-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2015 09 04

Žurnalistas A.Budraitis negali atgauti pinigų iš du ledo ritulio klubus skolose nuskandinusio A.Silino

Trečiadienį 15min.lt viešai atsiribojo nuo sporto žurnalisto Aurimo Budraičio, kuris telefonine žinute savo pašnekovui pagrasino portale paskelbti neigiamą informaciją, jei jam nebus sumokėta skola. Nors 15min.lt netoleruoja ir netoleruos tokių veiklos metodų bei viešai pranešė su A.Budraičiu nedirbęs ir nedirbsiantis ateityje, ši istorija nėra baigta.
Žurnalistas Aurimas Budraitis.
Žurnalistas Aurimas Budraitis. / 15min.lt/Mato Dauginio nuotr.

A.Budraitis 15min.lt portalo vardu pasinaudojo norėdamas atgauti pinigus už atliktą darbą iš ledo ritulio klubo „Žalgiris“ vadovo Andrėjaus Silino. Šis klubas skolingas ne tik žurnalistui, bet ir žaidėjams bei darbuotojams. Tai ne pirmas klubas, kuris skolose skęsta vadovaujant A.Silinui. Tokiu pat būdu prispaustas skolų kupros pernai iš lygos pasitraukė „HC Baltica“. Pats A.Silinas išgirdęs 15min.lt klausimus situaciją komentuoti atsisakė.

Skandalinga žinutė

15min.lt pasiekė A.Silino laiškas, kuriame verslininkas pasidalijo iš žurnalisto A.Budraičio gauta žinute. Jis neneigė, kad su A.Budraičiu bendradarbiavo, tačiau prašė atkreipti dėmesį į grasinimą, kuris jam priminė turto prievartavimą. 15min.lt susisiekė su A.Budraičiu. Žurnalistas buvo perspėtas, kad tokie grasinimai ne tik pažeidžia žurnalistinę etiką, bet ir daro žalą portalui, kuriame A.Budraitis niekada nedirbo. 15min.lt savo poziciją paskelbė viešai.

15min.lt nuotr./Žurnalisto siųsta grasinanti žinutė
15min.lt nuotr./Žurnalisto siųsta grasinanti žinutė

Pinigų už pusantro mėnesio taip ir neatgavau. Baigėsi sezonas, tačiau pinigų man niekas mokėti nesiruošė. Vis paskambindavau, tačiau dažniausiai A.Silinas ragelio nekeldavo, – paaiškino A.Budraitis.

A.Budraitis savo socialinio tinklo „Facebook“ paskyroje viešai atsiprašė dėl netinkamo elgesio, tačiau pateikė daugiau informacijos apie aplinkybes, kurioms esant buvo parašyta ši žinutė. Susisiekus su žurnalistu jis teigė, kad turto iš verslininko neprievartavo, o bandė atgauti pusmetį pradelstą skolą už atliktą darbą.

„2013-2014 m. A.Silinas vadovavo ledo ritulio klubui „HC Baltica“. Klubas sugriuvo nepasibaigus sezonui. Tie patys savininkai startavo kitą sezoną, tačiau klubas vadinosi „Žalgiris“. Jie ėmė ieškoti žmogaus, kuris galėtų rašyti tekstus. Pasiklausinėjau apie klubą pažįstamų. Atrodė, kad finansinės problemos išspręstos.

Sutarėm, už kokią sumą jiems rašysiu. Dirbu pagal individualios veiklos pažymėjimą. Susitarimas įvyko gruodžio mėnesį. Rašiau nuo sausio pradžios iki kovo vidurio. Netrukus pastebėjau, kad prasideda problemos, nes man buvo vis žadama, kad pinigus atiduos rytoj ar poryt, kitą savaitę.

Aurimas Budraitis
Aurimas Budraitis

Su manimi buvo atsiskaityta už vieną mėnesį. A.Silinas man sumokėjo 300 eurų. Pinigų už pusantro mėnesio taip ir neatgavau. Baigėsi sezonas, tačiau pinigų man niekas mokėti nesiruošė. Vis paskambindavau, tačiau dažniausiai A.Silinas ragelio nekeldavo, o kai pakeldavo buvau vėl apdalinamas pažadais. Man buvo sakoma, kad klubas baigia susitarti su „Achema“ dėl paramos ir pinigų bus.

Nieko nebuvo. Kiek žinau, „Achemos“ parama klubą pasiekė, tačiau skolos liko, nors pats A.Silinas man kartojo, kad iš „Achemos“ gavo ne visus pinigus. Belaukiant atėjo liepos mėnesis. A.Silinas ragelio ėmė nekelti visai. Liepos pabaigoje ėmiau ir parašiau jam šią žinutę“, – pasakojo A.Budraitis.

Nesibaigiančios skolos

Pinigų atgauti kitais būdais negalėjau. Žinau buvusias darbuotojas, kurių skolas bando išieškoti antstoliai, tačiau klube nėra turto. Klubas skolingas žaidėjams, darbuotojams. Tas pats buvo su „HC Baltica“. Savo uždirbtų pinigų neatgavo žaidėjai iš Rusijos, Čekijos, – minėjo žurnalistas.

Pasak pašnekovo, žinutė suveikė: „Po pusvalandžio A.Silinas paskambino. Staiga ir laiko susitikti atsirado. Į susitikimą nėjau, pasakiau, kad daugiau pažadų klausyti nenoriu, o laukiu savo sąžiningai uždirbtų pinigų. Žinutės buvo gal aštuonios. Perspėjau, kad iki rugsėjo 1-osios laukiu savo pinigų. Jeigu ne, imu viešinti visą informaciją apie jo piktnaudžiavimus.“

A.Budraičio žinutę A.Silinas 15min.lt elektroniniu paštu persiuntė rugsėjo antrąją dieną, praėjus daugiau nei mėnesiui nuo jos gavimo. Paklaustas, kodėl grasinimui paminėjo 15min.lt, kuriame niekada nedirbo ir kuriam niekada nerašė, A.Budraitis teigė, kad tai nebuvo sąmoningas pasirinkimas.

„Tai niekaip nesusiję su konkrečiu portalu. Tai tas pats, kas vietoje sauskelnių parašyčiau „pampersai“. Jūs turite rubriką, į kurią gali rašyti skaitytojai. Tai ir pažadėjau padaryti. Aš nedirbu 15min.lt, neturiu jokių garantijų, kad mano tekstas bus išspausdintas, bet parašyti tikrai galiu. Neabejoju, kad tema galėtų būti įdomi ir kitiems portalams. Toks klubo paskandinimas skolose kartojasi antrus metus iš eilės.

Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Bankrotas
Luko Balandžio/15min.lt nuotr./Bankrotas

Pinigų atgauti kitais būdais negalėjau. Žinau buvusias klubo darbuotojas, kurių skolas bando išieškoti antstoliai, tačiau klube nėra turto. Klubas skolingas žaidėjams, darbuotojams. Tas pats buvo su „HC Baltica“. Savo uždirbtų pinigų neatgavo žaidėjai iš Rusijos, Čekijos.

Visą laiką sakoma tas pats, kad neatsiskaito akcininkai, bet su darbuotojais dėl algų ne akcininkai tariasi, o pats A.Silinas. Neturėdamas pinigų jis galėjo bent jau darbuotojus perspėti. Be manęs, yra daug žmonių, kuriems nesumokėta.

Dirbant klubui man reikėjo skambinėti į Rusiją, važiuoti į Elektrėnus. Visa tai kainavo, o pinigai nesumokėti. Žinau, kad ledo ritulininkų algos vėlavo po kelis mėnesius ir daugiau. Žaidėjai pinigų neatgauna iki šiol.

Šiuo metu oficialiai ledo ritulio klube „Žalgiris“ dirba keturi žmonės. Realiai jie visi įforminti dirbti po vieną valandą per savaitę.

Taip, mano žinutė nebuvo graži, bet aš nežinau, kaip bendrauti su aferistais. Jiems mandagiai kažką aiškinti yra beviltiška. 15min.lt panaudojau nesąmoningai. Tikrai neturėjau jokių garantijų, kad ten kas nors mano tekstą spausdins. Dabar konkretaus portalo tikrai neminėčiau, tačiau ir toliau manau, kad viešumas yra rimtas ginklas. Nesiteisinu ir pripažįstu savo klaidą, bet tikrai nesuprantu, kodėl iš aferisto daroma auka. Iš jo aš iki šiol neatgavau savo pinigų ir nežinau, ar juos atgausiu“, – apmaudo neslėpė A.Budraitis.

Kalbėti nepanoro

A.Silinas į 15min.lt klausimus atsakyti nepanoro.

Pats A.Silinas į 15min.lt klausimus atsakyti nepanoro. Jis pakėlė ragelį, tačiau išgirdęs, apie ką norima kalbėti, pasakė, kad yra susirinkime. Paprašytas perskambinti jis to taip ir nepadarė, vėliau į žinutes ir skambučius neatsakinėjo.

„Žalgirio“ ledo ritulio klubas daug klausimų kėlė nuo įsikūrimo. Rusijos MHL jaunimo ledo ritulio lygoje rungtyniaujantis klubas į save atkreipė dėmesį, kai internete pasklido rungtynių nuotraukos, kuriose „Žalgiris“ ant žaidėjų marškinėlių pavirto „Жальгирис“. Rusijoje rungtyniaujančiam klubui atstovauja net vienuolika Rusijos žaidėjų. Tuo tarpu lietuvių klube vos keturi.

Facebook.com/Vilniaus „Žalgirio“ aprangos
Facebook.com/Vilniaus „Žalgirio“ aprangos

15min.lt jau rašė, kad naujai sukurtas ledo ritulio klubo atstovai sezono pradžioje negalėjo paaiškinti nei daugeliui lietuvių sentimentus keliančio pavadinimo pasirinkimo, nei klubo finansavimo būdų, išskyrus „Achemos“ paramą, nebuvo atskleista ir valdybos sudėtis.

Nepaisant antro per dvejus metus subyrėjusio ledo ritulio klubo, kuriam vadovavo A.Silinas, jo karjera klojasi puikiai. A.Silinas yra Nacionalinės ledo ritulio ir Nacionalinės vaikų ledo ritulio lygų tarybų narys.

A.Silinas iki šiol vadovauja skolų prislėgtai VšĮ „HC Baltica“, su darbuotojais ir žaidėjais neatsiskaitančiam ledo ritulio klubui „Žalgiris“, UAB „Euronevo“ ir UAB „Runetas“. 15min.lt duomenimis, dalis ledo ritulio klubo „Žalgiris“ finansinių operacijų vyko per UAB „Euronevo“. Taip pat iki šiol nėra aiškus santykis tarp „Žalgirio“ ir VšĮ „HC Baltica“. Dalis „Žalgirio“ finansinių srautų buvo nukreipiami į „HC Baltica“, nors teisiškai tai dvi skirtingos įmonės su skirtingais finansiniais įsipareigojimais.

15min.lt nekeičia savo principinės nuostatos, kad žurnalisto darbas turi būti skaidrus ir sąžiningas. Prisidengiant portalo vardu tvarkytis asmeninius finansinius klausimus nėra etiška. Kita vertus, verslui turėtų būti keliami ne mažesni sąžiningumo reikalavimai, o neprofesionalus žurnalisto elgesys nėra kliūtis aiškintis finansinius piktnaudžiavimus. A.Silino ir jo vadovaujamų įmonių likimas išliks 15min.lt žurnalistų akiratyje.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius