-35% metinei prenumeratai. Maža kaina - didelė vertė.
Išbandyti
Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Šalies moksleiviai – lyg senukai: kankina iškrypęs stuburas, silpstantis regėjimas ir sutrikęs virškinimas

Lietuvos moksleiviai turi sveikatos problemų dėl laikysenos, regos ir virškinimo trakto sutrikimų. Tokias išvadas pateikia medikai, pastarosiomis dienomis priversti priimti kur kas daugiau mokyklinio amžiaus vaikų, kuriems būtina kartą per metus profilaktiškai patikrinti sveikatą ir gauti sveikatos pažymėjimus.
Sveikatos pažymą į mokyklą reikia atnešti iki rugsėjo 15 dienos.
Sveikatos pažymą į mokyklą reikia atnešti iki rugsėjo 15 dienos. / 15min.lt nuotr.

Paskutinę savaitę prieš naujuosius mokslo metus Vilniaus poliklinikose itin padaugėjo lankytojų. Nemaža dalis tėvų susigriebė, kad einant į mokyklą jų atžaloms būtina profilaktiškai patikrinti sveikatą ir iki rugsėjo 15 dienos pateikti sveikatos pažymėjimą. Todėl poliklinikose susidarė eilės.

Plūstelėjo pirmadienio popietę

Vis dėlto jos nėra tokios, kad medikai stvertųsi už galvos. Kaip 15min.lt sakė Vilniaus Šeškinės poliklinikos direktoriaus pavaduotoja gydymui Ona Panasenkienė, antplūdžio nėra, nors krūvis gydytojams tikrai padidėjo – tėvai su vaikais plūstelėjo nuo pirmadienio popietės.

Yra tokių tėvų, kurie iš viso galvoja, kad tai nesąmonė, o paskui ateina ir reikalauja – privalote išduoti pažymą greitai, be eilės, nes mano vaikui į mokyklą, – teigė O.Panasenkienė.

„Įvairių tėvų yra. Yra tokių, kurie sąmoningi, pažymas išsiėmę ir prieš pusę metų, rūpinasi savo vaiku. Bet yra tokių, kurie iš viso galvoja, kad tai nesąmonė, o paskui ateina ir reikalauja – privalote išduoti pažymą greitai, be eilės, nes mano vaikui į mokyklą. Bet čia juk ne būtinoji pagalba, juolab kad yra reikalaujama odontologo konsultacijos, o odontologas negali vieno žmogaus išvaryti iš kėdės ir apžiūrėti atvestą vaiką. Nėra papildomų pajėgų, tad pažymos išdavimas užima laiko“, – teigė O.Panasenkienė.

Šeškinės poliklinikoje registruota apie 18–19 tūkst. vaikų, apie pusė jų, anot O.Panasenkienės, pažymas jau turi. Vaikų apžiūrą kiek sulėtina ir tai, kad rugpjūtį dalis gydytojų ir slaugytojų atostogauja. Vis dėlto direktoriaus pavaduotoja gydymui teigė priekaištų iš pacientų kol kas nesulaukusi – esą vieni ateina ir laukia eilėje, kiti registruojasi iš anksto.

Vaikų ligos – tos pačios kaip suaugusiųjų

Paklausta, kokius sveikatos sutrikimus dažniausiai pastebi medikai per tokias profilaktines vaikų apžiūras, O.Panasenkienė teigė, kad vaikus kamuoja tos pačios ligos kaip ir suaugusiuosius. Visų pirma – stuburo ir judėjimo aparato sutrikimai.

„Visi važinėja automobiliais, žiūri televizorių, sėdi prie kompiuterių, gal ir daug mokosi, bet nejuda. Sportuoti dabar vaikai nemėgsta, nes nuolat prašoma pažymų atleisti nuo fizinio lavinimo pamokų, nuo kryptingo judėjimo“, – sakė gydytoja.

Taip pat nemažai užfiksuojama regos, virškinimo trakto sutrikimų, kadangi mityba daugelio nėra pati geriausia. Vis dėlto O.Panasenkienė nenorėjo sutikti su nuomone, kad vaikai yra ligoti, esą duomenys apie jų sveikatą neišsiskiria iš bendros statistikos apie visos visuomenės sveikatą.

BFL/Gedimino Savickio nuotr./Mokinių sveikatos patikrinimo metu gydytoja įvertina ir kraujo spaudimą.
BFL/Gedimino Savickio nuotr./Mokinių sveikatos patikrinimo metu gydytoja įvertina ir kraujo spaudimą.

„Vyrauja tokios ligos kaip peršalimai, anginos, plaučių uždegimai, virškinimo sutrikimai. Bet iš esmės viskas yra koreguojama. Jeigu palyginsime pastarųjų kelerių metų situaciją, tai pastebime, kad stuburo sistema yra pažeista, žmonės nejuda. Žmonės neturi raumenų, pažiūrėkite į vaikus baseine, dauguma jų silpni. Nuo to prasideda ir cukraligės, ir visa kita“, – apie per didelį užsisėdėjimą kalbėjo Šeškinės poliklinikos direktoriaus pavaduotoja gydymui.

Skrandžiai sutrinka dėl streso

O.Panasenkienei pritaria ir Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja Aurika Jurevičienė. Šioje poliklinikoje pacientų pastarosiomis dienomis irgi gerokai daugiau, tačiau medikai nelinkę skųstis – nemaža dalis tėvų pažymomis pasirūpino jau vasaros pabaigoje, kadangi jų prireikia ir siunčiant vaikus į vasaros stovyklas.

„Pagrindinės problemos – regėjimo sutrikimai ir laikysena. O per mokslo metus dažnai išryškėja skrandžio sutrikimai dėl netinkamų mitybos įpročių ir streso“, – sakė A.Jurevičienė.

Laikysenai įtakos turi, anot gydytojos, ir tai, kad vaikai mažai juda, daug laiko praleidžia prie kompiuterio, ir spartesnis augimas. „Vaikai dabar auga didesni, auga greičiau, aukštesni. Ir to augimo laikotarpiu, jeigu raumenynas yra nepakankamai išvystytas, išryškėja stuburo patologijos. Daliai vaikų tai ir genetiškai nulemta“, – aiškino Antakalnio poliklinikos šeimos gydytoja.

A.Jurevičienės teigimu, negalinčių visiškai lankyti fizinio lavinimo pamokų nėra daug, dažniau pasitaiko atvejų, kai vaikas lanko paruošiamąją fizinio lavinimo grupę, kurioje mokinys daro mankštą, žaidžia sportinius žaidimus, bet neatlieka sunkių užduočių.

Tikrintis tenka kartą per metus

Remiantis 2005 m. sveikatos apsaugos ministro įsakymu, visi tėvai ir globėjai, auginantys mokyklinio amžiaus vaikus, privalo kartą per metus profilaktiškai patikrinti jų sveikatą, gauti sveikatos pažymėjimus. Vaikų sveikatos pažymėjimus į švietimo įstaigas pristatyti reikia vėliausiai iki rugsėjo 15 d. 

Šeimos gydytojas įvertina vaiko ūgį, svorį, kraujo spaudimą, regą, klausą, kraujotakos, kvėpavimo, stuburo ir kitų organų bei jų sistemų funkcinę būklę. Radus pakitimų, moksleivis siunčiamas pas atitinkamos srities specialistą konsultacijai arba tyrimams.

Profilaktinis mokinių sveikatos patikrinimas yra apmokamas iš Privalomojo sveikatos draudimo fondo lėšų ir tėvams išduodama Vaiko sveikatos pažyma nieko nekainuoja.

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
„TOPsport A lygos tribūna“: „Panevėžio“ krizė, karštosios kėdės ir prezidentas svečiuose
Užsisakykite 15min naujienlaiškius