Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 03 12

Žalioji beretė žuvo ne mūšio lauke

JAV kariuomenės specialiųjų pajėgų seržanto Manto Sutkaus mirtį vis dar gaubia paslaptis, bet jau aišku, kad lietuvis žuvo ne tarnybos metu.

Kaip rašo „Lietuvos rytas“, 31 metų M.Sutkus buvo ne paprastas kareivis, o žalioji beretė. Taip vadinami kariai, tarnaujantys JAV kariuomenės specialiųjų operacijų grupėje.

Lietuvis, kurio žūtis nebuvo tiesiogiai susijusi su tarnyba, penktadienį bus palaidotas karių kapinėse Naujojo Džersio valstijoje.

Kentukio valstijos policija kario kūną rado vasario 25 dieną nuosavame automobilyje kaimo vietovėje netoli JAV karinių pajėgų bazės Fort Kambele. JAV pilietybę gavęs lietuvis čia tarnavo mažiau nei metus.

Kentukio valstijos policija kario kūną rado vasario 25 dieną nuosavame automobilyje kaimo vietovėje netoli JAV karinių pajėgų bazės Fort Kambele.

Dėl aplinkybių kyla daug klausimų, nes M.Sutkus žuvo ne automobilio katastrofoje. JAV kariuomenėje labai padaugėjo savižudybių. Vien sausį iš gyvenimo savo noru pasitraukė 24 kariai. Vasarį patvirtinti du, o tiriama 16 savižudybės atvejų.

„Tai – ne autoavarija. Kiek žinome, kitų asmenų ten nebuvo“, – dienraščiui sakė majoras Chrisas Augustine'as, JAV kariuomenės specialiosiose pajėgose atsakingas už ryšius su visuomene.

M.Sutkaus mirties aplinkybes tiria Kentukio valstijos policija.

„Kol vyksta tyrimas, susijęs su mirtimi, mes negalime pateikti jokios informacijos, – teigė detektyvas Scottas Smithas. – Galbūt informacija taps vieša pasibaigus tyrimui, tačiau tai įvyks negreitai“.

„Kariuomenės tyrimas nesibaigs greitai. O tada paaiškės, ar jo išvados bus skelbiamos viešai“, – panašiai aiškino majoras Ch.Augustine'as.

Apie sūnaus žūtį Kęstutis ir Gražina Sutkai, prieš aštuoniolika metų iš Lietuvos emigravę į Jungtines Amerikos Valstijas, sužinojo iškart po nelaimės – į jų namus Naujojo Džersio valstijoje atkeliavo kariuomenės pranešimas.

Tuo metu šeimai nebuvo paaiškinta, kaip Mantas žuvo. Vėliau Sutkai sužinojo, jog sūnus žuvo ne misijoje karo zonoje, o Amerikoje.

Ketvirtadienį po mirties praėjus dviem savaitėms, M.Sutkus bus pašarvotas Naujajame Džersyje. Penktadienį valstijos pietuose vyks laidotuvės. Amžino atilsio jis guls karių kapinėse, pavadintose generolo Williamo C.Doyle'io vardu.

M.Sutkus priklausė specialiųjų pajėgų grupei „Airborne“. Tai yra karinės pajėgos, panašios į jėgerius, kurie bet kada be įspėjimo gali būti nuskraidinami į mūšį. Tapti JAV specialiųjų tarnybų kariu nėra paprasta. Tam reikia ilgų ir sekinamų mokymų, kuriuos sugeba baigti tik nedaugelis.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius