-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 05 31

Žurnalistinis eksperimentas: susituokti antrąkart galima Bažnyčios tribunolui nepanaikinus pirmos santuokos

Kauno kunigai už pinigus sutinka paspartinti Bažnyčios tribunolą, už dar didesnius – antrą kartą sutuokti bažnyčioje ir be Tribunolo sprendimo, rašo „Kauno diena“.
Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius
Arkivyskupas Sigitas Tamkevičius / Sauliaus Žiūros/BFL nuotr.

Dienraštis primena, kad amžiną meilę Dievo akivaizdoje prisiekti įmanoma antrąsyk, tačiau tik tokiu atveju, jei atlikęs tyrimą Bažnyčios tribunolas pripažįsta, kad pirmoji santuoka negaliojo jau jos sudarymo bažnyčioje dieną. Pagrindinės tokį sprendimą lemiančios priežastys gali būti kelios: vieno iš sutuoktinių nesugebėjimas prisiimti esminių santuokos pareigų dėl psichikos sutrikimų, ankstesnės santuokos sudarymas per prievartą ar iš didelės baimės, vieno iš sutuoktinių lytinė impotencija.

Bažnytinės santuokos anuliavimas kainuoja apie 200 litų. Laukti sprendimo gali tekti metus, o gal ir ilgiau. Tiesa, tai nereiškia, kad numatytą dieną sulauksite teigiamo bažnytinio teismo sprendimo. Bet, dienraščio teigimu, yra paprastesnis ir greitesnis būdas – neoficialus pokalbis su Dievo vietininku Žemėje.

„Galiu tokį dokumentą su garantuotai jums palankiu atsakymu parūpinti per keturis mėnesius“, – išgirdo dienraščio korespondentė vienoje Kauno bažnyčių, kai pasiteiravo, ar įmanoma greičiau nei oficialiai gauti Bažnyčios tribunolo sprendimą apie santuokos anuliavimą.

Išgirdęs, kad tiek laukti pora negali, klebonas pasiūlė šį terminą sutrumpinti perpus, iki dviejų mėnesių.

Sužinojęs, kad ir pastarasis variantas netenkina, dvasininkas sutiko padaryti „mažą nuodėmę“ – sutuokti antrą kartą, nors pirmoji bažnytinė santuoka ir neanuliuota.

Dienraštis taip pat pastebi, kad didesnių, strategiškai patogiose vietose įsikūrusių bažnyčių klebonai esą su jaunavedžiais pokalbio nepradeda be 200 litų voke. Mažesnių bažnyčių klebonai prašo perpus menkesnės sumos. Kainą diktuoja ir tai, ar žiedais nutarėte mainytis savo, ar kitoje parapijoje.

„Į parapijos kleboną reikia kreiptis ne mažiau kaip prieš tris mėnesius iki numatomos santuokos datos, pristatyti pažymą, liudijančią apie krikštą ir laisvą statusą santuokai sudaryti. Sužadėtiniai turi išklausyti parengiamuosius kursus, – vardijo Šv.Gertrūdos bažnyčios rektorato raštinės darbuotoja. – Norintieji tuoktis pas mus, o ne savo parapijoje, privalo gauti savo parapijos klebono leidimą. Santuoka pas mus jums kainuos 500 litų.“

Dalis šių pinigų esą atiteks per ceremoniją grosiančiam vargonininkui, bažnyčią puošiančioms moterims, likusieji – bažnyčiai.

Išgirdęs apie tai, kad už pinigus galima be vargo antrą kartą susituokti bažnyčioje, Kauno arkivyskupas metropolitas Sigitas Tamkevičius neslėpė nuostabos.

„Netikiu, kad tokie dalykai vyksta. Tai būtų skandalų skandalas! – apstulbo Vyskupų Konferencijos pirmininkas. – Tokį žingsnį žengęs dvasininkas rizikuotų netekti savo užimamų pareigų, be to, labai suabejočiau jo tikėjimu.“

Žinia apie Kauno bažnyčiose nustatomą aukų už Santuokos sakramentą dydį arkivyskupą metropolitą ne mažiau šokiravo. Kunigai, pasak jo, žmogui gali patarti, kiek aukoti – kelias dešimtis ar šimtinę.

„Tik ne 500 litų. Švelniai tariant, esu nustebęs. Teks labai rimtai pasikalbėti su Šv.Gertrūdos bažnyčios rektoriumi. Galiu net nuspręsti taip, kad Santuokos sakramentas šioje bažnyčioje nebūtų teikiamas“, – sakė S.Tamkevičius.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius