-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 11 28

Vytautas Landsbergis: abejinga ar besmegenė Europa neišliks

Abejinga ar besmegenė Europa neišliks, sako europarlamentaras Vytautas Landsbergis, kartu ragindamas nepasiduoti patogiam teisėtumo ir padorumo atskyrimui.
Prof. Vytautas Landsbergis: „Turiu nuomonę ir manau, kad mano pareiga – ją pasakyti“.
Vytautas Landsbergis / BFL/Karolio Kavolėlio nuotr.

Kalbėdamas pirmadienį Seime vykstančioje konferencijoje „Istorija ir atmintis. Sovietinė praeitis 1953–1990 m.“ V.Landsbergis sakė, kad Europoje rėmimasis sąžine savo veiksmuose mažėja, ir tam reikia priešintis.

Abejinga ar besmegenė Europa neišliks. Užimkim poziciją išlikti.

„Su eurosąžine yra sudėtingiau – antai oficialiojoje Rusijoje toks reiškinys neegzistuoja, galim padaryti išvadą, kad oficialioji Rusija lieka už sąžinę ar jos likutį dar turinčios Europos ribų. Tai kita civilizacija, ir čia, o ne su musulmonais, gresia civilizacijų karas, to negalime leisti. Todėl netrukus matysime siūlomą vienintelę išeitį – kad ir Europa neturėtų sąžinės. Nėra skirtumo – nėra problemos, ir niekas nesijaučia blogai“, – sakė buvusios Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovas.

V.Landsbergio žodžiais, „mes ir turime tą paradoksą, kad labai atskyrėme teisėtumą nuo padorumo“. „Padorumas yra moralinis etinis vertinimas, o teisėtumas – kaip susitariama su juristais“, – kalbėjo europarlamentaras.

Jis taip pat tvirtino, kad „į Rytus nuo mūsų apskritai nėra jokios sąžinės ir jokio teisingumo“, apeliuodamas į politines bylas, ir tuo pačiu pagrindiniais komunizmo ir, jo žodžiais, besitęsiančios dvasinės okupacijos priešais įvardijo meilę ir užuojautą.

„Abejinga ar besmegenė Europa neišliks. Užimkim poziciją išlikti“, – savo kalbą baigė buvęs pirmasis šalies vadovas po nepriklausomybės atkūrimo.

Pirmadienį ir antradienį Lietuvos Seime vyksta tarptautinė konferencija, skirta sovietinei praeičiai ir jos įtakai šiandienai aptarti. Joje istorikai, sociologai, politikos mokslų specialistai, žurnalistai iš Lietuvos ir kitų šalių diskutuoja apie režimo nusikaltimus Vidurio ir Rytų Europoje, pasipriešinimo slopinimą, žmogaus teisių pažeidinėjimą, normalių socialinių ir ekonominių ryšių žlugdymą ir sovietinį palikimą po formalaus totalitarinės sistemos žlugimo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius