-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2015 09 04

Vytenis Andriukaitis patvirtino, kad Briuselis siūlys didinti perskirstomų pabėgėlių skaičių

Europos Komisija kitą savaitę pasiūlys valstybėms narėms perskirstyti daugiau prieglobsčio prašytojų iš Vengrijos, Graikijos ir Italijos, patvirtino Lietuvos deleguotas eurokomisaras Vytenis Andriukaitis.
Vytenis Povilas Andriukaitis
Vytenis Povilas Andriukaitis / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

„Pabėgėlių srautai yra ir Graikijoje, ir Italijoje, ir Vengrijoje. Palyginti su situacija kovo mėnesį, pabėgėlių srautas yra suintensyvėjęs“, – BNS penktadienį sakė komisaras.

„Tame kontekste, žinant, kokie skaičiai šiuo metu yra, aišku, kad šitai laikinai relokacijai, laikinam perkėlimui, turės, žinoma, skaičiai būti kitokie, negu buvo pavasarį“, – pridūrė V.Andriukaitis.

Jis atsisakė nurodyti konkrečius skaičius, teigdamas, kad tai trečiadienį paskelbs Komisijos pirmininkas Jeanas-Claude'as Junckeris.

„Mes kitą trečiadienį turėsime oficialų kolegijos posėdį, oficialiai patvirtinsime, ir tai bus paskelbta Komisijos pirmininko Jeano-Claude'o Junckerio kalboje“, – teigė komisaras.

Vokietija ir Prancūzija ketvirtadienį pranešė sutarusios, kad ES turėtų įvesti privalomas kvotas, kiek kiekviena ES narė turėtų priimti migrantų.

Briuselio žiniasklaida skelbia, kad Komisija siūlys valstybėms narėms pasidalyti 160 tūkst. pabėgėlių iš Graikijos, Italijos ir Vengrijos. Anksčiau Briuselis siūlė perskirstyti 40 tūkst. prieglobsčio prašytojų iš Italijos ir Graikijos.

Valstybės narės tuomet atmetė privalomų kvotų principą, bet sutarė savanoriškai pasidalyti maždaug 35 tūkst. asmenų. Lietuva iš Italijos ir Graikijos įsipareigojo priimti 255 asmenis, taip pat priimti dar 70 pabėgėlių iš Turkijos pagal atskirą schemą.

Vokietija ir Prancūzija ketvirtadienį pranešė sutarusios, kad ES turėtų įvesti privalomas kvotas, kiek kiekviena ES narė turėtų priimti migrantų. Lietuva ir kitos Vidurio bei Rytų Europos šalys iki šiol griežtai pasisakė už savanoriškumo principą.

Paklaustas, ar Briuselis vėl siūlys privalomas kvotas, V.Andriukaitis sakė, kad Europos Komisija laikosi pozicijos, jog visi mechanizmai būtų „pastovūs, aiškūs, suprantami ir grįsti visų šalių atsakomybės ir solidarumo pagrindu“.

Jis atsisakė išsakyti nuomonę, ar Lietuva rodo pakankamai solidarumo sprendžiant krizę, sakydamas, kad negali komentuoti atskirų šalių.

Lietuva iš Italijos ir Graikijos įsipareigojo priimti 255 asmenis, taip pat priimti dar 70 pabėgėlių iš Turkijos pagal atskirą schemą.

V.Andriukaitis taip pat perspėjo, kad neišsprendus krizės ir valstybėms skirtingai vykdant pabėgėlių politiką, kyla grėsmė Šengeno erdvei.

„Mes turime parodyti didžiulį ryžtą, didžiulę energiją, didžiulį solidarumą ir su šita naujų pabėgėlių srautų problema tvarkytis. Priešingu atveju, taip, Šengeno problemos klausimai taip pat gali iškilti“, – sakė komisaras.

Šiemet į Europą per Viduržemio jūrą atvyko daugiau kaip 350 tūkst. migrantų. Daugiau kaip pustrečio tūkstančio kelionėje žuvo.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius