-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2010 11 30

„WikiLeaks“: Arvydas Anušauskas ragino „spausti“ Dalią Grybauskaitę persigalvoti dėl Gvantanamo kalinio (papildyta 12.33 val., A.Anušausko ir prezidentūros komentarais)

Lietuvos prezidentei Daliai Grybauskaitei pernai atsisakius priimti Gvantanamo kalinį, Seimo Nacionalinio saugumo ir gynybos komiteto pirmininkas Arvydas Anušauskas „privačiai atsiprašė ir pasiūlė bendrus sąjungininkus spausti ją persigalvoti“, rodo „WikiLeaks“ slapti JAV diplomatų dokumentai.
Prezidentė Dalia Grybauskaitė
Prezidentė Dalia Grybauskaitė / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Apie šį dokumentą paskelbė JAV dienraštis „The New York Times“, gavęs visus 250 tūkst. „WikiLeaks“ turimų dokumentų.

A.Anušauskas BNS antradienio rytą informaciją komentuoti atsisakė, nes teigė su pranešimu dar nesusipažinęs.

Prezidentė D.Grybauskaitė pernai spalio mėnesį pareiškė, kad Lietuva nepriims terorizmu įtariamų asmenų iš Jungtinių Valstijų Gvantanamo bazės, kol virš Lietuvos kabės šešėlis dėl galimai veikusio Centrinės žvalgybos valdybos (CŽV) kalėjimo.

„Labai viešai atsakau: kol virš Lietuvos kabės šešėlis dėl galimų CŽV kalėjimų, tol aš tikrai nesutiksiu su tokio kalinio atsiradimu, nes tai būtų padidinta ir papildoma Lietuvai rizika tarptautinėje erdvėje“, – tuomet žurnalistams sakė D.Grybauskaitė.

Po šio pareiškimo praėjus kelioms dienoms D.Grybauskaitė pareiškė turinti „netiesioginių įtarimų“, kad Lietuvoje galėjo veikti slaptas CŽV kalėjimas.

Parlamentinis tyrimas, kuriam vadovavo A.Anušauskas, vėliau patvirtino, kad Lietuvoje buvo įrengtos patalpos sulaikytiesiems, o šalyje leidosi su CŽV siejami lėktuvai, bet nenustatyta, ar kaliniai tikrai buvo laikomi Lietuvoje. 

(Papildyta 12.33 val.) Pats A.Anušauskas antradienį tvirtino, kad „kai į oficialius dokumentus sudedami asmeniniai įspūdžiai, gali būti visko – tiek tikslios, tiek netikslios informacijos, tiek iškraipančios, tiek melagingos, nelygu koks diplomatas“.

Parlamentaras sakė „labai prastai vertinąs“ susidariusią situaciją. „Šiaip jau neturėčiau vogtos informacijos komentuoti, nes niekas nežino, kokia tai informacija, kas ją parengė, tik žinome, kad išplatinta. Vienas dalykas, ją vertinu kaip mažiausiai netikslią, kita vertus, iškraipančią realią padėtį“, – kalbėjo politikas.

„Aš norėčiau, kad jūs suprastumėte, kad jeigu jau buvo paskelbta krūva dokumentų ir juose yra labai daug asmeninių epitetų, apibūdinimų. Šiuo atveju lygiai tas pas – tai yra kažkokių neįvardytų diplomatų asmeninės nuomonės ir asmeniniai įspūdžiai. Daugiau aš nieko negaliu pasakyti“, – komentavo A.Anušauskas.

Prezidentūra atsisakė komentuoti pranešimą. „Nekomentuojame „WikiLeaks“ pranešimo. Bet galiu pasakyti, kad prezidentė ne iš tų politikų, kuriuos galima paveikti darant spaudimą. Jos sprendimas buvo argumentuotas, atsižvelgiant į Lietuvos žmonių ir valstybės interesus“, - BNS sakė L.Balsys.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius