-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 07 02

Vytautas Sinkevičius apie dvigubą pilietybę: meilikaudami išeiviams, nepamirškime gyvenančių čia

Konstitucinės teisės ekspertas Vytautas Sinkevičius kritikuoja visus tris viešai svarstomus dvigubos pilietybės suteikimo būdus. Jo tvirtinimu, kol kas visi jie turi rimtų trūkumų, ir nėra išgrynintas nė vienas konkretus variantas, dėl kurio galima būtų siūlyti referendume balsuoti tautai. Be to, V.Sinkevičius politikams rekomenduoja svarstant dvigubos pilietybės klausimus nepataikauti vien išeiviams, bet prisiminti, kad Lietuvą pirmiausia kuria tie piliečiai, kurie joje gyvena.
Vytautas Sinkevičius
Vytautas Sinkevičius / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„Mes negalime matyti tik išeivijos intereso, negalime matyti tik tų žmonių, kurie išvyko, intereso. Reikia matyti ir čia gyvenančių žmonių interesus, lūkesčius. Labai gerbiu tuos, kurie išvyko ir daro Lietuvai, bet vis dėlto Lietuva pirmiausia kuriama Lietuvoje. Emocijos negali įsigalėti. Turi būti labai racionali diskusija“, – ketvirtadienį Seime vykusioje diskusijoje apie dvigubą pilietybę sakė konstitucinės teisės ekspertas.

V.Sinkevičius tokios racionalios diskusijos šiuo metu pasigenda. Labiausiai jis kritikuoja tuos, kurie iki šiol bando manipuliuoti ir apgaudinėti neva norint įteisinti dvigubą pilietybę pakaktų pakeisti įstatymą, o Konstitucijos keisti nebūtina.

V.Sinkevičius priminė, kad dėl to Konstitucinis Teismas yra pasisakęs jau triskart ir visą laiką pabrėžė, kad norint dvigubą pilietybę leisti turėti plačiam ratui žmonių, be Konstitucijos pataisų negali būti apsieita.

„O šis Konstitucjos straipsnis gali būti pakeistas tik referendumu“, – pabrėžė teisininkas.

Visi siūlymai – su svarbiais trūkumais

Seime jau yra registruotas Liberalų sąjūdžio parengtas siūlymas referendumą dėl dvigubos pilietybės organizuoti kartu su 2016 m. Seimo rinkimais. Tačiau toliau projektą svarstyti Seimas numato tik kitą pavasarį, o tuomet gali būti per mažai laiko tinkamai suformuluoti tautos balsavimui teikiamą klausimą, mano V.Sinkevičius.

Dar šios Seimo kadencijos pradžioje Darbo partijos nario, Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininko Artūro Paulausko parengtas pasiūlymas išvis išbraukti Konstitucijos 12 straipsnį ir parašyti, kad visi Lietuvos piliečiai gali būti kartu ir kitos šalies piliečiai. Pasak V.Sinkevičiaus, dabar jau turbūt niekam nekyla klausimų, kad taip būti negali.

„Kad kyla grėsmė nacionaliniam saugumui, turbūt įrodinėti nereikia. Įdomiausia, kad projektą parengė Nacionalinio saugumo komiteto pirmininkas. Kaip galima matyti tik metus į priekį?“, – kalbėjo V.Sinkevičius.

Teisininkas taip pat supeikė pasiūlymą tautai siūlyti balsuoti dėl tezės, kad dvigubos pilietybės atvejus nustato įstatymas.

„Tačiau ar mūsų įstatymų leidėjas tikrai toks brandus, kad tikrai nustatys tuos atvejus, kurie naudingi Lietuvai. Drįstu abejoti“, – teigė V.Sinkevičius primindamas, kad jau po to, kai Konstitucinis Teismas išaiškino, kad vien įstatymu plačiai taikomos dvigubos pilietybės negalima nustatyti, Seimas vis tiek bandė tai daryti net du kartus.

Visus Lietuvos piliečius bandoma suskirstyti pagal jų tautybę, tai akivaizdus diskriminacijos elementas.

Nepatinka teisininkui ir Teisingumo ministerijos pasiūlyta formuluotė, kad „lietuvių kilmės asmenys gali būti ir kitos valstybės piliečiai“.

„Tai yra labai nekorektiškas pasiūlymas. Visus Lietuvos piliečius bandoma suskirstyti pagal jų tautybę, tai akivaizdus diskriminacijos elementas“, – pareiškė V.Sinkevičius, klausdamas, o kas patikrins, kokia žmogaus kilmė. „Nejaugi pagal kraują tikrinsime?“, – ironizavo jis.

Trys klausimai, į kuriuos reikia atsakyti

Iš principo sutikdamas, kad Lietuva neturėtų prarasti ryšio su emigrantais, V.Sinkevičius kartu sudėliojo kelis pagrindinius klausimus, į kuriuos turėtų atsakyti politikai, galvodami apie teisinę dvigubos pilietybės įteisinimo formuluotę.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius