Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 07 10 /12:06

Vytenis Andriukaitis Seime buvo išvadintas raganosiu, bet išsiųstas į Briuselį

Ketvirtadienį Seimas palaimino socialdemokrato, sveikatos apsaugos ministro Vytenio Povilo Andriukaičio kandidatūrą į eurokomisarus. Tiesa, svarstant kandidatūrą Seime skambėjo ne vien komplimentai. Opozicija tvirtino, kad V.P.Andriukaičio kietas charakteris netinkamas darbui Europos Komisijoje, o jo išvarymu socialdemokratai rūpinasi tik todėl, kad jis jiems nebetrukdytų ramiai gyventi Lietuvoje.
Vytenis Povilas Andriukaitis
Vytenis Andriukaitis / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Opozicija dėl kandidato reikalauja balsuoti slapta, bet Seimas nubalsavo, kad to nereikia, todėl sprendimas priimtas paprastu balsavimu.

Už tai, kad V.P.Andriukaitis būtų paskirtas eurokomisaru, balsavo 82 Seimo nariai, "prieš" buvo 10, susilaikė 16 Seimo narių.

Pats geriausias iš visų

Socialdemokratų vardu kandidato girti Seime stojo krašto apsaugos ministras Juozas Olekas, kuris yra vienas iš kandidatų pakeisti V.P.Andriukaitį sveikatos ministro poste.

J.Olekas tvirtino, kad V.P.Andriukaičiu pasitiki Lietuvos žmonės, o jo kandidatūra esanti pati geriausia iš visų galimų: „Tai yra žmogus, kuris gilinasi, supranta problemas, moka jas analizuoti ir nurodyti kelius.“

Tai yra žmogus, kuris gilinasi, supranta problemas, moka jas analizuoti ir nurodyti kelius, – teigė J.Olekas.

„Tvarkietis“ Petras Gražulis pabrėžė, kad V.Andriukaitį kaip kandidatą parėmė net prezidentė Dalia Grybauskaitė, nors jos pačios sveikatos ministras nevengdavo kritikuoti. P.Gražulis aiškino, kad net prezidentė mato, jog tvirtas V.P.Andriukaičio charakteris pasitarnaus Europai.

„Darbiečiai“ ir Lenkų rinkimų akcijos atstovai apie V.Andriukaitį Seimo posėdyje nepasakė nieko.

Opozicija kalė dėl charakterio

Tačiau opozicijos ši kandidatūra taip smarkiai nenudžiugino. Liberalas Remigijus Šimašius tvirtino, kad V.Andriukaičio išsiuntimas panašus į politinę tremtį. Jis politiką vadino karštakošiu, kuris viską daro vienas, „raganosišku principu bando prastumti bet ką“.

„Ar tai tinkamas būdas eurokomisarui? Aš abejočiau“, – sakė R.Šimašius. 

Jis priminė, kad V.Andriukaitis mėgsta atsikratyti kitaminčių, o tai kompromisų Europoje vargu ar bus pateisinama.

Kandidatas yra sveikatos apsaugos ministras, su kurio napoleonišku ego nesusitvarko ne tik opozicija, bet ir jo paties partija, – sakė A.Ažubalis.

Konservatorius Audronis Ažubalis taip pat kritikavo V.Andriukaičio kandidatūrą. Jis priminė, kad Lietuva dukart gavo portfelius finansų srityje, todėl šįkart tai bus neįmanoma. 

„Kandidatas yra sveikatos ministras, su kurio napoleonišku ego nesusitvarko ne tik opozicija, bet ir jo paties partija“, – kalbėjo A.Ažubalis.

Tačiau konservatoriai Arimantas Dumčius ir Vida Marija Čigriejienė V.P.Andriukaitį gyrė už darbštumą ir tremtyje išugdytą valią.

A.Dumčius tvirtino, kad V..Andriukaitis Lietuvoje nebuvo mėgstamas sveikatos ministras tik todėl, kad jam Lietuvos sveikatos sistema buvo per siaura sritis. „Aš jį matau sveikatos eurokomisaru“, – sakė A.Dumčius.

Atsakydamas į argumentus, kad V..Andriukaitis į Briuselį siunčiamas kaip į tremtį, socialdemokratas Benediktas Juodka tvirtino, kad tai tėra demagogija: „Būtų gerai atsikratyti kai kurių iš jūsų, tada tikrai laimėtų Lietuva.“

Jis tvirtino, kad V..Andriukaitis ne tiek pats nori tapti eurokomisaru, kiek „pagal genetinius duomenis“ gali juo būti.

Pats V.Andriukaitis išgirstą kritiką kritiką vadino nuodais, kurie užgrūdina. „Man teko išgerti daug karčių taurių“, – pažymėjo kandidatas primindamas, kad okupacijos metais jis buvo vadinamas liaudies priešu, o paskui sulaukė nepagrįstų kaltinimų kyšininkavimu.

Taiko į šešias sritis

Pagal Vyriausybės įstatymą, kandidatą į EK narius oficialiai siūlo Vyriausybė, gavusi prezidento pritarimą ir pasikonsultavusi su Seimu.

Man teko išgerti daug karčių taurių, – pareiškė V.P.Andriukaitis.

V.Andriukaitis sako, jog galėtų dirbti ne tik sveikatos reikalų komisaru, bet ir dar penkiose srityse.

„Europiniame lygyje man teko darbuotis mažiausiai 5–6 srityse. Ypač Lietuvai pirmininkaujant ES, man teko užduotis pirmininkauti Sveikatos tarybai, dirbti su sveikatos komisaru ir su vartotojų teisių komisaru. Ši sritis man pažįstama dabar jau daug nuodugniau, tačiau yra sričių, kurios taip pat be galo svarbios“, – ketvirtadienį Žinių radijui sakė V.P.Andriukaitis.

Jis įvardijo, kad jaučiasi kompetentingas regionų politikos, energetikos, Rytų partnerystės ir plėtros, užimtumo ir socialinių reikalų srityse.

Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vytenis Povilas Andriukaitis
Eriko Ovčarenko/15min.lt nuotr./Vytenis Povilas Andriukaitis

Tapti eurokomisaru V.Andriukaičiui pasiūlė Socialdemokratų partija. Jo kandidatūrą palaiko ir prezidentė Dalia Grybauskaitė.

62-ejų Kovo 11-osios Nepriklausomybės atkūrimo Akto signataras V.Andriukaitis yra baigęs medicinos, o vėliau istorijos bei politikos mokslus Vilniaus universitete. Pastaruoju metu buvo sveikatos ministras.

Šiuo metu Lietuvai EK atstovauja 2009-ųjų metų liepą paskirtas Algirdas Šemeta, jis yra atsakingas už mokesčius, muitų politiką, auditą bei kovą su sukčiavimu. A.Šemetos kadencija baigiasi rudenį.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius