-50% metinei prenumeratai. Velykų dovana!
Prenumeruoti

Išrink metų Lietuvos garsintoją (apklausa)

Nors užsienio žiniasklaidoje Lietuvos vardas minimas ne itin dažnai, pernai metais „sublizgėjome“ ne kartą. Ir jau ne tik emigrantų nusikaltimais garsėjome: rašyta ir apie CŽV kalėjimus, ir apie piratų pagrobtus jūreivius, homofobišką įstatymą ar nuo tilto numestą šunį.
Šuo Pipiras sugipsuotas
Šuo Pipiras sugipsuotas / Animal.lt nuotr.
Temos: 1 Rinkimai

Kone plačiausiai per JAV žiniasklaidą nusirito gandai apie Lietuvoje neva veikusį CŽV kalėjimą. Jį paskleidė patys amerikiečiai, o dar didesnis šurmulys kilo gandui pasiekus Lietuvą. Žiniasklaida net vietą rado, o Seimo NSGK pradėjo tyrimą, apklausė buvusius šalies vadovus ir kitus aukštas pareigas užėmusius asmenis. Tyrimo išvada – galėjo būti. Šią išvadą visi suprato skirtingai: vieni tai priėmė kaip patvirtinimą, kiti – kaip paneigimą. Gandus paskleidusi JAV žiniasklaida buvo prie pirmųjų.

AFP/„Scanpix“ nuotr./Homoseksualai
Homoseksualai

Ne ką mažiau dėmesio sulaukė Seimo siekis apriboti informaciją apie homoseksualius santykius. Lietuva už tai buvo išvadinta homofobiška, vyko protestai. Situaciją suskubo taisyti prezidentė, vetavusi pataisas ir sudariusi darbo grupę, kuri pasiūlė drausti informaciją ne tik apie homoseksualius, bet ir apie kokius lytinius santykius. Seimas įstatymą puolė taisyti, bet betaisydami parlamentarai grąžino pasipiktinimą sukėlusią nuostatą. Visgi iš galutinio įstatymo varianto ji buvo išbraukta – priimtas įstatymas, draudžiantis viešojoje erdvėje skatinti bet kokius lytinius santykius.

Lietuvos vardo garsintoju 2009-aisiais buvo galima vadinti ir nuo tilto numestą šunelį Pipirą (arba jo skriaudėją S.Beniuką). Apie įvykį pranešė ne tik Lietuvos, bet ir užsienio žiniasklaida. Žmonės gausiai aukojo Pipirui, deja, jo gyvybės išgelbėti veterinarams nepavyko. Jo skriaudėjui skirta įkalinimo bausmė. Ši istorija pašiurpino ir parlamentarus, kurie įregistravo pataisą, kuria būtų griežtinamos bausmės gyvūnų skriaudėjams. Griežtinti bausmes Seimas buvo raginamas mitingu, į parlamentarus kreipėsi ir gyvūnų globos organizacijos.

Dar vienas didelio dėmesio 2009-aisiais sulaukęs įvykis – incidentas prie Nigerijos krantų, kai piratai įkaitais paėmė jūreivius lietuvius. Incidentu buvo rūpinamasi aukščiausiu lygiu (tiesa, nesutarta, kas turėtų mokėti išpirką – Lietuva ar laivo savininkai), jis baigėsi laimingai – jūreiviai buvo paleisti ir laimingai grįžo į Lietuvą.

Daugiau apklausų rasite čia.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Įsirenkite šildymą oras–vanduo ir gaukite kompensaciją net iki 70 proc.
Reklama
Kas svarbu įrengiant biurą: keturios interjero dizaino tendencijos
Reklama
Pavasario savaitgaliams ar atostogoms – laikas pajūryje: ne tik pailsėsite, bet ir sustiprinsite sveikatą
Reklama
Norintiems investuoti į NT projektų plėtrą – kaip išsirinkti projektą pagal paskirtį?
Užsisakykite 15min naujienlaiškius