Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2008 10 22

„Zuikiams“ – didesnės baudos

Vyriausybė pritarė ir teiks Seimui svarstyti Administracinių teisės pažeidimų kodekso pataisas griežčiau bausti be bilieto važiuojančius keleivius. Važiuojant be bilieto arba įsigijus bilietą su nuolaida, tačiau nepateikus atitinkamų dokumentų, patvirtinančių teisę į transporto lengvatas, teks pakloti nuo 60 iki 100 litų.
Troleibusas
Troleibusas / Dienraščio „15 minučių“ nuotr.

Iki šiol baudos už važiavimą be bilieto vietinio susisiekimo (miesto) transportu buvo 10–20 litų, priemiestiniuose maršrutuose – 20–30 litų, tolimojo ir tarptautinio susisiekimo maršrutuose – 30–50 litų. Pastebėta, kad tokios baudos yra per mažos ir neskatina žmonių įsigyti bilieto. Šiuo metu galiojantys baudų dydžiai buvo nustatyti dar 2000 metais, nuo to laiko važiavimo bilietai ne kartą brango. Kai kuriais atvejais baudos tebėra mažesnės nei bilietų, pvz., terminuotųjų, kainos.

Vaikų nuo 7 iki 16 metų vežimas be bilieto juos vežantiems žmonėms užtrauks baudą nuo 40 iki 80 litų (šiuo metu – 10–50 litų). Tokia pati bauda grės ir 14–16 metų paauglių tėvams ar globėjams (rūpintojams), jei vaikai vieni, be suaugusio asmens, važiuos be bilieto keleivine kelių transporto priemone. Iki šiol už šio amžiaus grupės žmonių padarytus pažeidimus atsakomybė nebuvo numatyta.

Taip pat sugriežtinama ir vežėjų atsakomybė. 250–500 litų baudos bus skiriamos ne tik už keleivių vežimą be bilieto, bet ir už keleivių, įsigijusių važiavimo bilietus su nuolaida, tačiau nepateikusių atitinkamų dokumentų, vežimą. Tokio pat dydžio baudos numatomos ir už dviejų ar daugiau bilietų su nuolaida pardavimą vietoj vieno važiavimo bilieto, už dviejų ir daugiau važiavimo bilietų su nuolaida išspausdinimą viename važiavimo biliete. Pakartotinai padarius tokio pobūdžio pažeidimą, grės 350–700 litų bauda.

Naujai nustatoma atsakomybė už keleivių vežimo užsakomaisiais reisais tvarkos pažeidimus. Ne iš anksto sudarytos ir neturinčios bendro kelionės tikslo keleivių grupės rinkimas ar vežimas arba keleivių grupės vežimas nepateikus iš anksto sudarytos keleivių vežimo sutarties ir (ar) keleivių vežimo lapo ar pateikus neužpildytus dokumentus užtrauks vairuotojams baudą nuo 250 iki 500 litų arba įmonės vadovui ar jo įgaliotam asmeniui, kuriam pavesta vadovauti keleivių vežimo veiklai, – nuo 500 iki 1000 litų. Už pakartotinius tokius pažeidimus numatomos atitinkamai nuo 500 iki 1000 litų ir nuo 1000 iki 2000 litų baudos.

Susisiekimo ministras Algirdas Butkevičius po Vyriausybės posėdžio teigė, jog šis Vyriausybės nutarimas paruoštas todėl, kad savivaldybės kreipėsi ir prašė peržiūrėti baudų dydžius.

„Pasidarė geriau važinėti viešuoju transportu ir susimokėti baudą negu pirkti bilietus. Baudos buvo labai mažos. Be to, nebuvo reglamentuotas bagažo, perduodamo į autobusus, vežimas. Pasitaikė piktnaudžiavimų nuolaidomis – bilietus nusipirkdavo asmenys, kuriems nuolaida netaikoma“, - pasakoja A.Butkevičius.

Vienas svarbiausių prašymų – numatyti tvarką ir baudų dydžius tiems vairuotojams, kurie autobusų stotyse nelegaliai surenka keleivius ir juos veža, neturėdami dokumentų.

„Kai įvyksta koks nors eismo įvykis, sunku išsiaiškinti, kas dėl to kaltas. Dabar jei bus nustatyti minėti pažeidimai, asmenys privalės susimokėti baudas“, – teigė A.Butkevičius.

Baudas užsitrauks šešėlinės ekonomikos atstovai, kurie nemoka valstybei mokesčių už krovinių pervežimą. Didesnės nuobaudos bus taikomos vairuotojams, susirenkantiems keleivius iš stočių.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius