Maža kaina - didelė vertė. Prenumerata vos nuo 1,00 Eur!
Išbandyti

Paskutinės mokyklos atostogos – kariuomenėje

Šią vasarą 15 moksleivių iš visos Lietuvos savo atostogas praleido kariuomenėje – jie dalyvavo 12 savaičių trukmės Baziniuose kariniuose mokymuose (BKM).
Mokiniai dalyvavo 12 savaičių trukmės Baziniuose kariniuose mokymuose (BKM)
Mokiniai dalyvavo 12 savaičių trukmės Baziniuose kariniuose mokymuose (BKM) / Laimio Bratiko nuotraukos

Tarnybą Lietuvos didžiojo etmono Jonušo Radvilos mokomajame pulke pradėję birželio 11 dieną moksleiviai ją baigs paskutinę vasaros dieną.  Kitą savaitę  šios BKM laidos kariams paskutinis egzaminas – baigiamosios karinio pradžiamokslio lauko taktikos pratybos.

„Atostogos kariuomenėje – galima ir taip sakyti. Negaliu įvardyti vienos priežasties, kodėl aš atėjau į BKM – tai lyg savotiška avantiūra, kuri pasiteisino daugiau nei 100 procentų“,– sako būsimoji Baisiogalos gimnazijos abiturientė ir šiuo metu jaunesnioji eilinė Živilė Visockaitė. 

Laimio Bratiko nuotraukos/Živilė Visockaitė
Laimio Bratiko nuotraukos/Živilė Visockaitė

„Galimybė ateityje gauti nuolaidų besimokant aukštojoje mokykloje paskatino mane ateiti į mokymus. Svarsčiau ir progą padirbėti užsienyje, bet tikėdamasis įgyti daugiau patirties ir naujų įspūdžių, pasirinkau tarnybą“, – sakė Vilniaus Tuskulėnų vidurinės mokyklos abiturientas ir j. eil. Martynas Jarmalis.

Daugelis BKM dalyvaujančių moksleivių prisipažino, kad apie jų neįprastas atostogas žino tik tėvai ir patys artimiausi draugai, bet mokyklose apie tai nebuvo garsiai kalbama.  

BKM dalyvavo moksleiviai iš šių mokyklų: Vilniaus Užupio, Vytauto Didžiojo,  Baisogalos, Klaipėdos Aukuro, Radviliškio Lizdeikos, Lentvario M. Šimelionio, Plungės, Biržų ir Utenos Saulės gimnazijų, Vilniaus Tuskulėnų ir Vilniaus Gerosios Vilties, Didžiasalio Ryto, Anykščių A. Baranausko, Kauno Neveronių  vidurinių  mokyklų ir Klaipėdos Vytės pagrindinės mokyklos.

Laimio Bratiko nuotraukos/Mokiniai dalyvavo 12 savaičių trukmės Baziniuose kariniuose mokymuose (BKM)
Laimio Bratiko nuotraukos/Mokiniai dalyvavo 12 savaičių trukmės Baziniuose kariniuose mokymuose (BKM)

„Buvo beprotiškai sunku pirmosiomis dienomis, bet po priesaikos viskas lyg nušvito kitomis spalvomis“, – teigė j.eil. Ž. Visockaitė. Pasak jos, BKM metu jai labiausiai patiko užsiėmimai su ginklais ir šaudymo pratybos.

„Savotiškas lūžis galbūt įvyko 5–6 tarnybos savaitę – jau tuomet nenervino anksti ryte skambanti komanda „Kuopa, kelt!“, pripranti prie rikiuotės ir dienotvarkės, o kariniai mokslai vis labiau „įtraukė“, prasidėjo lauko pratybos“, – pasakojo j. eil. M. Jarmalis. Vaikinas prisipažino, kad jam asmeniškai labiausiai patiko topografija ir žygiai, o kurso metu mielai būtų sumažinęs rikiuotės užsiėmimų valandų skaičių.

„Kurso metu gavome labai daug informacijos, o praktiniai užsiėmimai ir lauko pratybos buvo puiki proga viską išbandyti realiai. Na, jeigu kažką praleidai teorinių užsiėmimų metu, pratybose negalėsi atlikti užduoties, tuomet teks dirbti dvigubai,“– sakė Vilniaus Vytauto Didžiojo gimnazijos moksleivis ir j. eil. Edmundas Ravdo. Vaikino nuomone, ši vasara daugeliui jų tapo savarankiškėjimo ir naujos profesijos pažinimo laikotarpiu. 

Laimio Bratiko nuotraukos/Edmundas Ravdo
Laimio Bratiko nuotraukos/Edmundas Ravdo

„Niekada nelaukdavau mokslo metų pradžios, bet šį kart kitaip – net labai noriu į mokyklą. Puikiai žinau, kad bus net lengviau nei kariuomenėje, kur teoriją teko bandyti lauko pratybose – juk mokykloje lauko pratybų nebus“, – mano j. eil. M. Jarmalis.

„Išmokome džiaugtis mažais dalykais, susigyvenome su daug skirtingų žmonių ir pajutome karišką muštrą, bet dabar jau norisi į mokyklą“, – teigė E. Ravdo.  

„Taip, rugsėjo 3 dieną eiti į mokyklą kiek ir neramu, kadangi reikės  segėti sijoną – po lauko pratybų užduočių šiandien mano kojas „puošia“  viena kita mėlynė.  Žinoma, ši problema nesunkiai sprendžiama“, – juokavo j. eil. Ž.Visockaitė.

Rugsėjo 3-iąją  daugelis BKM 9 laidos karių vėl stovės rikiuotėje – tik šį kart jie įsilies į margaspalvę kolegų minią, o šautuvus pakeis gėlės savo mokytojams.  

Laimio Bratiko nuotraukos/Mokiniai dalyvavo 12 savaičių trukmės Baziniuose kariniuose mokymuose (BKM)
Laimio Bratiko nuotraukos/Mokiniai dalyvavo 12 savaičių trukmės Baziniuose kariniuose mokymuose (BKM)

 

Pranešti klaidą

Sėkmingai išsiųsta

Dėkojame už praneštą klaidą
Reklama
„Teleloto“ studija virs podiumu
Reklama
Šimtai vyrų kasdien susiduria su erekcijos sutrikimais ar net prostatos vėžio diagnoze – kaip to išvengti?
Reklama
Pirmą kartą per beveik penkiolika metų fiksuotas verslo ginčų augimas – ką tai reiškia verslui?
Reklama
„Daktare, man pašalino tulžies pūslę, tačiau aš nesijaučiu gerai...“
Užsisakykite 15min naujienlaiškius