Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2011 06 16

Žydų turto kompensavimas – paprasčiausio teisingumo klausimas, sako JAV pareigūnė

Lietuvoje viešinti Jungtinių Valstijų kovos su antisemitizmu biuro vadovė Hannah Rosenthal pažymi, kad Seime baigtu svarstyti įstatymu dėl kompensacijos už nusavintą žydų turtą yra sprendžiamas paprasčiausio teisingumo klausimas.
Hannah Rosenthal
Hannah Rosenthal / AFP/„Scanpix“ nuotr.

„Tai labai svarbus žingsnis, tai paprasčiausio teisingumo klausimas“, – ketvirtadienį BNS sakė JAV Valstybės departamento pareigūnė H.Rosenthal.

Ji gyrė Lietuvos premjero, Seimo pirmininkės ir komitetų bei Užsienio reikalų ministerijos pastangas ieškant sprendimo šiuo klausimu.

„Žmonės taip gerai dirbo kartu pripažindami, kad tai pamatinio teisingumo ir sąžiningumo klausimas“, – kalbėjo JAV atstovė.

„Per holokaustą 94 proc. žydų buvo išžudyta. Kaip galima tai teisingai kompensuoti? Tačiau tai labai svarbus Vyriausybės žingsnis įsipareigojant ir padedant žydų organizacijoms atsikurti, atlikti tyrimus, statyti bibliotekas, mokyklas, padedant naujoms kartoms sukurti pozityvias Lietuvos žydų tapatybes kaip tų žydų, kuriems anksčiau čia buvo gera ištisus amžius“, – sakė H.Rosenthal.

Lietuvos Seimas ketvirtadienį po svarstymo pritarė įstatymo projektui, pagal kurį 128 mln. litų piniginė kompensacija būtų išmokėta 2013-2023 metais. Įstatymui priimti reikalingas dar vienas balsavimas.

Įstatymo projekto aiškinamajame rašte teigiama, kad numatoma kompensacija sudaro apie 30 proc. žydų bendruomenių turėto nekilnojamojo turto, kuris buvo nacionalizuotas ar kitaip neteisėtai nusavintas nacistinio ir sovietinio totalitarinių režimų.

Anot projektų rengėjų, priėmus įstatymą būtų pademonstruota gera valia atkuriant istorinį teisingumą, pagerinti lietuvių ir žydų tautų santykiai, taip pat išreikšta pagarba žmogaus teisėms bei įsipareigojimams, prisiimtiems prieš pasaulio žydų bendruomenę ir tarptautines organizacijas. Be to, tikimasi, kad turto perdavimas suteiktų Lietuvai politiškai tvirtesnes pozicijas, derantis su Rusija dėl totalitarinio režimo padarytos žalos atlyginimo.

Lietuvoje prieš Antrąjį pasaulinį karą gyveno apie 200 tūkst. žydų, bet holokausto metu didžioji jų dalis buvo išnaikinta. Šiuo metu, anot žydų bendruomenės, Lietuvoje gali gyventi apie 5 tūkst. žydų.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius