-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2014 04 08

Vytautas Landsbergis: Lietuvos ir Lenkijos santykiai buvo specialiai bloginami

Buvęs valstybės vadovas konservatorius Vytautas Landsbergis atmeta Lenkijos Senato pirmininko priekaištus dėl dvišalių santykių problemų, ir teigia, kad jie buvo bloginami sąmoningai.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Taip buvęs Aukščiausiosios Tarybos – Atkuriamojo Seimo pirmininkas V.Landsbergis komentavo Lenkijos Senato pirmininko Bogdano Borusewicziaus antradienį Vilniuje išsakytas mintis, esą po Lietuvos nepriklausomybės atkūrimo Sąjūdžio ideologai atkūrė prieškaryje vyravusį priešiškumą Lenkijai.

„Aš manau, kad tai neatitinka tikrovės (…). Atkuriant Lietuvos Respubliką po Sovietų Sąjungos, mūsų santykiai buvo labai geri, nieko panašaus į tai, kad būtų norima atkurti prieškarinius modelius“, – BNS antradienį sakė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų garbės pirmininkas, Europos Parlamento narys V.Landsbergis.

„Su šia valstybe santykiai buvo labai geri ir nepažeidžiami. Klausimas, kodėl tam tikru metu jie pradėjo blogėti. Matau vieną atsakymą: jie buvo specialiai bloginami“, – pridūrė ilgametis konservatorių vadovas

Jis priminė, jog su Sąjūdžio delegacija pats vyko į Varšuvą, kur buvo pasirašyti dokumentai dėl Lietuvos-Lenkijos santykių. Tačiau dvišaliams santykiams, pasak jo, kliudė Vilniaus krašto vietos savivaldybių atstovai.

„Aišku, mes turėjome prieš akis tikrovę, kad dalis Lietuvos lenkų buvo veikiami senosios komunistinės nomenklatūros. Ta nomenklatūra buvo rajonų savivaldybių valdžia. Jie kalbėdavo lenkų vardu ir tai nebuvo draugiškas kalbėjimas atkurtos Lietuvos adresu. Bet Lietuva stengėsi palaikyti tolerantiškus santykius, minkštinti juos, neatsakant į išpuolius“, – sakė V.Landsbergis.

„Su šia valstybe santykiai buvo labai geri ir nepažeidžiami. Klausimas, kodėl tam tikru metu jie pradėjo blogėti. Matau vieną atsakymą: jie buvo specialiai bloginami“, – pridūrė ilgametis konservatorių vadovas.

Alfredo Girdziušo nuotr./Vytautas Landsbergis
Alfredo Girdziušo nuotr./Vytautas Landsbergis

Kalbėdamas su BNS, V.Landsbergis taip pat sakė, kad prieš savaitę socialdemokratų pasiūlyti teisės aktų pakeitimai, kurie leistų rašyti pavardes asmens dokumentuose nelietuviškais lotyniško alfabeto rašmenimis, nebūtinai padėtų dvišaliams santykiams.

V.Landsbergio teigimu, susipriešinimą galėtų paskatinti įstatymai, kurie leistų nelietuviškai rašyti vietovardžius tautinių mažumų gausiai gyvenamose vietovėse

„Tie įstatymai galėtų padėti, galėtų dar labiau paaštrinti santykius, sunku pasakyti, kaip jie būtų svarstomi, su kokiais komentarais, kokie tikslai ryškėtų“, – sakė jis.

V.Landsbergio teigimu, susipriešinimą galėtų paskatinti įstatymai, kurie leistų nelietuviškai rašyti vietovardžius tautinių mažumų gausiai gyvenamose vietovėse.

„Kokios būtų tokios dalies Lietuvos išskyrimo, kad čia kitokia Lietuva, psichologinės pasekmės, nedrįsčiau spėlioti. Tuo labiau, jei savivaldybių valdžia pradės nurodinėti ir įsakinėti, kaip kas turi būti rašoma. Juk yra gana lietuviškų regionų ir toje rytų Lietuvoje, kur jei kas nors pradės primesti vietovardžių rašymą ne tik lietuviškai, gali būti ir nepatenkinti, ir suerzinti“, – sakė jis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius