-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 12 11

Vyriausybės pasiūlymas: už negrąžintą žemę mieste – sklypas miške

Trečiadienį Vyriausybė pritarė patobulintam Piliečių nuosavybės teisių į išlikusį nekilnojamąjį turtą atkūrimo įstatymo projektui, kuriuo siūloma nustatyti papildomą atlyginimo už miestų teritorijose esančią valstybės išperkamą žemę būdą – atlyginimą lygiaverčiu miško plotu kaimo vietovėje.
Miškas žiemą
Miškas žiemą / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

Įstatymo projekte siūloma nustatyti, kad už valstybės išperkamą žemę, turėtą mieste, atlyginti lygiaverčiu miško plotu kaimo vietovėje būtų galima ne tik tiems piliečiams, kuriems nepriimtas sprendimas dėl nuosavybės teisių atkūrimo į žemę, bet ir tiems, kuriems sprendimas dėl nuosavybės teisių atkūrimo į žemę, turėtą mieste, jau yra priimtas, bet neįvykdytas.

Išplečiant atlyginimo už miestų teritorijose esančią valstybės išperkamą žemę būdus ir įteisinant galimybę už šią žemę atlyginti lygiaverčiais miško sklypais kaimo vietovėje, tam tikslui būtų naudojami tik laisvos valstybinės žemės fonde esantys miškai, tai yra tie miškai, kurie yra rezervuoti nuosavybės teisių atkūrimui, tačiau nėra pretendentų, pageidaujančių į šiuos miškus atkurti nuosavybės teises.

Miestuose nuosavybės teises dar liko atkurti 12,2 tūkst. piliečių į 8,1 tūkst. ha žemės.

Pagal Nacionalinės žemės tarnybos 2013 m. sausio mėnesį pateiktus duomenis, miestuose nuosavybės teises dar liko atkurti 12,2 tūkst. piliečių į 8,1 tūkst. ha žemės, t. y. nuosavybės teisės atkurtos į 79 proc. piliečių prašymuose nurodyto ploto, tuo tarpu kaimo vietovėje šis rodiklis siekia 99 proc.

Pasak Žemės ūkio ministerijos, nuosavybės teisių į žemę atkūrimo procesas Lietuvoje yra sudėtingas, derinami iki žemės nacionalizacijos buvusių savininkų, asmenų, kuriems žemė buvo suteikta naudotis po to, kai žemė buvo nacionalizuota, ir, galiausiai, visos visuomenės interesai. Šis procesas tęsiasi jau daugiau nei 20 metų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius