Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 10 21

Žadama protestų prieš atliekų deginimą banga (nuotraukos)

Kelios dešimtys vilniečių ketvirtadienio vidurdienį rinkosi prie Prezidentūros, norėdami išsakyti savo nepasitenkinimą dėl planuojamos statyti atliekų deginimo gamyklos. Gyventojai įsitikinę, kad tokia gamykla terš aplinką ir nuodys žmones. Tačiau šalia tylią protesto akciją surengę Elektrėnų gyventojai įsitikinę, kad tokiu būdu vilniečiai renkasi lengviausią problemos sprendimą: šiukšlėmis užversti savo kaimynus – Elektrėnų savivaldybę.
Protesto akimirka
Atliekų deginimu besipiktinantys vilniečiai savo poziciją išsakė prie Prezidentūros ir žada, kad ši akcija nebus paskutinė. / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Dviejų vaikų mama iš Lazdynų Giedrė Petrauskienė teigė, kad į protesto akciją ją atvedė noras atstovauti tėvų ir jų vaikų interesams. „Mūsų namai yra vos už 5 kilometrų nuo būsimos gamyklos. Tai didelis rajonas, kur beveik kiekviename bute yra po 1-2 mažus vaikus, šalia yra darželiai, mokyklos. Vaikai kvėpuos tuo užterštu oru 24 valandas per parą, o tai ir yra motyvas eiti, kalbėti“, - tvirtino jauna mama.

Bijoma tapti kitų šalių atliekų sąvartynu

Lietuvos žaliųjų atstovė Janina Gadliauskienė įsitikinusi, kad tik visuomenės aktyvumas stabdo atliekų gamyklos statybų pradžią. „Pastatyti gamyklą yra labai patogus planas tiek valdžios, tiek verslo struktūroms, siekiančioms perimti šilumos energijos verslą“, - įsitikinusi aktyvi protesto akcijų organizatorė ir dalyvė.

Tačiau gyventojai įsitikinę, kad gamykla terš aplinką ir nuodys netoliese gyvenančius žmones, pirmiausia Lazdynų, Karoliniškių, Pilaitės gyventojus. Anot J.Gadliauskienės, Europos Sąjungos direktyvose nurodoma, kad reikia kuo daugiau atliekų rūšiuoti ir perdirbti, o deginti reikėtų tik tai, kas liks.

„Galbūt Lietuvoje reikėtų vienos atliekų deginimo gamyklos, nes gerai išrūšiavus atliekas tik apie trečdalį jų reikėtų deginti, visa kita galima perdirbti. Bet kas gali paneigti, kad turint didelio galingumo atliekų deginimo gamyklą atliekos nebus vežamos ir deginamos iš kitų ES šalių. Jau dabar girdime kalbų, kad į Lietuvos sąvartynus veža pavojingas plastmases, kurių kitose šalyse nenori deginti“, - sakė J.Gadliauskienė.

Vilniaus bendruomenių asociacijos pirmininko Edmundo Jakubausko teigimu, blogiausia yra tai, kad visuomenė neinformuota, kas ir kaip bus daroma. „Neturėdami tikslios informacijos mes pradedame priešintis. O pasipriešinimas bus didelis, jis prasideda kaip tik šiandien. Kad būtų pastatyta tokia gamykla, kokia yra suplanuota, mes tikrai neleisime“, - tvirtino E.Jakubauskas.

Reikalauja valdininkų atsakomybės

Prie Prezidentūros su keliais plakatais protesto akciją surengė ir iniciatyvinės grupės „Elektrėnai – ne Vilniaus sąvartynas“ atstovai, kurių manymu, Vilnius privalėtų spręsti atliekų tvarkymo klausimus, o ne tiesiog vežti jas į sąvartyną.

„Visuose Vakarų Europos šalyse šiukšlės yra tvarkomos ir ten nekyla jokių problemų. Parinktas pono Masilevičiaus (Vilniaus regiono aplinkos apsaugos departamento direktorius Rolandas Masilevičius – aut.past.) būdas yra kaip Afrikoje: nuvežame, sumetame į duobę ir nėra problemų. O Vilnius nenori prisiimti atsakomybės. Mes juk nesakome, kad statykite gamyklą vienoje ar kitoje vietoje, mes sakome, kad problemą reikia spręsti tuoj pat“, - sakė iniciatyvinės grupės vadovas Danas Dambrauskas.

Anot Elektrėnų atstovo, R.Masilevičius neatsakingai dirba savo darbą, todėl ir kilo susipriešinimas tarp Vilniaus ir Elektrėnų gyventojų. „Mano nuomone, jis priimdamas sprendimus dėl atliekų tvarkymo neatsižvelgė į nacionalinę atliekų deginimo strategiją, o vadovavosi savo asmenine nuomone, tad jis turi trauktis iš pareigų, nes prarado visuomenės pasitikėjimą“, - sakė D.Dambrauskas.

R.Masilevičius teigė, kad Vyriausybė yra patvirtinusi atliekų tvarkymo strategiją, nustačiusi pagrindines jos gaires ir pagal jas savivaldybės rengia atliekų tvarkymo planus, skiriamas finansavimas ir atliekos turi būti tvarkomos taip, kad nekiltų pavojus žmonių sveikatai ir aplinkai. O trauktis iš pareigų jis nematąs priežasčių.

„Aš suprantu žmonių nuogąstavimą dėl sąvartyno veiklos, bet tikrai ne aš priėmiau sprendimą, kad tas sąvartynas ten būtų. Aš galiu būti atsakingas tik už tai, kad sąvartynas būtų eksploatuojamas pagal visus reikalavimus, o šiandien taip ir yra“, - teigė R.Masilevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius