos ekonomikos dalis sparčiai auga.

Tačiau stebina, kai tokiai pagundai ragina atsiduoti LPK vadovai. Klausimas yra labai paprastas, kodėl kažkas kitas turi mokėti už tokių verslo atstovų tėvų išlaikymą, pensijas, pašalpas, gydymą, jų vaikų priežiūrą darželiuose, mokymą ir pan.?“, - klausia Premjero patarėjas finansams ir ekonomikai.

Pasak Mykolo Majausko, tiksliai apskaičiuoti šešėlinės ekonomikos masto galimybių nėra. „Statistikos departamentas atlieka oficialiai neapskaitytos ekonomikos tam tikrų segmentų vertinimą su 2 metų atsilikimu. Vieninteliai kriterijai leidžiantys orientuotis esamoje situacijoje yra duomenų apie nustatytus pažeidimus ir jų mastą lyginimas su oficialia realizacija bei mokestinėmis pajamomis“, - pažymėjo patarėjas.

Pateikiame statistikos duomenis:
Užregistruota nusikaltimų ekonomikai ir verslo tvarkai:
2008 m. sausio – birželio mėn. – 430.
2009 m. sausio – birželio mėn. – 679.
Pokytis (proc.) +63,3 proc.

Užregistruota nusikaltimų finansų sistemai:
2008 m. sausio – birželio mėn. – 1871.
2009 m. sausio – birželio mėn. – 3464.
Pokytis (proc.) +85 proc.

Pradėta ikiteisminių tyrimų (2008 m. sausis – liepa) – 377, (2009 m. sausis – liepa) – 493.
Surašyta ATPP – (2008 m. sausis – liepa) – 95, (2009 m. sausis – liepa) – 122.
Išaiškinta nuslėptų mokesčių suma – (2008 m. sausis – liepa) – 25 356 113 Lt, (2009 m. sausis – liepa) – 43 781 226 Lt
Pokytis (proc.) + 73 proc.

Pažymėtina, kad per 2008 m. iš viso buvo nustatyta 33 034 606 Lt nuslėptų mokesčių. Vadinasi, šiemet per 7 mėn. nustatyta 35 proc. daugiau nuslėptų mokesčių negu per visus 2008 metus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius