Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 02 22 /13:13

Vyriausybėje – neskelbtas premjero S.Skvernelio ir konservatorių lyderio G.Landsbergio susitikimas

Vyriausybėje trečiadienio rytą įvyko neskelbtas premjero Sauliaus Skvernelio ir opozicinių konservatorių vadovo Gabrieliaus Landsbergio susitikimas. Ir ministro pirmininko atstovas, ir G.Landsbergis išsamiau šio susitikimo nekomentavo. Be to, nė viena pusė neatskleidė, kieno iniciatyva vyko šis susitikimas.
Gabrielius Landsbergis
Gabrielius Landsbergis. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Aš nežinau, kas buvo iniciatorius, to nepaklausiau, bet noriu pasakyti, kad čia nėra retenybė, tai nuolatinis, normalus, konstruktyvus bendradarbiavimas tiek su koalicijos partneriais, tiek su opozicijos atstovais, – apie S.Skvernelio ir G.Landsbergio susitikimą BNS sakė premjero atstovas spaudai Tomas Beržinskas. – Bendraujama su visais. Čia neseniai buvo socialdemokratai su Ramūnu Karbauskiu susitikę, kitą savaitę planuojama pasikvieti ir Remigijų Žemaitaitį. Tai daroma dėl artėjančios sesijos.“

BNS žurnalistų Vyriausybėje pastebėtas G.Landsbergis teigė tiksliai nepamenantis, kuris iš politikų inicijavo susitikimą, bei pabrėžė, kad tai buvo „privataus pobūdžio“ pokalbis, nederintas su likusia partijos vadovybe. Konservatorių vadovas aiškino, kad susitikime aptarti tik du klausimai, vienas jų – premjero dalyvavimas artėjančiame konservatorių suvažiavime.

„Galime nepritarti idėjoms, galime nepalaikyti programos ar siūlymų, bet Vakarų patirtis ir praktika rodo, kad partijos apskritai nėra priešai.

Būtent tokią žinia norime nusiųsti – tai yra naujos kultūros etapas, kuris Europos Parlamente ar Vakarų Europoje plačiai propaguojamas“, – BNS aiškino konservatorių lyderis.

„Atrodo, kad premjeras tą priėmė teigiamai ir pozityviai. Kitas ne mažiau svarbus klausimas, tai – „Eurovizija“. Pasidalijome įspūdžiais iš atrankos. Visiškai rimtai“, – sakė G.Landsbergis.

Jis nekomentavo, ar susitikime buvo aptarti urėdijų pertvarkos, galimos koalicijos, santykių su koalicijos partneriais socialdemokratais ir kiti klausimai. G.Landsbergis teigė, kad tai buvo pirmas toks susitikimas su premjeru. Su premjerą delegavusios „valstiečių“ frakcijos Seime vadovu Ramūnu Karbauskiu jis taip pat sako pastaruoju metu asmeniškai nesikalbėjęs.

„Tėvynės sąjunga į valdančiąją daugumą tikrai nesiveržia, bet yra pasirengusi palaikyti Lietuvai svarbias reformas (...). Gal premjeras apsispręstų daugiau ką nors pasakyti, jei jis matytų reikalą, bet tai buvo neformalus, draugiškas šnektelėjimas“, – aiškino G.Landsbergis.

Opozicinių konservatorių lyderis pirmadienį pareiškė, kad konservatoriai yra pasirengę remti valdančiųjų švietimo reformas ir valstybės įmonių, įskaitant urėdijų, pertvarką, jei jų nepalaikys socialdemokratai ir kai kurie „valstiečiai“.

Valstiečių ir žaliųjų sąjungos koalicijos partneriai socialdemokratai yra pareiškę, jog nerems kai kurių Vyriausybės inicijuojamų pertvarkų – pavyzdžiui, urėdijų reformos. Socialdemokratų vadovai taip pat yra kritikavę koalicijos partnerius „valstiečius“ dėl, jų teigimu, nenoro tartis ir nesiskaitymo su socialdemokratais, ilgą laiką nešaukiamo koalicijos tarybos posėdžio.

„Aš noriu pokyčių. Jei Butkevičius ar Karbauskis jiems nepasiruošę, nes neišmano ar nesupranta, tai nesiruošiu sėdėti rankų sudėjęs. Kviečiu ir kitas partijas pasvarstyti, ką galėtume palaikyti drauge“, – savaitės pradžioje teigė G.Landsbergis.

Ministras pirmininkas Saulius Skvernelis antradienį teigė, jog tokie G.Landsbergio pažadai remti strategines reformas rodo, jog opozicija veikia konstruktyviai.

Valdančiąją koaliciją sudaranti valstiečių-žaliųjų frakcija turi 56 balsus parlamente (neskaičiuojant frakcijai nepriklausančio Seimo pirmininko Viktoro Pranckiečio), koalicijos partneriai socialdemokratai turi 19 atstovų Seime. Opoziciniai konservatoriai – 31 nario frakciją.

Po Seimo rinkimų praėjusių metų rudenį juos didžiuliu atotrūkiu laimėję „valstiečiai“ buvo pareiškę, jog dėl valdančiosios koalicijos norėtų derėtis ir su socialdemokratais, ir su konservatoriais. Tačiau po konsultacijų dėl valdžios rankomis galiausiai sukirto valstiečiai ir socialdemokratai. Konservatoriai pasiskelbė opozicija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius