Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2017 03 29

Vytautas Landsbergis apie atrastą Vasario 16-osios akto originalą: „Dabar pašalintas skausmas“

Lietuvos Atkuriamojo Seimo pirmininkas, buvęs Seimo pirmininkas ir Europos Parlamento narys profesorius Vytautas Landsbergis naujieną apie atrastą Vasario 16-osios akto originalą sužinojo iš 15min.
Vytautui Landsbergiui įteiktos garbės legiono ordino Didžiojo kryžiaus insignijos
Vytautui Landsbergiui įteiktos garbės legiono ordino Didžiojo kryžiaus insignijos / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Dabar pašalintas tam tikras skausmas ir netikrumas, nusiskundimas likimu. Kodėl mums taip turėjo nepasisekti, kad mes pagrindinio laisvės dokumento neturim“, – atradimą įvertino V.Landsbergis.

„Tai nepaprastai džiaugsminga, kad nuoskauda pašalinta“, – pridūrė jis.

V.Landsbergio teigimu, jis turėjo įtarimą, kad iki šiol netirti Vokietijos archyvai galėjo slėpti vertingų mūsų istorijai atradimų.

„Vokiečių archyvai yra visiškai netyrinėti... Ypač okupacijos laikotarpio. Esu kėlęs klausimų, kodėl niekas neieško pėdsakų, kaip bendravo vokiečių okupacinė valdžia su Lietuvos laikinąja vyriausybe. Galima nurašyt, kad tai nesvarbu – ten okupantai, o čia tie, kurie bandė kažką daryti ir jiems neišėjo, bet tai buvo labai aktyvi veikla“, – pažymėjo profesorius.

„Tai labai daug reiškia mums kaip tautai ir visuomenei. Mūsų kaip valstybės nieks neginčija dėl to, kad mes neturime pirmojo pagrindinio akto originalo. Tai nėra juridinis labai svarbus naujas dalykas, bet jis yra labai svarbus dvasiškai, moraliai ir politiškai, kad mes nebebūsim tokia nelaiminga tauta, kuri yra netekusi savo pagrindinio valstybės dokumento originalo“, – BNS sakė V.Landsbergis.

„Ši skriauda, šis trūkumas, nuostolis ir nuolatinis rūpestis, o gal kur atrasim, gal nesunaikintas, dabar jis išspręstas, tai be galo malonu“, – pridūrė V.Landsbergis.

„Ta žinia yra tokia gera, kad jos nereikia menkinti samprotavimais, kad jo nėra rankose. Svarbiausia, kad jis yra, tai jau yra patvirtinta, kitas dalykas, mes turbūt studijuosim ir dokumento medžiagą, kokybę, aplinkybes, visa tai, kas su juo susiję, jau visai kitu jausmu, kad jis yra“, – pabrėžė Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo vadovas.

Pasak V.Landsbergio, Lietuva turėtų siekti susigrąžinti Vasario 16-osios originalą į Lietuvą, tik to nereikėtų forsuoti.

„Mes negalime reikalauti, Vokietija gali padaryt galbūt nepaprastai gražų geros valios žingsnį, galbūt šiandien, o galbūt šimtmečio proga tai gali įvykti. O jei kas nors nustatys, kad juridiškai teisiškai konstituciškai Vokietija negali išimti iš savo valstybės archyvo dokumento ir atiduoti kitai valstybei, teks priimti kaip faktą“, – sakė ilgametis politikas.

„Bet aš nemanau, kad galėtų būt tokių griežtų apribojimų, kurių Vokietijos, demokratinės, draugiškos mums valstybės valdžia negalėtų išspręsti. Galbūt mes daug nesikarščiuodami, nepradėdami jau rytoj reikalauti, bet išreikšdami savo viltį, tikėkimės, kad tas dokumentas bus Vilniuje, kur jis buvo ir pasirašytas“, – kalbėjo V.Landsbergis.

Primename, kad trečiadienio vakarą naujienų agentūra BNS pranešė apie Vokietijoje lietuvių istoriko, Vytauto Didžiojo universiteto profesoriaus Liudo Mažylio atrastą Lietuvos Nepriklausomybės akto originalą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
Steikų diena: kaip paruošti sultingą ir burnoje tirpstantį steiką?
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius