-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 07 07

ŽIV infekcija Lietuvoje gali išplisti, teigia ekspertai

Sergamumas žmogaus imunodeficito virusu (ŽIV) Lietuvoje yra santykinai mažesnis nei kitose Baltijos šalyse, tačiau ekspertai teigia, kad virusas gali išplisti.
AIDS dienos minėjimas
AIDS dienos minėjimas / Šarūno Mažeikos/BFL nuotr.

Valstybinėje ŽIV/AIDS ir lytiškai plintančių infekcijų profilaktikos kontrolės 2010–2012 metų programoje pabrėžiama, kad nors pastaraisiais metais ŽIV infekcija tarp švirkščiamųjų narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartotojų plinta lėčiau, situacija šioje rizikos grupėje išlieka grėsminga.

Prieš kelerius metus Lietuvos AIDS centro atlikti ŽIV paplitimo tyrimai parodė, kad 8 procentai narkomanų Vilniuje yra užsikrėtę ŽIV.

„Šie duomenys objektyviai patvirtina, kad Lietuva yra koncentruoto ŽIV paplitimo šalis. Prognozuojama, kad per švirkščiamųjų narkotinių ir psichotropinių medžiagų vartotojų lytinius partnerius ŽIV infekcija gali išplisti į bendrą populiaciją“, – rašoma programoje, kurią trečiadienį ketina tvirtinti Vyriausybė.

2008 metų duomenimis, ŽIV infekcijos paplitimo rodiklis Lietuvoje 100 tūkst. gyventojų siekė 36,98. Tai beveik 14 kartų mažiau nei Estijoje ir 5 kartus mažiau nei Latvijoje. Daugiausia ŽIV atvejų Lietuvoje užregistruota Klaipėdoje.

ŽIV užsikrėtusių vyrų yra apie 5 kartus daugiau nei moterų. ŽIV infekcijos pirmasis atvejis Lietuvoje diagnozuotas 1988 metais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius