-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 11 04

Žaidimo taisyklės nekeičiamos: balsavimas dėl apkaltos A.Sacharukui ir L.Karaliui turėtų būti slaptas

Parlamentui sprendžiant dėl apkaltos Krikščionių partijos frakcijos nariams Aleksandrui Sacharukui ir Linui Karaliui greičiausiai bus balsuojama slaptai, mat Seimas nespės įrašyti į savo Statutą punkto, kad balsavimas tokiais atvejais turi būti atviras.
Linas Karalius ir Aleksandras Sacharukas
Linas Karalius ir Aleksandras Sacharukas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Seimas ketvirtadienį po pateikimo pritarė Tėvynės sąjungos-Lietuvos krikščionių demokratų (TS-LKD) frakcijos nario Evaldo Jurkevičiaus pasiūlytoms Seimo Statuto pataisoms, kuriomis remdamiesi apkaltos proceso metu Seimo nariai balsuotų atvirai. Už tai pasisakė 51 Seimo narys, daugiausia valdančiųjų atstovai, taip pat A.Sacharukas.  Prieš buvo 22 Seimo nariai, tarp jų – ir L.Karalius. Dar 27 susilaikė.

Tačiau parlamente pritrūko balsų lemti, kad pataisos būtų svarstomos skubos tvarka, taigi joms teks nueiti įprastą Seime kelią. Pasiūlymo svarstymas Teisės ir teisėtvarkos komitete numatytas lapkričio 25 dieną. Tai greičiausiai bus jau po balsavimo dėl apkaltų Seime, kuris turėtų vykti po savaitės, lapkričio 11 dieną.

Abejojama, ar pataisa nebus proginė

Vienas pagrindinių pataisos rėmėjų argumentų – buvusio Konstitucinio Teismo (KT) pirmininko Egidijaus Kūrio žodžiai, kad visuomenė turi teisę žinoti, kaip balsuoja Seimo nariai, ir tik išimtiniais, Konstitucijoje numatytais atvejais jie turėtų balsuoti slaptai. Apie slaptą balsavimą apkaltos metu pagrindinis šalies įstatymas neužsimena. Tai nurodyta Seimo Statute, kurį ir siūloma keisti.

Negalima vidury futbolo rungtynių nutarti, kad kampinis bus skaitomas nuo aikštės vidurio, – sakė V.Andriukaitis.E.Jurkevičius tvirtina, kad pataisius Statutą jo siūlomu būdu būtų „užtikrintas aiškumas, atvirumas ir skaidrumas balsuojant dėl Seimo nario mandatų panaikinimo apkaltos proceso metu“.

Seime ketvirtadienį bene daugiausia buvo svarstoma dėl to, ar minėtos pataisos nėra taikomos vienam konkrečiam atvejui – balsavimui dėl A.Sacharuko ir L.Karaliaus.

Socialdemokratas Vytenis Povilas Andriukaitis kalbėjo remiąs pasiūlymą, bet ragino neskubėti jo priimti, mat Seimas esą rizikuoja būti apšauktas šališku. „Negalima vidury futbolo rungtynių nutarti, kad kampinis bus skaitomas nuo aikštės vidurio“, – sakė politikas.

E.Jurkevičius tvirtino neišskiriąs A.Sacharuko ir L.Karaliaus, mat Seimui pritarus ši pataisa galios ir ateityje.

Siekė „padėti“ opozicijai apsispręsti

Prieš balsavimą dėl Statuto pataisos ketvirtadienį TS-LKD lyderis premjeras Andrius Kubilius pareiškė, kad atviras balsavimas priverstų opoziciją „žengti teisingu Konstitucijos keliu“. Jo nuomone, KT nusprendus, kad parlamentarai A.Sacharukas ir L.Karalius sulaužė priesaiką ir pažeidė Konstituciją, Seimas negali elgtis  kitaip, kaip tik pašalinti krikščionis iš Seimo.

Žurnalistų paklaustas, ar atviras balsavimas nėra reikalingas tam, kad partijos lyderiai kontroliuotų ne visada ramią savo frakciją, A.Kubilius priminė, kad tam, jog apkalta pavyktų, reikia ne vien valdančiosios daugumos, bet 85 parlamentarų balsų. „Mes atvirai sakome, kad KT išvada mums yra nekvestionuojama. Tuo tarpu iš opozicijos girdime tam tikrų abejonių. Mes norime padėti opozicijai žengti teisingu Konstitucijos keliu“, – tvirtino premjeras. 

P.Gražulis prisipažino pats elgęsis kaip A.Sacharukas

Disktuojant dėl Statuto pataisos Seimo salėje TS-LKD frakcijos seniūnas Jurgis Razma argumentavo, kad skubama pakeisti pataisą tam, jog balsuojant dėl krikščionių apkaltos nebūtų nusižengta Konstitucijos normoms.

Tuo tarpu Krikščionių partijos frakcijos seniūnas Vidmantas Žiemelis replikavo, kad jeigu balsavimas slaptai yra pažeidimas, jis jau buvo padarytas prieš keletą metų, kai slaptu balsavimu Seime per apkaltą buvo pašalintas prezidentas Rolandas Paksas.

Mišrios Seimo narių grupės atstovas Žilvinas Šilgalis tikino, kad pats objektyviausias balsavimas yra slaptas, kai parlamentaras pats vienas kabinoje apsisprendžia, kaip balsuoti. 

Galiausiai „Tvarkos ir teisingumo“ frakcijos narys Petras Gražulis pareiškė, kad jis ir pats yra balsavęs vietoj kitų Seimo narių, todėl per apkaltą nebalsuos už mandatų panaikinimą Krikščionių partijos frakcijos nariams. Dėl tokio poelgio A.Sacharukui ir gresia netekti mandato.

KT nusprendė, kad 11 kartų balsuodamas už tuo metu atostogavusį L.Karalių A.Sacharukas šiurkščiai pažeidė Konstituciją ir sulaužė duotą priesaiką.  

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius