-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 10 03 /10:56

Vytautas Gapšys rugsėjo pradžioje svajojo apie Seimo pirmininko postą, spalio pradžioje nebenori būti net vicepirmininku

Atsistatydinti nusprendęs Seimo pirmasis vicepirmininkas „darbietis“ Vytautas Gapšys vos prieš mėnesį svajojo apie dar aukštesnį – parlamento vadovo postą. Opozicijai pradėjus rinkti parašus dėl jo atstatydinimo, politikas tuomet tvirtino, kad, vadovaudamas Darbo partijai (DP), aukščiausias pareigas turėtų eiti ir Seime.
Vytautas Gapšys
Vytautas Gapšys / Luko Balandžio nuotr.

„Politinę situaciją stebiu ir priimu sprendimus, kurie naudingiausi partijai. Pateikiau partijai pasiūlymus dėl strategijos ir gavau pritarimą. Šiandien šie sprendimai vykdomi“, – paklaustas, kas privertė persigalvoti, ketvirtadienio rytą portalui 15min.lt sakė V.Gapšys.

V.Gapšys: „Politinę situaciją stebiu ir priimu sprendimus, kurie naudingiausi partijai.“

Parlamentaras pripažino, jog kai kurie dalykai trečiadienio vakarą vykusiame DP tarybos posėdyje įvyko spontaniškai – pavyzdžiui, Vydo Gedvilo pareiškimas dėl atsistatydinimo iš Seimo pirmininko pareigų, bet dėl savo žingsnio jis esą jau buvo apsisprendęs.

V.Gapšys patikino, kad šią rokiruotę sumanė partija, bet ne vien jos idėjinis lyderis Viktoras Uspaskichas.

Siekė atstatydinti

Dėl netikėto V.Gapšio žingsnio tenka keisti ketvirtadienio Seimo darbotvarkę. Posėdyje buvo tikimasi svarstyti opozicijos pareikštą nepasitikėjimą „darbiečiu“, bet vietoj to teks balsuoti dėl jo atsistatydinimo.

„Yra įteiktas Seimo vicepirmininko V.Gapšio atsistatydinimo pareiškimas, todėl darbotvarkėje jis keičia nepasitikėjimo klausimą, procedūra bus paprastesnė, nereikės slapto balsavimo“, – BNS sakė Seimo vicepirmininkas socdemas Algirdas Sysas.

Nepasitikėjimą V.Gapšiu pareiškė 44 parlamentarai – opozicinių Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų ir Liberalų sąjūdžio frakcijų atstovai, keli opozicinės „Drąsos kelio“ partijos bei Mišrios Seimo narių grupės nariai.

V.Gapšys: „Eisiu į Seimo pirmininkus. Partijos pirmininkas turi užimti poziciją. Manau, logiška, kad Seimo pirmininku būtų partijos pirmininkas.“

Ketvirtadienį numatyto balsavimo išvakarėse V.Gapšys paskelbė atsistatydinantis, nors iki tol tvirtai laikėsi įsikibęs kėdės. Jis nusprendė palikti ir DP vadovo pareigas.

Tvirtino negalvojantis atsisakyti posto

Lygiai prieš mėnesį V.Gapšys, atrodo, net negalvojo apie traukimąsi iš Seimo vadovybės. Priešingai, jis turėjo kur kas didesnių ambicijų – siekti parlamento vadovo posto.

„Eisiu į Seimo pirmininkus. Partijos pirmininkas turi užimti poziciją. Manau, logiška, kad Seimo pirmininku būtų partijos pirmininkas“, – dienraščiui „Lietuvos žinios“ teigė DP juodosios buhalterijos byloje pirmosios instancijos teismo kaltu pripažintas politikas.

Jis tvirtino „tikrai negalvojantis“ atsisakyti aukšto posto Seime. Paklaustas, kaip elgtųsi, jei atsistatydinti jį įpareigotų partija, politikas atsakė: „Partija gali mane įpareigoti Seimo pirmininku tapti – tai aš taip suprantu. O kitų įpareigojimų neturiu.“

Socialdemokratai laikėsi nuomonės, kad po teismo sprendimo V.Gapšys turėtų pasitraukti iš posto, tačiau paliko šį klausimą spręsti DP. Jų lyderis premjeras Algirdas Butkevičius tuomet sakė manantis, kad „darbietis“ juokavo apie norą siekti Seimo pirmininko posto.

„Suprantu, kad premjero nenustebino mano pareiškimas, nes jis pats pripažino, kad formuodami koaliciją sėdėjome ir kalbėjome, kas turėtų būti Seimo pirmininkas, – į tai atšovė V.Gapšys. – Šis postas priklausė DP ir jį turėjo užimti partijos vadovas. Tuo metu – V.Uspaskichas. Jis būti Seimo pirmininku nenorėjo ir pasiūlė šį postą užimti man. Po ilgų derybų nusprendėme perdėlioti pozicijas, nes turėjome planų į priekį  ir Seimo vadovo postą pasiūlėme Vydui Gedvilui. Todėl mano pareiškimas premjero neturėjo niekaip nustebinti.“

V.Uspaskichas taip reagavo į kolegos pareiškimą: „Jis nepasakė, kad nori, jis pasakė – gali. O kad gali, tai tikrai. Pagal kompetenciją jis gali tapti Seimo pirmininku ir tikrai vadovaus labai gražiai. Tai bus Seimo pirmininkas – žvaigždė visoje Europos Sąjungoje.“

Ligšiolinis DP vadovas V.Gapšys buvo pripažintas kaltu dėl sukčiavimo ir apgaulingos buhalterinės apskaitos tvarkymo. Vilniaus apygardos teismas jam skyrė 35 750 litų baudą. Šis sprendimas dar neįsiteisėjęs, mat priimtas tik pirmos instancijos teismo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius