Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 01 13

Vytauto Landsbergio patarimas jaunimui: paklauskite tėvų, kur jie buvo Sausio 13-ąją

Vytautas Landsbergis sako, kad Sausio 13-oji tiems, kurie tada dar negyveno tuo metu, turėtų būti ne mažiau įdomi nei Žalgirio mūšio istorija.
Vytautas Landsbergis
Vytautas Landsbergis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

„O čia yra didelis privalumas, kad ne vadovėlį skaitai, kur kokie nors istorikai parašė puslapį apie Žalgirio mūšį,  bet aplink tave vaikšto daugybė istorikų, kurie gali papasakoti, kaip tai buvo.  Kiekvienoje šeimoje tėvai ar seneliai galėjo papasakoti ir apie pasipriešinimą, ir apie buvimą Sibiro tremtyje, grįžimą iš ten. Tai yra vaikštantys istorijos vadovėliai“, – teigia V.Landsbergis.

Sausio 13-oji Lietuvoje minima kaip Laisvės  gynėjų diena, pagerbiant žuvusiuosius 1991 metų sausio 13 dieną per sovietų kariuomenės veiksmus Vilniuje.

Sovietai tuomet karine jėga mėgino nuversti teisėtą Lietuvos valdžią, 1990-ųjų kovo 11 dieną paskelbusią šalies nepriklausomybę nuo SSRS.

Sovietų kariuomenei ir specialiesiems daliniams užimant Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, žuvo 14, nukentėjo daugiau kaip tūkstantis beginklių žmonių.

Nors kariškiams pavyko užimti Televizijos bokštą bei Lietuvos radijo ir televizijos pastatą, jie neišdrįso pulti tūkstančių žmonių saugomo tuometinės Aukščiausiosios Tarybos-Atkuriamojo Seimo pastato.

VIDEO: Vytautas Landsbergis kalba apie Sausio 13-ąją jaunimui

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius