Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 25

Vyskupai: Konstitucinio Teismo išaiškinimas dėl šeimos kelia pavojų

Konstitucinio Teismo (KT) išaiškinimas, kad šeima gali būti kuriama ne tik santuokos pagrindu, kelia pavojų, jog nebus apsaugotos vaikų teisės, o šeimos reikšmė bus vis labiau nuvertinama, antradienį pareiškė Lietuvos vyskupai.
Kunigas
Kunigas / „Reuters“/„Scanpix“ nuotr.

„Konstituciniam Teismui dirbtinai atskyrus konstitucinę šeimos sampratą nuo konstitucinio santuokos, kuri sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu, instituto nebeliko teisinių barjerų, užkardančių tos pačios lyties asmenų sąjungas prilyginti šeimai“, – rašoma Lietuvos vyskupų konferencijos sekretoriato antradienį išplatintame pareiškime.

„Tai kelia pavojų, jog vaikų prigimtinė teisė turėti tėvą ir motiną nebebus deramai apsaugota, o šeimos, kaip prigimtinės bendruomenės reikšmė, taps vis labiau menkinama“, – teigia vyskupai.

Jų pareiškimas išplatintas Lietuvoje minint Konstitucijos dieną.

Bažnyčios vadovai sako apgailestaujantys, kad „pamatinis šeimos ir santuokos ryšys, nekėlęs dvejonių Konstitucijos teksto kūrėjams ir ją anuomet įtvirtinusiems šalies žmonėms, šiandien tapo ginčų ir įrodinėjimų dalyku“.

„Apsispręsdami susituokti asmenys kuria pasitikėjimu ir atsakomybe grįstų santykių aplinką, kuri geriausiai atitinka kiekvieno vaiko prigimtinius poreikius augti įsipareigojusių bei mylinčių tėčio ir mamos šeimoje. Tokia pamatinius prigimtinius žmogaus poreikius atitinkanti šeima yra tikrasis visuomenės ir valstybės pagrindas“, – sakoma pareiškime.

Konstitucinis Teismas rugsėjį prieštaraujančia Konstitucijai paskelbė Valstybinę šeimos politikos koncepciją, kuri šeimą susiejo su santuoka. Teismas pareiškė, kad šeima gali būti sukurta ne tik santuokos pagrindu, o „santykių išraiškos forma konstitucinei šeimos sampratai esminės reikšmės neturi“.

1992 metų spalio 25 dieną referendumu patvirtintoje Konstitucijoje yra nuostatos, kad „šeima yra visuomenės ir valstybės pagrindas“, „valstybė saugo ir globoja šeimą, motinystę, tėvystę ir vaikystę“, o „santuoka sudaroma laisvu vyro ir moters sutarimu“.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius