Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 10 19

Žmogaus teisių komitetas siūlo asmenims, seksualiai išnaudojusiems vaikus, uždrausti dirbti su vaikais ir po teistumo išnykimo

Spalio 19 d. Žmogaus teisių komitetas apsvarstė Vaiko teisių apsaugos pagrindų įstatymo papildymo 431 straipsniu įstatymo projektą Nr.XIP-2585.
Pedofilija
Pedofilija / Sauliaus Chadasevičiaus / 15min nuotr.

Projekto uždavinys – asmenims, teistiems už bet kokius tyčinius nusikaltimus vaikui, uždrausti dirbti darbą, susijusį su vaikų auklėjimu, mokymu, priežiūra ir jo saugumo užtikrinimu. Pagal pateiktą projektą toks draudimas asmeniui  galiotų tik jo teistumo laikotarpiu.

Komitetas iš esmės pritarė įstatymo projektui, kuriuo siekiama sukurti vaikams saugesnę aplinką visuomenėje. Tačiau komitetas, įvertinęs būtinybę geriau saugoti vaikus nuo seksualinių nusikaltėlių, pasiūlė tobulinti įstatymo projektą  ir šį projektą papildyti nuostata, draudžiančia dirbti darbą, įskaitant ir savanoriavimą,  susijusį su vaikų auklėjimu, mokymu, priežiūra ar jų saugumo užtikrinimu, asmenims, kurie teisti už nusikaltimus vaiko seksualinio apsisprendimo laisvei ir (ar) neliečiamumui,  nepaisant teistumo išnykimo ar panaikinimo. Komiteto siūlymu, reikėtų nustatyti, kad teismas, atsižvelgdamas į padaryto nusikaltimo sunkumą bei įvertinęs nusikaltusio asmens keliamą pavojų nusikalsti ateityje, sprendžia, ar  toks draudimas nustatomas laikinai, ar visam laikui. Asmeniui galėtų būti paliekama teisė kreiptis į teismą, kad toks draudimas būtų panaikintas, jeigu jis įrodo, kad jo elgesys pasikeitė.

Lietuva yra pasirašiusi Europos Tarybos konvenciją dėl vaikų apsaugos nuo seksualinio  išnaudojimo ir seksualinės prievartos, tačiau šios konvencijos dar neratifikavo. Pagal šią konvenciją profesijas, kurių atstovams tenka dirbti su vaikais, galėtų rinktis tik asmenys, kurie nebuvo bausti už vaikų seksualinį išnaudojimą ar seksualinę prievartą.

Taip pat šiuo metu svarstomas Pasiūlymas dėl Europos Parlamento ir Tarybos direktyvos dėl kovos su seksualine prievarta prieš vaikus, jų seksualiniu išnaudojimu ir vaikų pornografija. Europos Parlamentui pritarus Pasiūlymui ir įsigaliojus Direktyvai, asmenims, pažeidusiems vaikų seksualinio apsisprendimo laisvę ir (ar)  neliečiamumą, turėtų būti laikinai arba visam laikui uždraustas darbas su vaikais.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius