Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti
2010 09 16

Žymėtas kuras nuteka ne pagal paskirtį

Klaipėdos apskrities valstybinė mokesčių inspekcija (Klaipėdos AVMI) nubaudė įmonę, kuri neteisėtai naudojo ir laikė žymėtą kurą, kuriam taikomos akcizų lengvatos.
Šimtai, per brangiais degalais pasipiktinusių vairuotojojų, šeštadienį įvairiuose Lietuvos miestuose savo automobiliais užkimšo degalines.
Kuras. / Andriaus Vaitkevičiaus / 15min nuotr.

Klaipėdos apskrityje šiemet nustatyta nemažai atvejų, kai žymėtas kuras, skirtas naudoti ūkininkams ir šildymui, buvo naudojamas ne pagal paskirtį. Vienos Klaipėdoje registruotos įmonės patikrinimo metu nustatyta, kad, turinti Klaipėdos AVMI išduotą leidimą žymėtą dyzeliną naudoti patalpų šildymui, įmonė jį neteisėtai naudojo kitoms reikmėms – žymėtu kuru buvo pildomi įmonės transporto priemonių bakai.

Patikrinimo metu įmonėje nustatyta ir daugiau pažeidimų: šildymui skirtas žymėtas dyzelinas buvo laikomas neregistruotoje kuro talpykloje, nors juridiniai asmenys tokias talpyklas privalo registruoti Mokesčių inspekcijoje. Dėl teisės aktų nustatytos tvarkos nepaisymo įmonės vadovui taikyta administracinė atsakomybė, jam skirtos ir tūkstantinės baudos.

„Naftos produktų, biokuro ir bioalyvos laikymas neregistruotose talpyklose užtraukia baudą iki 20 tūkst. litų, o dėl žymėto kuro naudojimo pažeidžiant teisės aktų nustatytą tvarką įmonės vadovui gali būti skirta iki 5 tūkst. litų bauda“, - teigė Klaipėdos AVMI Mokestinių prievolių departamento direktorė E. Cibienė. Pasak jos, nuobaudos dėl neteisėto kuro, kuriam taikomos akcizo lengvatos, naudojimo yra taikomos ir šios tvarkos pažeidėjams fiziniams asmenims.

Teisinasi kurą įsigiję iš ūkininkų

Neteisėto kuro panaudojimo atvejų Klaipėdos AVMI specialistai nustato ir patikrinę apskrities keliais riedančius automobilius. Tokie patikrinimai dažnai rengiami pasitelkus kitas kontroliuojančias institucijas. Po patikrinimo, surengto kartu su Klaipėdos teritorinės muitinės mobiliosios grupės inspektoriais Klaipėdos rajone, dviejuose lengvuosiuose automobiliuose buvo rasta neteisėtai naudojamo ūkininkams skirto žymėto dyzelino. Abiem atvejais už nustatytus pažeidimus vairuotojams surašyti administracinių teisės pažeidimų protokolai ir skirtos iki 2 tūkst. litų siekiančios baudos.    Anot E. Cibienės, dažniausiai neteisėtai žymėtą dyzeliną naudojantys gyventojai teisinasi jo įsigiję iš ūkininkų.

Dyzelinas „išgaruoja“ ir iš įmonių sandėlių

Pasitaikė atvejis, kai didžiulio kiekio akcizais neapmokestinamo kuro buvo pasigesta juo prekiaujančioje įmonėje. Klaipėdos AVMI specialistai, patikrinę nefasuotų naftos produktų didmenine prekyba užsiimančios Šilutės krašto bendrovės kuro talpyklas, jose aptiko beveik 7 tūkst. litrų šildymui skirto kuro trūkumą, iš talpyklų taip pat buvo „išgaravę“ ir beveik 800 litrų žymėto dyzelino, skirto naudoti žemės ūkyje. Bendrovei už kuro talpyklose laikomų naftos produktų apskaitos tvarkos pažeidimą gresia iki 30 tūkst. litų siekianti bauda, dar apie 6,5 tūkst. litų akcizo mokesčio teks sumokėti už pradangintą kurą . 

Klaipėdos AVMI primena, kad paskambinus Mokesčių informacijos centro telefonu 1882 galima ne tik pasikonsultuoti rūpimais mokesčių klausimais, bet ir informuoti apie pastebėtus pažeidimus.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Reklama
Ekspertės: moterų investavimo rezultatai – geresni, ko reikėtų pasimokyti vyrams
Užsisakykite 15min naujienlaiškius