Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2013 12 03

Žydų bendruomenė Kaune įžiebė Didžiąją Menorą

Kaune, Muzikinio teatro sodelyje, priešais miesto savivaldybę antradienio vakarą sužibo Didžioji Menora.
Didžiosios Menoros ižiebimas
Didžiosios Menoros ižiebimas / Eriko Ovčarenko / BNS nuotr.

Septynšakė žvakidė, Menora, laikoma vienu svarbiausių judaizmo simbolių. Šios žvakidės įžiebimu žydų religinė bendruomenė pradėjo Chanukos šventę. Chanukos šventė išreiškia universalią idėją, kad gėris galų gale nugalės blogį, laisvė – prievartą, o šviesa – tamsą. 

Šiai šventei daugiau kaip 2 tūkstančiai metų. Kiekvieną Chanukos vakarą uždegama po vieną žvakę. Tai simbolis, siejamas su Jeruzalės šventyklos auksine žvakide, kurią po Jeruzalės šventyklos sugriovimo romėnai pagrobė ir kelis amžius laikė Romoje.  

Per Chanuką namuose kas vakarą skaitoma malda „Šlovinimas ir palaiminimas už stebuklus“, uždegama po žvakę. Be religinių apeigų, įprasta linksmintis, žaisti žaidimus, dainuoti tradicines dainas, valgyti alyvų aliejuje keptus patiekalus: bulvinius blynus (latkes), spurgas, įdarytas vaisiais ar uogienėmis. 

Didžiosios Menoros ižiebimas
Didžiosios Menoros ižiebimas

Kaune Didžioji Menora prieš Chanukos šventę įrengiama ne pirmus metus. Kasmet žydų bendruomenė surengia įžiebimo šventes. Šiemet po įžiebimo susirinkusiems pasirodymą surengė fakyrai. Religinės bendruomenės nariai bei eiliniai miestiečiai buvo kviečiami pasivaišinti arbata, vynu, blynais ir kitais tradiciniais patiekalais.

Sveikinimo žodžius tarė miesto meras, bei vicemeras Vytautas Vasilenko, kuriam jau ketvirtus metus iš eilės patikima žvakės uždegimo ceremonija.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Miškasodyje dalyvavę „Herbalife“ nepriklausomi partneriai pagerino savo pačių rekordą – pasodino daugiau nei 3 tūkst. medžių
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius