-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti
2013 06 11

Žalieji kyla į kovą prieš miškų naikinimą

Sunerimusios dėl Lietuvos Respublikos Seimo plenariniame posėdyje numatomo svarstyti Miškų įstatymo pakeitimo, Žaliųjų ir aplinkosauginės organizacijos birželio 11 d. 10 val. šalia LR Seimo rengia protesto akciją. Minėtais įstatymo pakeitimais norima įteisinti galimybę keisti miško žemės paskirtį savivaldybių inicijuojamiems gyvenviečių plėtros ir gamtos išteklių naudojimo projektams, teigiama pranešime spaudai.
Medžiai
Medžiai / Shutterstock nuotr.

Žalieji susirūpinę dėl gražiausių ir miškingiausių šalies kampelių – Druskininkų, Trakų, Švenčionių, Varėnos miškų niokojimo, nes išimtinės sąlygos plėsti gyvenvietes miestuose suteikiamos savivaldybėms, kuriose miškingumas didesnis, nei 50 proc. Taip pat baiminasi dėl neriboto miškų naikinimo ir žemės išteklių naudojimo tikslais.

„Toks beatodairiškas miško žemės paskirties keitimo išimčių praplėtimas naujomis galimybėmis akivaizdžiai veda prie neribojamos miško urbanizacijos, miškų plotų mažinimo, taip padarant nepataisomą žalą gamtai ir visuomenei. Juk toks išlygų didinimas padarys miško žemės paskirties keitimo ribojimą beprasmišku ir sudarys puikias sąlygas piktnaudžiauti. Nerimą kelia ne vien miškų plotų mažėjimo grėsmė ir kraštovaizdžio niokojimas, bet akivaizdūs nuostoliai šalies biudžetui. Juk turizmu garsėjančioms minėtoms savivaldybėms patrauklumą ir finansinę naudą atneša būtent unikalus miškais, turtingas kraštovaizdis“, – teigia Susivienijimo Žali.lt koordinatorė Virginija Vingrienė

Tokios įstatymo pataisos galimai prieštarauja ir net Konstitucijos nuostatoms, įgalinančioms valstybę rūpintis gamtos ir jos objektų apsauga, saikingu gamtos išteklių naudojimu, jų atkūrimu bei gausinimu. Todėl miško žemės paskirtis leidžiama keisti tik išimtinais atvejais, susijusiais su visuomenės intereso tenkinimu.

Anot Žaliųjų judėjimo tarybos nario Andrejaus Gaidamavičiaus, išimties suteikimas išteklių stūksančių po miškais naudojimui, ne tik suteiks galimybę kirsti miškus, bet užterš šalies aplinką. Nereikėtų pamiršti, kad po Varėnos miškais slūgso geležies rūdos klodai, kuriuos leidus eksploatuoti, prasidės nestabdomas miškų ir gamtos naikinimas.

„Pagal miškų apsaugos lygį pirmaudami ES, ką pripažįsta ekspertai, dėl tokio netoliaregiško sprendimo labai greitai prarasime šį trapų šalies pranašumą. Tai, kad saugikliu įvardijamas miško paskirties keitimo galimybės suteikimas tik nesant galimybės kitur vykdyti savivaldybių projektų plėtrą, nenumato kaip tos nesančios galimybės bus įvardytos ir įrodytos“, – teigia Lietuvos valstiečių ir žaliųjų sąjungos pirmininko pavaduotojas Tomas Tomilinas. – „Siūlomo sprendimo kontekste žaliuosius labai neramina galimas valstybinių šalies miškų užvaldymo ir privatizavimo procesas“.

Žalieji tikisi, kad Seimo nariai atsitokės ir nepritars šiam visuomenės interesus pažeidžiančiam ir gamtai žalingam projektui.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius