Prenumeratoriai žino daugiau. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Prenumeruoti
2016 08 26

V.Baltraitienę skandina kvietimas, nuskambėjęs buvusio ministro K.Starkevičiaus jubiliejuje?

Žemės ūkio ministrė Virginija Baltraitienė teigia nežinanti, iš kur jos ir Latvijos žemės ūkio ministro Janio Duklavo vakarienėje su medžiokle atsirado Lietuvos maisto pramonės ir žemės ūkio technikos magnatai – „Biovela Group“ vadovas Virginijus Kantauskas ir UAB „Dojus agro“ vadovas Pranas Dailidė. Ji teigė, kad verslininkus tikriausiai pasikvietė J.Duklavas, tačiau šis, paklaustas apie tai, išsigynė net nepažįstąs vakarienėje dalyvavusio V.Kantausko. 15min išsiaiškino, kad šio skandalo ištakos siekia buvusio žemės ūkio ministro Kazimiero Starkevičiaus jubiliejų.
Kazys Starkevičius
Kazys Starkevičius / Irmanto Gelūno / BNS nuotr.

Darbo partijos atstovė V.Baltraitienė kreipėsi Vyriausiąją tarnybinės etikos komisiją (VTEK) teigdama, kad Lietuvos verslininkus į renginį asmeniškai pakvietė Latvijos žemės ūkio ministras.

„Ministerija derino oficialios Latvijos bei Lietuvos žemės ūkio ministerijų atstovų vakarienėje dalyvavusių asmenų sąrašus. Mano žiniomis, keli Lietuvos verslo atstovai buvo pakviesti Latvijos ministro iniciatyva, o vienas iš jų – Pranas Dailidė ir organizavo medžioklę“, – pranešime spaudai teigė V.Baltraitienė.

Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginija Baltraitienė
Luko Balandžio / 15min nuotr./Virginija Baltraitienė

15min sužinojo, kur ir kada galėjo nuskambėti šis kvietimas.

Buvusio ministro jubiliejus

Paaiškėjo, kad šio skandalo siūlo galai veda į buvusio žemės ūkio ministro, konservatoriaus Kazio Starkevičiaus kiemą. Savo namuose, likus vos savaitei iki skandalingosios medžioklės, K.Starkevičius šventė savo 60 metų jubiliejų.

15min žiniomis, tarp buvusio ministro, o dabar parlamentaro svečių buvo daugelis vėliau kilusio skandalo dalyvių. Čia šventė ir Latvijos žemės ūkio ministras J.Duklavas, ir „Biovela Group“ vadovas Virginijus Kantauskas, kurį ministras BNS išsigynė pažįstantis, ir korupcijos skandalo centre atsidūręs Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) vadovas Jonas Milius.

15min nuotr./Jonas Milius, Virginija Baltraitienė ir Virginijus Kantauskas
15min nuotr./Jonas Milius, Virginija Baltraitienė ir Virginijus Kantauskas

Liepos 23 dieną vyko K.Starkevičiaus jubiliejus, o liepos 27 dieną – Lietuvos ir Latvijos ministrų vakarienė. Redakcijos šaltinių teigimu, būtent K.Starkevičiaus jubiliejaus šventėje J.Duklavas asmeniškai pakvietė žinomus Lietuvos verslininkus su juo susitikti dar kartą. Būtent šie verslininkai ir ėmėsi organizuoti Latvijos ministro pramogas Panevėžio rajone, Petriškių stumbryne suplanuoto susitikimo metu.

Latvijos premjeras Maris Kučinskis jau pareikalavo, kad J.Duklavas pateiktų pasiaiškinimus, pranešė BNS.

Apie svečius kalbėti nenorėjo

15min penktadienį susisiekė su K.Starkevičiumi, kuris apie jubiliejaus svečius kalbėti nenorėjo.

– Aiškinamės, iš kur Lietuvos ir Latvijos ministrų susitikime atsirado žinomi verslininkai. Ar tiesa, kad jie Latvijos ministro kvietimo sulaukė jūsų gimtadienio šventėje?

– Tai tikrai netiesa.

– Bet skandale minimi verslininkai jūsų gimtadienyje buvo?

– Mano gimtadienis yra mano asmeninė šventė. Tikrai nevardinsiu, kas dalyvavo, bet jokių kvietimų negirdėjau.

– Ar Latvijos ministras buvo jūsų gimtadienyje?

– Buvo, buvo. Aš irgi jo gimtadienyje buvęs. Tai mano asmeninis reikalas. Nu jau tikrai. Gimtadienį dariau savo namuose.

– Mūsų šaltiniai sako, kad būtent jūsų gimtadienyje Latvijos ministras pakvietė Lietuvos verslininkus susitikti dar kartą?

– Tai jūs šaltinių ir klauskit. Tikrai tokio kvietimo negirdėjau ir nieko apie tai nežinau. Čia jau asmeniniai dalykai.

– Suprantu. Į savo gimtadienį jūs tikrai galite kviesti, ką norite. Tai jūsų reikalas. Mane domina tik tai, kaip po savaitės žemės ūkio ministrų susitikime atsirado keli Lietuvos verslininkai?

– Nežinau. Mano gimtadienis nebuvo slaptas. Juo labiau jubiliejus. Buvome ir bažnyčioje. Galėjote atvažiuoti ir pamatyti.

– Tikrai gaila, kad nedalyvavom. Tai su jubiliejumi jus ir gero savaitgalio.

– Ačiū, ačiū.

Nudega ne pirmą kartą

Kuo baigiasi tokie pasisėdėjimai su įtakingais verslininkais, žino ne vienas Lietuvos politikas. 2013 m. pavasarį po skrydžio į Kazachstaną bendrovės „Arvi“ užsakytu verslo klasės lėktuvu iš savo pareigų atsistatydino ūkio ministrė Birutė Vėsaitė.

Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Birutė Vėsaitė
Viganto Ovadnevo / 15min nuotr./Birutė Vėsaitė

Vos prieš kelis mėnesius dėl savo pietų su su „MG Baltic“ grupės įmonių vadovais teko viešai aiškintis Vilniaus merui Remigijui Šimašiui.

Visuomenei klausimų kilo ne tik dėl pokalbio turinio, bet ir dėl to, jog politikai šių susitikimų neįtraukia į oficialias darbotvarkes.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Vasarinių padangų sezonas: kur rasti geriausią kainos ir kokybės santykį?
Reklama
Pranešimas apie prašymų dėl triukšmo mažinimo priemonių įgyvendinimo išlaidų kompensavimo priėmimą
Reklama
Atėjo metas apsitverti sklypą: specialistų patarimai
Reklama
„CFMOTO“ tapo naujos motociklų vairavimo akademijos Lietuvoje partneriais
Užsisakykite 15min naujienlaiškius