-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2009 01 14

Žemės klausimas virto galvosūkiu

Kai kurie Šiaulių gyventojai nežino, kaip reaguoti į žinią, kad pagal naująjį Šventupio mikrorajono planą visuomenės poreikiams iš jų gali būti paimta dalis arba visas sklypas. Tačiau atlyginti už privačią žemę miesto savivaldybė neturi lėšų.
Žemė
Žemė / BFL nuotr.
Temos: 2 Sklypas Kaina

Pensininkas Pranas gruodžio pradžioje gavo laišką, ant kurio puikavosi Šiaulių miesto savivaldybės antspaudas. Jame rašoma, kad šiauliečiui priklausanti žemė (visas sklypas arba jo dalis) gali būti paimta visuomenės poreikiams. Pagal dabar parengtą Šiaulių Šventupio gyvenamojo rajono specialųjį planą pensininko turimi arai praverstų tiesiant kelius ir komunikacijas.

Žmogus susirūpinęs nuskubėjo pas artimiausius kaimynus, tačiau jie panašaus laiško negavo. Pensininkas nuliūdo, kad iš jo gali būti atimtas gyvenimo džiaugsmas: „Jei neturėčiau užsiėmimo sode, gal jau seniai būčiau kojas pakratęs. Kai ko nesuprantu – juk nacionalizacijos laikai baigėsi..“

Kokia ta rinkos kaina?

Neseniai į susirinkimą sugužėję Šventupio rajono senbuviai išgirdo, kad viskas vyksta pagal planą – Šventupio planą. Tačiau pinigų privatiems sklypams išpirkti, deja, nėra. Susirinkusiems gyventojams paaiškinta, jog Šventupio miškelyje, priklausančiame privatiems savininkams, jau dabar nebegalima nieko keisti. Jame bus parkas.

Kaip sau leido pajuokauti plano rengėjai, savininkai tegalės nemokamai pasivaikščioti po būsimą parką. Vyriausioji miesto architektė Rasa Budrytė visus šiek tiek „nusodino ant žemės“ pasakydama, kad iš žmonių neišpirkus žemės rinkos kainomis, realiai plano reikalai nepajudės iš vietos.

Vyriausioji miesto architektė Rasa Budrytė visus šiek tiek „nusodino ant žemės“ pasakydama, kad iš žmonių neišpirkus žemės rinkos kainomis, realiai plano reikalai nepajudės iš vietos.

Pensininkas Pranas ir kiti laiškus gavę Šventupio gyventojai intensyviai mąsto, kaip išgelbėti savo nuosavybę. Planą rengianti įmonė visus tikino, jog „aukų“ bus santykinai mažai. Apytikriai iš 10 savininkų gali tekti nurėžti po gabalėlį sklypo, o visa žemė, tikėtina, bus paimta tik iš 2 gyventojų. Tiesa, dar gal 5 savininkai neteks maždaug hektaro miško.

Miglotos perspektyvos

Architektei R.Budrytei vis dar atrodo realu, kad Šventupio mikrorajonas suklestės. „Dabar visi laukia, kada galės statyti gyvenamuosius namus, bet kol nenutiesti keliai, komunikacijos, to daryti neįmanoma“, – aiškino ji.

Šventupio gyvenamasis rajonas užima apie 254 hektarus žemės, jame planuojama tolesnė pietinio rajono plėtra. Kadaise žmonėms netvarkingais rėžiais čia buvo grąžinta žemė. Dabar šį plotą tikimasi paversti tikru gyvenamuoju rajonu, turinčiu gatves ir vaikų ugdymo įstaigas.

Prieš metus miesto architektai kalbėjo optimistiškiau. Buvo manoma, kad plano reikalai taip ilgai neužtruks. Dabar prie nepatenkintų Šventupio gyventojų nuotaikų prisideda ir daugiau problemų – iki dugno iššluotas miesto savivaldybės biudžetas, subliūškęs statybų bumas.

Visuomenės poreikiai neaiškūs

Šiaulių apskrities viršininko administracija jau kartą įspėjo Šiaulių miesto savivaldybę dėl blogo Šventupio gyventojų informavimo. Vytautas Varnas, Šiaulių apskrities Žemės reformos ir konsolidacijos skyriaus vedėjas, teigė, jog dar per anksti informuoti žmones apie tai, kad žemė bus paimta visuomenės poreikiams. „Visuomenės poreikių planą reikės rengti vėliau – kai bus patvirtintas teritorijos detalusis planas. Sunerimusius gyventojus galiu nuraminti, kad jiems turi būti siūloma žemės kaina. Jeigu ji netenkins, bus galima ją didinti“, – aiškino V.Varnas. Jo manymu, šiandien niekas negali tiksliai pasakyti, ar numatomas tiesti kelias bus naudingas visuomenei, ar tik ten esančių privačių sklypų savininkams.

Vedėjas akcentavo, jog net patvirtinus visus planus niekas neturi teisės atimti iš savininko žemės. Tad jei visuomenei iš tiesų prireiks pensininko Prano ar kito žmogaus sklypo, savivaldybei teks sumokėti už jį tikrąją kainą. Arba bylinėtis teisme.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius