Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2016 01 26

Žydų organizacija ragina susilaikyti nuo kasinėjimų rekonstruojant Sporto rūmus

Žydų paveldu besirūpinanti organizacija ragina Lietuvos valdžią susilaikyti nuo kasinėjimų, plečiant buvusius Vilniaus koncertų ir sporto rūmus, kurie pastatyti buvusių žydų kapinių vietoje.
Apleisti ir nenaudojami Vilniaus koncertų ir sporto rūmai
Apleisti ir nenaudojami Vilniaus koncertų ir sporto rūmai / Juliaus Kalinsko / 15min nuotr.

Su Europos žydų kapinių išsaugojimo komiteto atstovais susitikęs Vyriausybės vicekancleris Rimantas Vaitkus BNS sakė, kad Europos žydų kapinių išsaugojimo komiteto atstovai siūlo alternatyvą – įrengti priestatą ant polių tik antrajame pastato aukšte.

„Vyko derybos, kaip galima būtų vystyti tą Sporto rūmų statybą. Vienas projektas, jei mes plėstumėme nedidelę 500 vietų salę, iš esmės reikėtų atlikti kasinėjimus, o tai yra nepriimtina žydų bendruomenei, nes ta dalis patenka į vadinamąją A teritoriją, kur yra senosios kapinės. Jie siūlo brangesnį variantą – daryti B teritorijoje arba pakelti ant polių“, – po susitikimo Vyriausybėje BNS sakė vicekancleris.

Komiteto atstovų pasiūlymus dar nagrinės architektai, projektuotojai, Vyriausybės, Vilniaus savivaldybės atstovai.

Susitikime dalyvavusi premjero patarėja Jūratė Juozaitienė sako, kad atsižvelgiant į žydų bendruomenės pasiūlymus projekte jau atsisakyta požeminės stovėjimo aikštelės po planuojamu priestatu.

„Pagal jų tradicijas, negalima kasinėti, nors jau ir buvo iškasta, nors buvo ir šachta – mes parodėme, kad buvo judinta žemė. Bet, kadangi kol kas labai gražiai bendradarbiaujame, sutiksime su variantu B, kad požeminio garažo nebūtų“, – sakė J.Juozaitienė.

Ji priminė, jog konkursą laimėjęs architektas Sigitas Kuncevičius šiuo metu rengia sporto rūmų pritaikymo kongreso centrui projektą. Techninio projekto ir statybų konkursą ketinama skelbti vasario pabaigoje.

„Susiderinę su žydų atstovais, kaip pats statybų procesas turėtų vykti, kaip turėtų poliai, stelažai stovėti, faktiškai kapsulę įmūryti planuojame rugsėjo mėnesį ir pradėti fasado rekonstrukciją.

Manau, kad iki rugsėjo ar spalio bus ir techninis projektas, ir statybos leidimas, nes tai yra daugiau vidaus darbai. Manau, kad su pačia statyba tikrai turėtumėme spėti iki 2018 metų sausio“, – svarstė ji.

Galutinius sprendimus dėl projekto kartu su žydų komiteto atstovais ketinama priimti vasario pradžioje.

Pasak J.Juozaitienės, praėjusio amžiaus septintąjį dešimtmetį statyti Vilniaus koncertų ir sporto rūmai iš išorės bus tik atnaujinti ir iš esmės nesikeis – to negalima daryti, nes pastatas 2006-aisiais įrašytas į Kultūros paveldo registrą. Bus visiškai pertvarkomas tik pastato vidus bei statomas priestatas.

Buvusius sporto rūmus valstybės įmonė „Turto bankas“ iš buvusių savininkų – bendrovės „Žalgirio sporto arena“ pernai rugsėjį įsigijo už 5,6 mln. eurų. Sporto rūmų rekonstrukciją Vyriausybė yra pripažinusi valstybei svarbiu projektu. Atnaujinus pastatą, čia planuojama įrengti kongresų centrą – premjeras Algirdas Butkevičius yra patikinęs, jog čia vyks konferencijos, bet nebus rengiami koncertai. Įrengtą centrą 10 metų ketinama išnuomoti pasirinktam operatoriui.

Sporto rūmų kompleksas yra senųjų žydų kapinių teritorijoje, kurios čia veikė nuo XVI amžiaus. Jos uždarytos XIX amžiuje – aštuntajame dešimtmetyje statant Sporto ir koncertų rūmus didžioji dalis kapų buvo sunaikinta, taip pat panaikintos bet kokios paviršinės kapinių ribos. Kapinių ribos vėl buvo patvirtintos 2009 metais, kapinių vietoje pašalinta automobilių stovėjimo aikštelė.

Kai kurie ultraortodoksų žydų rabinai pernai rugpjūtį paragino Vyriausybę atšaukti Sporto rūmų rekonstrukciją, sakydami, kad ji gali pažeisti Šnipiškių žydų kapines. Lietuvos žydų bendruomenė ir Londone įsikūręs Europos žydų kapinių išsaugojimo komitetas projektui neprieštarauja, teigdamas, kad jis nepakenks kapinėms.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius