-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2011 05 19

Vytauto Pociūno našlė padavė VSD į teismą, ji reikalauja šimtatūkstantinės kompensacijos

Baltarusijoje žuvusio saugumo karininko Vytauto Pociūno našlė Liudvika Pociūnienė į teismą padavė Valstybės saugumo departamentą (VSD) – žurnalistė siekia, kad saugumas išmokėtų vidutinį V.Pociūno atlyginimą už 10 metų.
L.Pociūnienė
L.Pociūnienė / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Pirminiais paskaičiavimais, reikalaujama suma gali sudaryti apie pusę milijono litų, informuoja portalas delfi.lt.

Po vyro žūties 2,5 metų paskutinio tarnybinio atlyginimo dydžio kompensaciją L.Pociūnienei yra išmokėjusi Užsienio reikalų ministerija, nes V.Pociūnas dirbo diplomatinėje tarnyboje. Tuo metu žurnalistė įsitikinusi, kad šeimai kompensacija priklauso ir iš VSD.

Našlės skundą, kuriuo ji prašo įpareigoti VSD išmokėti kompensaciją, kitą savaitę nagrinės Vilniaus apygardos administracinis teismas, sakė teismo atstovė Sigita Jacinevičienė-Baltaduonė.

Pasak jos, L.Pociūnienė skundą teismui įteikė dar kovo 17-ąją.

Savo skunde moteris nurodė, kad VSD įstatymas numato V.Pociūno šeimai teisę gauti kompensaciją, nes žūties Breste metu saugumo karininkas buvo susijęs su VSD.

Kokią sumą V.Pociūno šeimai turėtų išmokėti VSD, L.Pociūnienė skunde teismui nenurodo, tačiau

Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Vytautas Pociūnas
Andriaus Vaitkevičiaus/15min.lt nuotr./Vytautas Pociūnas

byloje esantys duomenys patvirtina, kad jeigu VSD darbuotojo žūtis yra susijusi su tarnyba, jo šeimai turi būti išmokėta 10 metų (120 mėnesių) vidutinio tarnybinio atlyginimo dydžio kompensacija.

Su L.Pociūnienės pozicija nesutinka VSD – jo pareigūnai moteriai raštu jau buvo atsakę, kad V.Pociūnui kompensacija iš VSD nepriklauso.

VSD teisininkai teismui nurodė, kad V.Pociūnas iš VSD buvo perkeltas į diplomatinę tarnybą, o jo darbdavys buvo URM. Todėl, pasak VSD, būtent URM privalėjo užtikrinti visas socialines garantijas ir išmokėti su žūtimi susijusias išmokas šeimai.

Prašydami atmesti skundą VSD teisininkai teismui taip pat nurodė, kad kompensacijos paskyrimo klausimas šiuo metu nebūtų objektyvus, nes pirmiausia reikia sulaukti ikiteisminio tyrimo ar teisminio proceso pabaigos.

V.Pociūnas mirė 2006-ųjų rugpjūčio 23-iosios naktį. Iš devintojo aukšto iškritęs diplomatas buvo atvykęs į tarnybinę komandiruotę.

Praėjusiais metais prokurorai V.Pociūno žūtį Baltarusijoje ėmė tirti kaip nužudymą. Tai prokurorus įpareigojo teismas, išnagrinėjęs L.Pociūnienės skundą.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius