Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2014 06 16

Vyteniui Andriukaičiui džiaugtis per anksti? Eurokomisarais siūlomų politikų kelias į Briuselį – su kliūtimis

Eurokomisaru siūlomo socialdemokrato Vytenio Andriukaičio kelias į Briuselį bus netrumpas. Vyriausybei teks gerai pagalvoti, kurios srities eurokomisaro portfelio prašyti, o V.Andriukaitis naująjį Europos Komisijos (EK) vadovą turės įtikinti, kad yra tinkamas.
Prezidentė susitiko su Vyteniu Andriukaičiu
Prezidentė susitiko su Vyteniu Andriukaičiu / Andriaus Ufarto/BFL nuotr.

Praėjusią savaitę sveikatos apsaugos ministras V.Andriukaitis sulaukė partijos ir prezidentės Dalios Grybauskaitės pritarimo būti siunčiamas į EK. Pagal įstatymą, kandidatus į eurokomisarus siūlo Vyriausybė, prieš tai gavusi prezidento pritarimą ir pasikonsultavusi su Seimu.

Balsavimas Seime greičiausiai bus tik formalumas. 

Negalėčiau pasakyti, kad klausimas jau visiškai išspręstas. Kai bus paskirtas Komisijos prezidentas, gali jis išreikšti pageidavimus, kad kai kurios valstybės į moteris labiau atsižvelgų, kad moterų santykis būtų išlaikytas.

Pirmadienį Darbo partijos vicepirmininkas Vytautas Gapšys pareiškė, kad V.Andriukaitis dar negali būti užtikrintas, kad tikrai vyks į Briuselį.

„Negalėčiau pasakyti, kad klausimas jau visiškai išspręstas. Kai bus paskirtas Komisijos prezidentas, gali jis išreikšti pageidavimus, būna tokių atvejų, kad kai kurios valstybės į moteris labiau atsižvelgų, kad moterų santykis būtų išlaikytas. Tam tikros srities specialistų gali norėti“, – kalbėjo V.Gapšys.

Viskas – naujojo EK vadovo rankose?

EK atstovybės Lietuvoje Spaudos ir informacijos skyriaus vadovas Giedrius Sudikas 15min.lt teigė, kad pagal tvarką šalių vyriausybės kandidatūras į eurokomisarus pateikia naujai išrinktam EK pirmininkui.

Pastaruoju metu realiausiu kandidatu vadovauti EK minimas buvęs Liuksemburgo ministras pirmininkas Jeanas Claude`as Junckeris, tačiau jo kandidatūrai priešinasi Didžiosios Britanijos premjeras Davidas Cameronas.

Pasak G.Sudiko, paskirstyti eurokomisarų portfelius – EK pirmininko kompetencija, su kiekvienu kandidatu jis kalbasi atskirai.

Vėliau 27 eurokomisarų kabinetą bendrai turi patvirtinti Europos Parlamentas, EP komitetuose vyksta kandidatų klausymai.

Paskirstyti eurokomisarų portfelius – EK pirmininko kompetencija, su kiekvienu kandidatu jis kalbasi atskirai.

Anot G.Sudiko, formaliai nėra draudimo šaliai pretenduoti į tos pačios srities eurokomisaro portfelį, tačiau susiklosčiusi praktika yra kitokia.

Šios EK kadencija baigsis spalio mėnesį.

Patvirtinami ne visi kandidatai

Kai kurios valstybės jau atvirai išdėstė, kokios srities eurokomisaro portfelio norėtų. Tačiau Lietuva kol kas tyli.

Socialdemokratų partijos vicepirmininkas Gediminas Kirkilas 15min.lt sakė, kad Lietuva turėtų pretenduoti į tas sritis, kurios mums aktualios: „Pavyzdžiui, transporto arba energetikos komisaro. Manau, tai yra yra mūsų prioritetinės sritys.“

G.Kirkilas pabrėžė, kad tai – tik jo nuomonė, o apie tai, į kokį portfelį pretenduosime, derėtų klausti premjero Algirdo Butkevičiaus.

„Kol nebus Komisijos pirmininko, nebus ir sprendimų. Žinoma, šalys vienaip ar kitaip reiškia savo nuomonę, bet pirmiausiai reikia išrinkti Komisijos prezidentą. Tarp kitko, jis patvirtina ne visus kandidatus“, – sakė politikas.

R.Sikorskis siekia tapti ES diplomatinės tarybos šefu

Buvęs Latvijos premjeras ir Vienybės partijos narys Valdis Dombrovskis labiausiai norėtų būti Europos finansų ir ekonomikos reikalų komisaru.

Lenkija į eurokomisarus siūlo užsienio reikalų ministrą Radoslawą Sikorskį ir tikisi ES vyriausiojo įgaliotinio užsienio reikalams ir saugumo politikai posto. Šias pareigas užimantis žmogus kartu yra EK viceprezidentas ir ES diplomatinės tarnybos vadovas.

Estija eurokomisaru pasiūlė buvusį premjerą Andrusą Ansipą, griežto taupymo politikos šalininką, tačiau kokio portfelio jis norėtų, kol kas nepranešta.

Šių metų gegužę buvo nustatyta, kad paprasto eurokomisaro mėnesio alga siekia daugiau kaip 20,8 tūkst. eurų – beveik 72 tūkst. Lt. iki mokesčių.

Kadenciją baigiančios EK narys Algirdas Šemeta – antras Lietuvos atstovas Europos Komisijoje. 2004-aisiais Vyriausybė į šias pareigas pasiūlė D.Grybauskaitę.

Briuselyje įsikūrusiai Europos Komisijai po narį siūlo kiekviena Europos Sąjungos valstybė.

Kadencijos trukmė – penkeri metai, Europos Komisija turi būti suformuota per pusmetį po Europos Parlamento rinkimų.

Šių metų gegužę buvo nustatyta, kad paprasto eurokomisaro mėnesio alga siekia daugiau kaip 20,8 tūkst. eurų – beveik 72 tūkst. Lt. iki mokesčių.

Be algos, Europos Komisijos nariai gauna 15 proc. algos dydžio išmoką būsto išlaikymui, po 607 eurus (daugiau kaip 2 tūkst. Lt) per mėnesį reprezentacijai, jiems nereikia mokėti už keliones.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius