Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 09 21

Žurnalistų etikos inspektorė pirmadienį priims sprendimą dėl gėjų eitynių reklamos

Žurnalistų etikos inspektorė Zita Zamžickienė pirmadienį turėtų paskelbti sprendimą, ar tinkamai elgėsi Lietuvos radijas ir televizija, nusprendęs riboti seksualinių mažumų eitynių reklamą.
Eitynių „Už lygybę“ akimirka
Eitynių „Už lygybę“ akimirka / Mariaus Žičiaus/Žmonės.lt nuotr.

Inspektoriaus tarnybos ekspertai šią savaitę paskelbė, kad nepilnamečiams buvo žalingas ir turėjo būti ribojamas vienas iš vaizdo klipų, nes jame kalbantis jaunuolis dėvėjo marškinėlius su užrašu „Už šeimų įvairovę“.

Anksčiau tikėtasi, kad, remdamasi ekspertų išvada, žurnalistų etikos inspektorė Z.Zamžickienė sprendimą dėl Lietuvos gėjų lygos skundo turėtų priimti šią savaitę, bet sprendimas atidėtas iki pirmadienio.

Į inspektorę kreipėsi Lietuvos gėjų lyga. Ji apskundė Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos sprendimą griežtai riboti vaizdo klipų, kuriais buvo reklamuojamos liepos pabaigoje vykusios eitynės, rodymą. Buvo nuspręsta juos rodyti tik vėlai vakare.

Lietuvos nacionalinio radijo ir televizijos generalinio direktoriaus pavaduotojo Rimvydo Paleckio pasirašytame rašte teigiama, kad klipuose „skatinami santykiai tarp tos pačios lyties asmenų“.

Lietuvos gėjų lyga teigia, kad klipais tiesiog informuojama, kad Lietuvoje yra alternatyvių seksualinių orientacijų ir lytinių tapatybių žmonių.

Žurnalistų etikos inspektorius atlieka Nepilnamečių apsaugos nuo neigiamo viešosios informacijos poveikio įstatymo nuostatų įgyvendinimo priežiūrą.

Įstatymas numato, kad nepilnamečiams kenkia ir turi būti ribojama tokia informacija, „kuria niekinamos šeimos vertybės, skatinama kitokia, negu Konstitucijoje ir Civiliniame kodekse įtvirtinta, santuokos sudarymo ir šeimos kūrimo samprata“.

Su Prancūzijos finansine parama nufilmuotame vaizdo klipe lietuviai nurodo esantys skirtingų seksualinių orientacijų ir remiantys „Baltic Pride“ eitynes. 

Seksualinių mažumų eitynės Vilniuje vyko liepos 27 dieną. Gedimino prospekte eitynėse dalyvavo apie 500 seksualinių mažumų atstovų ir jų teisių rėmėjų. Protestuoti prieš eitynes susirinko panašus skaičius žmonių. Kelios dešimtys iš jų buvo sulaikyti dėl smulkių pažeidimų, bet rimtų smurto protrūkių išvengta.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius